- Pektyna jabłkowa - Włókno o wysokiej lepkości i wielu właściwościach.
- Pektyna ma pozytywny wpływ na poziom cholesterolu i glukozy we krwi *.
- Wysokie stężenie pektyny w kapsułce: 700 mg w każdej sztuce.
- 100% Pektyny jabłkowej, bez źródeł cytrusowych lub innego pochodzenia.
- Pektyna wysokometylowa - Wysoki stopień estryfikacji.
- Estetyczna formuła bez dodatków - Bardziej clean label.
Pektyna jabłkowa HSN - Błonnik o wyjątkowych właściwościach
Pektyna jabłkowa 700 mg EssentialSeries to suplement żywnościowy w kapsułkach roślinnych, wytwarzany z pektyny ze skórki jabłka, o wysokim stopniu ekstrakcji, w celu uzyskania czystego błonnika ze ściany komórkowej skórki owocu, wykorzystując w ten sposób wszystkie jego właściwości funkcjonalne i fizjologiczne.
Pektyna jest unikalnym błonnikiem i chociaż może Ci się wydawać, że Twoja dieta zawiera odpowiednią ilość błonnika, dzienne spożycie źródeł pektyny, takich jak jabłka i owoce cytrusowe, zwykle nie jest wystarczająco wysokie, aby zaspokoić dzienną ilość zalecaną dla jej pozytywnych efektów fizjologicznych.
Wspomóż się naszym specyficznym suplementem pektyny jabłkowej!
Czy znasz pektynę? Opowiemy ci o tym:
Czym jest pektyna?
Pektyna została odkryta w pierwszej połowie XIX wieku, kiedy chemik Henri Braconnot odkrył ją jako heteropolisacharyd obecny w skórce owoców używanych do przygotowywania dżemów.
Pektyna stała się sławna, ponieważ w tamtych czasach wszyscy wiedzieli, że trzeba dodać miąższ cytrusowy lub skórkę jabłka do owoców, z których nie wychodzi dobra marmolada. Nie było wiadomo, dlaczego tak jest, ale to z powodu naturalnie występującej pektyny, podobnie jak w przypadku owoców, z których łatwo było przygotować marmolady.
Pektyna jest rodzajem błonnika odżywczego, który należy do lepkich błonników o bardzo wysokim poziomie lepkości, z czego wynika część jej właściwości fizjologicznych. Pod względem chemicznym pektyna jest heteroglikanem, rodzajem polisacharydu składającego się z różnych monosacharydów.
Jej zastosowanie może się różnić – odgrywa kluczową rolę w żelatynizacji owoców, jest szeroko stosowana w przygotowywaniu deserów, galaretek, sosów itp. lub do suplementacji diety ze względu na pozytywny wpływ na poziom metabolizmu przy wystarczającym spożyciu.
Gdzie można znaleźć pektynę?
Pektyna jest naturalnie obecna w niektórych pokarmach roślinnych, wśród których możemy znaleźć najważniejszych przedstawicieli tego związku: jabłka, wiśnie, morele, marchew, i cytrusy, więc nie jest to bynajmniej nieznany składnik odżywczy dla naszego organizmu, spożywamy go codziennie.
Jednak zawartość pektyny w owocach zawierających pektynę znajduje się głównie w środkowych warstwach skórki, a niektóre owoce, takie jak owoce cytrusowe, nie są spożywane ze skórką, chyba że są używane starte lub posiekane do kreacji kulinarnych. Więc tak naprawdę ilość pektyny, którą typowa osoba spożywa z pożywieniem, jest niewystarczająca, aby uzyskać korzystne działanie tego związku.
Pektyna w proszku, taka jak ta zawarta w naszych kapsułkach pektynowych 700 mg, nie jest chemiczna ani sztuczna – to pektyna ze skórki jabłka, która pozostaje po ekstrakcji soku i gotowaniu w roztworze o niskim pH o specyficznych właściwościach, które pozwalają strukturze chemicznej pektyny „zmiękczyć” i wymieszać się z płynem, w którym gotuje się skórka. Ciecz jest następnie oddzielana, filtrowana, a pektyna jest izolowana.
Pektyna jabłkowa a inne źródła pektyny
Pektyna nie zawsze jest taka sama, ponieważ będąc polisacharydem, istnieją specyficzne cechy, które należy wziąć pod uwagę, aby określić skuteczność lub orientację związku. W tym przypadku często jest uważana za lepszą od innych pod względem: Stopień estryfikacji pektyny.
W zależności od źródła, z którego jest pozyskiwana, równoważniki monosacharydów są różne, przy czym pektyna jabłkowa jest uważana za „oryginalną pektynę”, która została po raz pierwszy odkryta, wykorzystana i z którą przeprowadzono większość badań naukowych.
Jabłka są ogólnie uważane za najlepsze źródło naturalnej pektyny, nawet jeśli nie są one najbardziej skoncentrowanym źródłem (ponieważ na przykład skórki cytryny mają więcej pektyny). Po ekstrakcji nie jest to już istotny czynnik, ponieważ właściwości warunkujące pektynę są po niej się utrzymują, a w tym przypadku pektyna jabłkowa jest preferowana.
Co więcej, smak pektyny jest częściowo uwarunkowany źródłem, z którego jest uzyskiwana, przy czym niearomatyzowana pektyna jabłkowa w proszku jest znacznie łagodniejsza, łatwiejsza do dodania do przepisów bez wpływu na ogólny smak preparatu i łatwiejsza do przygotowania w postaci żelu do bezpośredniego spożycia niż inne źródła, takie jak pektyna cytrusowa.
Pektyna jabłkowa HSN jest na Topie!
Wspomnieliśmy już, że pektyna jabłkowa jest ogólnie uważana za najlepsze źródło, jednak nie wszystkie pektyny jabłkowe na rynku są takie same, ponieważ w zależności od procedury obróbki pektyny, jej właściwości odżywcze są różne.
Wybraliśmy surowiec pektynowy, który pasuje do tego, czego szukaliśmy, nie wybraliśmy byle jakiej pektyny – wyprodukowaliśmy najlepszą:
Nasza pektyna jest pektyną „wysokometoksylową”.
Pektyny o wysokiej zawartości metoksylu to te o wyższym stopniu estryfikacji, a zatem o większych łańcuchach, o większej złożoności molekularnej, co czyni je idealnymi jako substancje o wysokim obciążeniu osmolalnym i niskiej reaktywności.
Z wartościami:
- Estryfikacja: 50-68%
- Grupy metoksylowe: >6,7
Dzięki zawartości ponad 74% kwasu galakturonowego nasza pektyna doskonale nadaje się do wykorzystania funkcjonalnych i odżywczych właściwości tego rodzaju błonnika. W preparatach kulinarnych stosuje się go w zakresie 0,2-1,0% dzięki czemu w obecności kwaśnego środowiska i cukru żeluje, osiągając, dzięki „wysokiej zawartości metylu”, najlepsze rezultaty w preparatach takich jak kompoty i dżemy.
Główne zalety pektyny jabłkowej:
Pektyna jabłkowa jest związana z efektami metabolicznymi bezpośrednio związanymi z metabolizmem węglowodanów (glukozy i węglowodanów) i lipidów (cholesterolu).
* Pektyna pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Korzystne działanie obniżające poziom cholesterolu dzięki pektynom występuje w przypadku spożywania 6 g pektyn dziennie.
* Spożycie pektyny w posiłku pomaga zmniejszyć wzrost poziomu glukozy we krwi po jedzeniu.
Aby zmniejszyć wpływ posiłków na glikemię, dzięki zmniejszeniu indeksu glikemicznego żywności wytwarzanej przez pektynę, należy ją spożywać z jedzeniem, w ilości nie mniejszej niż 10 g.
Pektyna jest zawsze zalecana do spożycia z dużą ilością wody, aby zapewnić, że substancja dotrze do żołądka. Istnieje niebezpieczeństwo zakrztuszenia się u osób z problemami z połykaniem lub przyjmujących pektyny z niewystarczającą ilością płynów, choć problemy te nie są tak bardzo związane z pektynami w kapsułkach, jak z pektynami w proszku. Niebezpieczeństwo zakrztuszenia się wynika z wysokiej zdolności nawadniania, przez którą tworzy się żel o dużej gęstości, podobnie jak inne rozpuszczalne błonniki, takie jak Glukomannan.
Inne zastosowania pektyny w życiu - Odkryj je
Chociaż pektyna jest znana ze swojego działania metabolicznego, można ją znaleźć w wielu powszechnie stosowanych produktach.
Na przykład pektyna jest stosowana jako emulgator przez profesjonalne marki kosmetyczne.
Najczęstszym zastosowaniem jest jednak żywność i zastosowania kulinarne:
Zastosowanie pektyny o wysokiej zawartości metylu w połączeniu z cukrem, nawet naturalnie występującym, takim jak ten znajdujący się w owocach, oraz kwasem, również naturalnie występującym w owocach, takim jak kwas cytrynowy. To umożliwia przygotowanie wysokiej jakości dżemów, kompotów i innych żelowanych preparatów.
Pektyna to zdrowy związek o wielu zastosowaniach w Twojej kuchni!
Czy znasz inne błonniki z katalogu HSN? Nie przegap ich!
W HSN dostępnych jest wiele rodzajów proszków błonnikowych o różnych właściwościach reologicznych i odżywczych. Odkryj:
- Psyllium Husk: Łuska w proszku Plantago ovata, bogata w nierozpuszczalny błonnik.
- Inulina: Czysty błonnik korzenia cykorii, o niższym stopniu polimeryzacji i niskiej lepkości.
- Glukomannan: Błonnik o bardzo wysokiej zdolności żelowania, idealny w dietach odchudzających.
W naszym katalogu możesz znaleźć wszystkie rodzaje żywności z czystym błonnikiem i o wysokiej zawartości błonnika. Koniecznie wypróbuj błonnik jabłkowy, zawierający cały naturalny skład błonnika owocu, a nie tylko pektynę.
Referencje bibliograficzne
- Pascale, N., Gu, F., Larsen, N., Jespersen, L., & Respondek, F. (2022). The Potential of Pectins to Modulate the Human Gut Microbiota Evaluated by In Vitro Fermentation: A Systematic Review. Nutrients, 14(17).
- Chandel, V., Biswas, D., Roy, S., Vaidya, D., Verma, A., & Gupta, A. (2022). Current Advancements in Pectin: Extraction, Properties and Multifunctional Applications. Foods, 11(17).
- Wikiera, A., Irla, M., & Mika, M. (2014). Prozdrowotne wlas̈ciwos̈ci pektyn. Postepy Higieny i Medycyny Doswiadczalnej, 68, 590–596.
- Brouns, F., Theuwissen, E., Adam, A., Bell, M., Berger, A., & Mensink, R. P. (2012). Cholesterol-lowering properties of different pectin types in mildly hyper-cholesterolemic men and women. European Journal of Clinical Nutrition, 66(5), 591–599.
- Bai, Y., & Gilbert, R. G. (2022). Mechanistic Understanding of the Effects of Pectin on In Vivo Starch Digestion: A Review. Nutrients, 14(23).
- Blanco-Pérez, F., Steigerwald, H., Schülke, S., Vieths, S., Toda, M., & Scheurer, S. (2021). The Dietary Fiber Pectin: Health Benefits and Potential for the Treatment of Allergies by Modulation of Gut Microbiota. Current Allergy and Asthma Reports, 21(10), 43.