- Naturalne oligomeryczne proantocyjanidyny (OPC) z ekstraktu z pestek winogron o wysokim stężeniu.
- Pochodzenie certyfikowanych gatunków: Vitis vinifera niemieszane z innymi źródłami Proantocyjanów.
- Naturalna witamina C z ekstraktu z jagód aceroli - Aktywność przeciwutleniająca.
- Dostarcza wysokie stężenie Witaminy B1 (Tiaminy) w wysoce biodostępnej formie HCl.
- Autentyczne oligomeryczne proantocyjanidyny o certyfikowanej strukturze - Dimery i Trimery.
- Brak krzyżowania z Polimerycznymi Proantocyjanidynami - Jakość potwierdzona analizą żywieniową HSN.
- Wysokie stężenie w kapsułce - Dostarcza 285 mg naturalnych OPC w kapsułce.
- Ekstrakcja bez użycia rozpuszczalników agresywnych dla surowca. Gwarantowana integralność strukturalna i funkcjonalna.
OPC Complex - Twój naturalny suplement oligomerycznych proantocyjanidyn
OPC Complex (Ekstrakt z Pestek Winogron) EssentialSeries to suplement żywnościowy w kapsułkach roślinnych opracowany na bazie ekstraktu z nasion Vitis vinifera, standaryzowanego na wysoką zawartość Proantocyjanidyn Oligomerycznych (95% OPC), a także Tiaminy HCl i naturalnej Witaminy C z ekstraktu z owoców Aceroli.
Pestki winogron naturalnie zawierają błonnik, białka, lipidy (w postaci tłuszczu i oleju), węglowodany, minerały i 5-8% natywnej zawartości związków polifenolowych (takich jak garbniki), co zależy od odmiany i innych czynników, takich jak klimat, gleba lub stopień dojrzałości (Bordiga, 2015).
OPC Complex to formuła stworzona z ekstraktu z pestek winogron standaryzowanego na wysokie stężenia najbardziej reprezentatywnych związków Vitis vinifera: Oligomeryczne proantocyjanidyny.
Formuła HSN: Z pełną gwarancją jakości i integralności odżywczej
Pochodzi z certyfikowanych gatunków: 100% Vitis vinifera - Najlepsze źródło OPC
Pestki winogron są głównym produktem przemysłu obróbki winogron wykorzystywanym do produkcji soku winogronowego i wina. Pestki winogron są bardzo cenne ze względu na zawartość polifenoli.
Związki takie jak OPC są obecne w większej liczbie roślin, ponieważ nie występują wyłącznie w pestkach winogron. Jeśli jednak mielibyśmy wskazać jedno źródło, które przeważa pod względem ilości i struktury tych związków, to są to pestki winogron.
Źródło | mg proantocyjanidyn na 100 g produktu |
Pestki winogron | 3532 |
Jagody | 332 |
Jabłka | 70-141 |
Gruszki | 32-42 |
Orzechy laskowe | 501 |
Gorzka czekolada | 1636 |
W HSN używamy wyłącznie nasion gatunku Vitis vinifera do rozwoju naszego produktu, w 100% certyfikowanego gatunku bez mieszanek lub hybryd innych gatunków botanicznych, co gwarantuje w ten sposób najwyższą jakość składników odżywczych naturalnie dostarczanych przez roślinę.
Ekstrakt o wysokim stężeniu - Stosunek 20:1 - Bez użycia agresywnych rozpuszczalników
Aby osiągnąć najwyższe stężenie charakterystycznych składników odżywczych pestek winogron, stworzyliśmy ekstakt o 20-krotnie wyższym stężeniu.
Ekstrakcja została przeprowadzona po mniej agresywnej obróbce surowca, unikając metod ekstrakcji często stosowanych w przemyśle, gdzie wykorzystywane są agresywne rozpuszczalniki, takie jak aceton lub metanol. W HSN używamy tylko łagodnych rozpuszczalników, aby uzyskać najczystszy ekstrakt OPC, co nie ma wpływ na natywne struktury oligomeryczne.
Kontrolujemy wszystkie szczegóły procesu ekstrakcji, aby osiągnąć najlepszą jakość naszych ekstraktów ziołowych, certyfikując gatunki, identyfikację, czystość i stężenie. Wszystko, co najlepsze dla Twojej diety!
Partie produkcyjne ekstraktu z pestek winogron są analizowane za pomocą wysoce czułych metod laboratoryjnych w celu potwierdzenia ich gwarantowanej minimalnej zawartości 95% OPC, gwarantując również ich strukturę oligomeryczną.
Prawidłowa struktura OPC: Tylko dimery i trimery. Wysoka certyfikowana kontrola
Proantocyjanidyny są polimerami składającymi się głównie z monomerów, takich jak katechiny i epigalokatechiny. Zwykle mają wiązania kowalencyjne między atomami węgla zwane „typu B” lub tworzą dodatkowe wiązania między sąsiednimi monomerami „typu A”.
Najczęstszym i naturalnie występującym połączeniem oligomerycznych proantocyjanidyn, które jest obecne w naszym kompleksie OPC, jest typ B.
Biorąc pod uwagę same pestki winogron, z których otrzymujemy nasz ekstrakt bogaty w oligomeryczne proantocyjanidyny, można znaleźć główne podtypy proantocyjanidyn:
Zawierają wyłącznie dimery, trimery, trimery.
I to jest ważny szczegół: wiele suplementów OPC na rynku oferuje oligomeryczne proantocyjanidyny, chociaż tak nie jest. Ten szczególny rodzaj proantocyjanidyn jest zredukowany do połączenia maksymalnie dwóch lub trzech monomerów. W przeciwnym razie tworzą polimeryczne proantocyjanidyny, które są związkami o innej kinetyce odżywczej.
Nasz OPC Complex dostarcza 570 mg prawdziwych Oligomerycznych Proantocyjanidyn, składających się wyłącznie z dimerów i trimerów, na dzienną porcję.
Formuła uzupełniona naturalną Witaminą C (z aceroli) i Tiaminą HCI - Działanie synergiczne
OPC Complex to kompleksowy suplement żywnościowy, który ma wysokie stężenie witamin rozpuszczalnych w wodzie: C i B1.
Witamina C to czysty naturalny kwas askorbinowy z ekstraktu z owoców aceroli (Malpighia glabra) dodanego do formuły. Witamina B1 pochodzi z Chlorowodorku Tiaminy. Obie formy mają wysokie stężenie i są biodostępne.
Czym są oligomeryczne proantocyjanidyny i dlaczego występują w pestkach winogron?
W przyrodzie oligomeryczne proantocyjanidyny służą jako mechanizmy obronne roślin przed patogenami i drapieżnikami.
Ze względu na swój unikalny aromat i strukturę chemiczną, proantocyjanidyny mogą odstraszać owady i wspierać odporność roślin na różne czynniki stresowe, które mogą wystąpić podczas wzrostu, zwiększając ich przeżywalność w niekorzystnych warunkach.
Właściwości OPC Complex - Bogaty w naturalne przeciwutleniacze
Formuła OPC Complex jest szczególnie powiązana z właściwościami jej związków dla układu krążenia, częściowo dlatego, że winogrona są źródłem przeciwutleniaczy i ponieważ wykazano, że proantocyjanidyny w pestkach winogron mają różne działania przeciwutleniające.
Po pierwsze, dzięki zawartości tiaminy, OPC Complex (Ekstrakt z pestek Winogron) przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania serca.
Ponadto wspomaga naczynia krwionośne. Po pierwsze poprzez dostarczenie „core” z pestek winogron, ponieważ Vitis vinifera ma korzystny wpływ na ciśnienie krwi, a witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych.
Zalecenia dotyczące stosowania i łączenia przez ekspertów HSN
OPC Complex, ekstrakt z pestek winogron bogaty w Oligomeryczne Proantocyjanidyny, może może być łączony z dowolnym suplementem żywnościowym , ponieważ nie ma ogólnych przeciwwskazań do stosowania z jakimkolwiek innym produktem. Jednak odnosząc się do zalecanego połączenia z innymi konkretnymi suplementami, ze względu na swoje funkcje, często jest stosowany razem z:
Ciesz się najwyższej jakości suplementami żywnościowymi w HSN.
Referencje bibliograficzne
- Schön, C., Allegrini, P., Engelhart-Jentzsch, K., Riva, A., & Petrangolini, G. (2021). Grape seed extract positively modulates blood pressure and perceived stress: A randomized, double-blind, placebo-controlled study in healthy volunteers. Nutrients, 13(2).
- Dillon, K. N., Shariffi, B., Thompson, B., Steele, R., & Kim, J. K. (2020). Effects of acute grape seed extract supplementation on hemodynamics in normal body weight and obese males. International journal of food sciences and nutrition, 66(5), 427–431.
- Taghizadeh, M., Malekian, E., Memarzadeh, M. R., Mohammadi, A. A., & Asemi, Z. (2016) Grape seed extract supplementation and the effects on the biomarkers of oxidative stress and metabolic profiles in female volleyball players: 90 Day double-blind placebo-controlled randomized trial. Iranian Red Crescent Medical Journal, 18(9), e31314.
- Rodríguez-Pérez, C., García-Villanova, B., Guerra-Hernández, E., & Verardo, V. (2019). Grape seeds proanthocyanidins: An overview of in vivo bioactivity in animal models. Nutrients, 11(10).
- Gupta, M., Dey, S., Marbaniang, D., Pal, P., Ray, S., & Mazumder, B. (2020). Grape seed extract: having a potential health benefits. Journal of Food Science and Technology, 57(4), 1205–1215.