- Buforowana forma kwasu askorbinowego (witaminy C), w postaci soli jonowej z sodem.
- Doskonałe połączenie składników odżywczych zapewniające wysoce biodostępne źródło witaminy C.
- Ph wyższe niż 7. Witamina C bez wartości kwasowych, w przeciwieństwie do kwasu askorbinowego.
- Brak uszkodzeń szkliwa i zębiny. Neutralna wartość pH pomaga uniknąć efektów kwasowych.
- 500 mg czystej witaminy C w jednej kapsułce roślinnej (556,7 mg askorbinianu sodu) | Pełne i przejrzyste informacje.
- Suplement żywnościowy 100% odpowiedni dla wegetarian i wegan.
Askorbinian sodu - Nowa forma witaminy C
Askorbinian Sodu (500 mg Witaminy C) EssentialSeries to suplement żywnościowy opracowany w kapsułkach roślinnych z soli sodowej askorbinianu jako formy witaminy C, która jest interesująca pod względem odżywczym dla użytkowników chcących uniknąć tradycyjnej formy kwasu.
Kwas askorbinowy, który jest witaminą C jako taką, różni się od askorbinianu sodu tym, że jeden z hydronów w jego strukturze chemicznej jest zastąpiony sodem. Powoduje to, że traci swój „kwaśny” status, regulując pH do znacznie bardziej zasadowych wartości, nie tracąc przy tym żadnego efektu ani korzyści.
L-askorbinian sodu jest alternatywą dla klasycznego kwasu askorbinowego o równoważnej skuteczności.
Askorbinian sodu HSN - Wysoka czystość i stężenie
500 mg witaminy C na kapsułkę - Przejrzyste informacje
Askorbinian sodu nie jest w 100% witaminą C, ponieważ jego część sodowa oczywiście nie jest witaminą.
Podstawowa zawartość witaminy C w postaci L-askorbinianu sodu wynosi 88%, co jest bardzo wysoką wartością, prawie cała zawartość askorbinianu sodu to witamina C, ale nie cała.
Dlaczego jest to ważne?
Ponieważ istnieją firmy, które nie są całkowicie przejrzyste w sposobie podawania zawartości swoich produktów i mogą podawać „500 mg” na opakowaniu, tak jak my to robimy, ale zamiast 500 mg witaminy C jako takiej, a nie askorbinianu sodu, którego jest więcej, podają zawartość askorbinianu sodu jako 100% witaminy C.
Biorąc pod uwagę 88% bazę witaminy C, te produkty, w których jest zapisane, że zawierają „500 mg”, ale są askorbinianem sodu, a nie witaminą C, wprowadzają w błąd. Możesz myśleć, że stosujesz prawie 60 mg więcej witaminy C niż w rzeczywistości, ponieważ jest to około 440 mg.
W HSN zawsze dbamy o przejrzystość naszych informacji i staramy się dostarczać jak najwięcej, aby wszyscy użytkownicy mogli dokonywać świadomych zakupów z pełną wiedzą o tym, co kupują i co będą konsumować, gdy to zrobią. Staramy się dostarczać wartość poprzez jakość, informacje i odpowiedzialne zaangażowanie naszym klientom, którzy nam ufają, dlatego odrzucamy maskowanie informacji, ponieważ dla nas jest to forma ukrywania i oszukiwania.
Nasz „Askorbinian sodu” to nie „500 mg”, a „zasadowej 500 mg witaminy C”.
Opracowany w formie Clen label: Wolny od zbędnych dodatków
Dodatki, choć są demonizowane wśród konsumentów żywności i suplementów żywnościowych, w wielu przypadkach są nieuniknione i odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu produktu w dobrym stanie.
Podobnie jak w tym przypadku, istnieje wiele dodatków, które nie są tak niezbędne, na przykład barwniki, które w większości przypadków są dodatkami czysto estetycznymi; i tych dodatków można uniknąć.
Istnieją związki, w przypadku których stosowanie dodatków nie jest tak konieczne, nie wszystkie związki wymagają takich samych rodzajów i ilości dodatków, niektóre będą dobrze przechowywane bez dodatków. Aby to miało sens, konieczne jest dokładne zbadanie fizykochemicznego produktu po jego pierwszym otwarciu, ale jeśli dział badawczo-rozwojowy firmy produkującej suplementy żywnościowe jest zaangażowany w jakość, to jak może tak nie robić?
To właśnie zrobiliśmy w HSN!
Nasz askorbinian sodu posiada clean label, co oznacza, że stosowanie dodatków w jego składzie jest ograniczone do minimum, do tego stopnia, że sam nasz produkt ich nie zawiera. Używamy tylko HPMC jako środka przetwarzającego kapsułkę, który jest polimerem roślinnym o dobrej wytrzymałości, aby utrzymać proszek w środku, a mąka ryżowa wypełnia resztę kapsułki do pełnej pojemności po dodaniu 566,7 mg askorbinianu sodu w każdej sztuce.
Łatwizna, prawda? To, co najlepsze dla Ciebie i Twoich bliskich jest w HSN!
Gwarantowany czysty surowiec - najlepszy sposób na dostarczenie witaminy C
Czystość związków dostarczanych w postaci suplementu żywnościowych jest ważna, zarówno pod względem braku zanieczyszczeń i innych mieszanych związków, jak i pod względem wydajności, ponieważ mniej czysty proszek askorbinianu wymaga większej ilości, aby uzyskać ten sam wkład odżywczy.
Askorbinian sodu HSN jest w 100% czystym surowcem, co gwarantuje maksymalną jakość i dostępność składników odżywczych.
Odpowiedni dla wegan - Askorbinian sodu jest witaminą pochodzenia roślinnego.
Witamina C jest niezbędnym składnikiem odżywczym i jako taka, jej suplementacja żywnościowa powinna być odpowiednia dla każdego, prawda? W tym osoby z alergiami pokarmowymi i osoby, które nie spożywają żywności pochodzenia zwierzęcego.
Jednak wiele firm nadal stosuje kapsułki żelatynowe, ponieważ są one tańsze. Istnieją jednak na rynku naturalne opcje roślinne, takie jak te, których używamy w HSN, które pozwalają nam opracowywać kapsułkowane produkty i są w 100% odpowiednie dla wegan, takie jak nasz askorbinian sodu.
Są wykonane bez składników alergizujących i wszystkie nadają się do spożycia przez wegetarian. Askorbinian sodu HSN jest odpowiedni dla wszystkich typów użytkowników.
Jak przygotowywany jest naturalny askorbinian sodu?
Uproszczonym sposobem przygotowania askorbinianu sodujest alkalizacja kwasu askorbinowego.
W tym celu roztwór czystej witaminy C (kwasowy) jest po prostu łączony z wodorowęglanem sodu (zasadowy) w procesie przemysłowym.
Alkalizuje to witaminę C i zastępuje proton w jej cząsteczce jonem sodu, tworząc askorbinian sodu.
Askorbinian sodu vs Witamina C – którą wybrać?
W debacie między askorbinianem sodu a kwasem askorbinowym należy pamiętać, że przy równych dawkach spożycia netto witaminy C oba związki są równoważne pod względem działania i siły działania.
Kwas askorbinowy jest uważany za najbardziej skuteczną formę, ponieważ jest to 100% witaminy C, a wiele suplementów kwasu askorbinowego jest dostępnych w HSN. Wszystkie możesz znaleźć tutaj.
Jednak stabilność kwasu askorbinowego jest bardziej delikatna, ponieważ będąc tak narażonym jako zmiatacz ROS, może łatwo i szybko ulec degradacji pod wpływem czynników zewnętrznych, takich jak słońce lub tlen. Z tego powodu askorbinian sodu jest lepszy, ponieważ ma lepszą stabilność w porównaniu z oryginalną formą kwasu askorbinowego.
Ponadto kwasowość kwasu askorbinowego może być niepożądanym odpowiednikiem dla osób, które nie jedzą kwaśnych pokarmów lub dla tych, którzy ich unikają, na przykład z powodu problemów ze szkliwem. Dla nich wszystkich askorbinian sodu jest najlepszą dostępną formą witaminy C.
Jakich właściwości mogę oczekiwać od askorbinianu sodu
Askorbinian sodu jako źródło witaminy C posiada pozytywne fizjologiczne właściwości funkcjonalne przypisywane tej witaminie, w tym jej niesamowitą moc przeciwutleniającą, ponieważ witamina C przyczynia się do ochrony komórek przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
Przyczynia się również do utrzymania prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i pomaga najbardziej intensywnym sportowcom w utrzymaniu dobrej kondycji (przy dziennym spożyciu co najmniej 280 mg witaminy C).
Jest również kluczem do produkcji kolagenu, ponieważ jest kofaktorem metabolicznym w wewnętrznym procesie syntezy kolagenu, dzięki czemu witamina C jest niezbędnym składnikiem odżywczym do utrzymania chrząstki stawowej, skóry, zębów, włosów i wielu innych części o znacznej zawartości kolagenu, głównego białka strukturalnego w naszym ciele.
Referencje bibliograficzne
- Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and immune function. Nutrients, 9(11).
- Pullar, J. M., Carr, A. C., & Vissers, M. C. M. (2017). The roles of vitamin C in skin health. Nutrients, 9(8).
- Wilkinson, M., Hart, A., Milan, S. J., & Sugumar, K. (2014). Vitamins C and E for asthma and exercise-induced bronchoconstriction. lCochrane Database of Systematic Reviews, 2014(6), CD010749.
- Schleicher, R. L., Carroll, M. D., Ford, E. S., & Lacher, D. A. (2009). Serum vitamin C and the prevalence of vitamin C deficiency in the United States: 2003-2004 National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). American Journal of Clinical Nutrition, 90(5), 1252–1263.
- Hemilä, H., & Chalker, E. (2013). Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews, 2013(1).