- Wyjątkowy produkt! Fermenty w proszku. Kompletna formuła dla funkcji przewodu Pokarmowego.
- Z tyndalizowanymi fermentami - Preparat „postbiotyczny” o gwarantowanej aktywności.
- 9 różnych szczepów bakterii o pełnym spektrum działania: Lactobacillus, Bifidobacterium i Streptococcus.
- Zawiera specjalną mieszankę enzymów dla składników odżywczych, takich jak skrobia, białko i tłuszcz - Patent DigeZyme®.
- Zawiera rośliny o ważnych właściwościach dla układu trawiennego: Kurkuma i Imbir.
- Z błonnikiem prebiotycznym: Inulina i Fruktooligosacharydy | Symbiotyczna formuła z fermentami i prebiotykami.
GI Biotics w proszku - Kompletna formuła fermentyczna w proszku
GI Biotics (Żywe Kultury Bakterii) w proszku EssentialSeries to rewolucyjna formuła fermentyczna, ponieważ udało nam się połączyć klasyczną maksymalną skuteczność fermentów w nowym formacie prezentacji, takim jak proszek, dzięki obróbce tyndalizacji fermentów. Ponadto kompletna formuła produktu zawiera wiele innych interesujących związków: Glutamina, prebiotyki, kurkuma, ekstrakt z imbiru oraz cynk.
Formuła fermentów w proszku HSN to „GI” lub „Układ pokarmowy” jako odniesienie do jego głównego celu i zastosowania, ponieważ zawiera kluczowe elementy dla zdrowia układu pokarmowego, takie jak cynk, który przyczynia się do prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych lub imbir, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego.
GI Biotics w proszku jest również odpowiedni dla każdego, ponieważ jest wegański, nie zawiera żadnych substancji słodzących i nie zawiera żadnych organizmów modyfikowanych genetycznie w swojej formule.
Pierwsze skuteczne fermenty w proszku na rynku – jak to?
Fermenty tyndalizowane - co to oznacza?
Tyndalizacja to procedura opracowana w XIX wieku przez naukowca Johna Tyndalla, która polega na zastosowaniu nagłych i dużych zmian temperatury otoczenia związku, w celu zmiany jego ultra-struktury, bez uszkadzania właściwości. Jednym z głównych zastosowań tyndalizacji jest jej zastosowanie w fermentach, po którym produkt staje się znany jako postbiotyk lub „probiotyk duch”.
Mechanizm działania tyndalizowanych fermentów został opisany w licznych badaniach przeprowadzonych w ciągu ostatniej dekady, y Piqué i i in. (2019) w swojej najnowszej wersji definiują je jako:
Istnieje wiele opublikowanych dowodów na to, że preparaty zawierające tyndalizowane fermenty i ich metabolity mogą również wywierać istotne reakcje biologiczne, w wielu przypadkach podobne do tych obserwowanych w przypadku tradycyjnych fermentów, choć z potencjalnymi różnicami. Po tyndalizacji bakterii, głównie poprzez obróbkę cieplną, opiekane fermenty mogą uwalniać składniki bakteryjne o działaniu fizjologicznym. Zaproponowano, że różne składniki bakteryjne, takie jak kwasy lipotejchojowe, peptydoglikany lub egzopolisacharydy (EPS), są głównie zaangażowane w te właściwości w preparatach zawierających tyndalizowane bakterie.
Jak widać, gdy mamy do czynienia z funkcjami związanymi z obróbką tyndalizowaną bakterii, składniki bakteryjne odgrywają istotną rolę pod względem odżywczym, a nie tylko tworzenie kolonii jest istotnym mechanizmem.
Fermenty tyndalizowane są częścią przyszłości, a dzięki HSN też teraźniejszości suplementów żywnościowych w sektorze fermentów. Spróbuj GI Biotics w proszku!
3 różne rodziny fermentów - Full spectrum
GI Biotics w proszku zawiera fermenty o szerokim spektrum działania. Gatunki z 3 głównych rodzin bakterii wykorzystywanych ze względu na ich aktywność i znaczenie żywieniowe, wśród których znajdujemy:
- Lactobacillus: Zastosowano 5 gatunków - Plantarum, acidophilus, casei, reuteri, rhamnosus.
- Bifidobacterium: Z 3 especies gatunkami - Bifidum, breve, lactis.
- Streptococcus: Wykorzystano 1 gatunek - Thermophilus.
W sumie 9 różnych gatunków zastosowanych w określonych proporcjach w oparciu o badania naukowe dotyczące znaczenia odzywczego w dziedzinie fermentów, dlatego wiele konkretnych gatunków dostępnych w unikalnym składzie GI Biotics w proszku może być ci znanych z czytania lub słyszenia o nich ze względu na zainteresowanie dziedziną żywienia fermentycznego. Istnieje duża liczba badań naukowych w czasopismach o dużym wpływie dotyczących tych konkretnych szczepów:
- Behera, S. S., Ray, R. C., & Zdolec, N. (2018). Lactobacillus plantarum with Functional Properties: An Approach to Increase Safety and Shelf-Life of Fermented Foods. BioMed Research International, 2018, 9361614.
- Kapse, N., Pisu, V., Dhakephalkar, T., Margale, P., Shetty, D., Wagh, S., … Dhakephalkar, P. K. (2024). Unveiling the Probiotic Potential of Streptococcus thermophilus MCC0200: Insights from In Vitro Studies Corroborated with Genome Analysis. Microorganisms, 12(2).
- Yu, Z., Chen, J., Liu, Y., Meng, Q., Liu, H., Yao, Q., … Chen, X. (2023). The role of potential probiotic strains Lactobacillus reuteri in various intestinal diseases: New roles for an old player. Frontiers in Microbiology, 14, 1095555.
- Turroni, F., Duranti, S., Milani, C., Lugli, G. A., van Sinderen, D., & Ventura, M. (2019). Bifidobacterium bifidum: A key member of the early human gut microbiota. Microorganisms, 7(11).
GI Biotics w proszku jest wynikiem wieloletnich badań i rozwoju, nie tylko pod względem składu produktu, ale także przeglądu najbardziej istotnych i innowacyjnych badań naukowych w dziedzinie badań bakterii stosowanych jako związki fermentyczne w organizmie.
Formuła przeznaczona do działania na układ żołądkowo-jelitowy
GI Biotics to formuła o składzie bardziej ukierunkowanym na optymalizację układu trawiennego, ponieważ jej skład zawsze zawiera składniki odżywcze dodane specjalnie w tym celu.
Możesz znaleźć inne prezentacje GI Biotics, w postaci kapsułek roślinnych z powłoką odporną na działanie żołądka (jelitową), ponieważ fermenty nie są tyndalizowanę. Występują w dwóch różnych stężeniach:
GI Biotics w proszku to kompletna formuła tyndalizowanych fermentów, zawierająca składniki odżywcze zaprojektowane specjalnie w celu optymalizacji układu trawiennego, wśród których możemy znaleźć:
- Kurkuma, która pomaga stymulować produkcję trawiennych płynów ustrojowych i ułatwia trawienie tłuszczów.
- Imbir, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego i dobrego samopoczucia fizycznego.
- Cynk, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych.
Ciesz się najwyższą wszechstronną skutecznością dzięki GI Biotics w proszku.
Ze specyficznymi enzymami - Szerokie spektrum z patentem DigeZyme®
Digezyme® jest patentem firmy Sabinsa Europe GmbH, która jest zaangażowana w produkcję zaawansowanych technologicznie kompleksów enzymatycznych do suplementacji żywności dla ludzi.

Jego produkcja opiera się na wykorzystaniu źródeł roślinnych , które dzięki zastosowaniu procesów fermentacji umożliwiają uzyskanie czystej, zmikronizowanej wersji enzymów.
Enzym | Pochodzenie | Źródło |
Neutralna Proteaza | Bakteryjne | Bacillus subtilis |
Alfa-Amylaza | Drożdże | Aspergillus oryzae |
Laktaza | Drożdże | Aspergillus oryzae |
Lipaza | Drożdże | Rhizopus oryzae |
Celulaza | Drożdże | Trichoderma Longibrachiatum |
Do tego kompleksu dodaliśmy bromelinę, kompleks enzymów proteolitycznych naturalnie występujących w łodygach i owocach ananasa (Ananas comosus).
Każda porcja GI Biotics (Żywe Kultury Bakterii) w proszku zawiera
- 3600 Jednostek Amylazy
- 900 Jednostek Proteazy.
- 600 Jednostek Laktazy.
- 500 Jednostek Bromeliny.
- 150 Jednostek Lipazy.
- 30 Jednostek Celulazy.
Kompletna formuła z fermentami: Inulina + FOS
Oprócz „fermentów” istnieje inny termin znany jako „prebiotyk”, który odnosi się do związków, które są błonnikami i działają odżywczo synergistycznie z bakteriami fermentycznymi.
Istnieje wiele badań naukowych, które określają i identyfikują te terminy i związki:
GI Biotics zawiera mieszankę bakterii z fermentów tyndalizowanych z prebiotykami, takimi jak inulina (surowiec Orafti®HSI) i FOS (Fruktooligosacharydy).
Dostarcza 5 g azotanów na dzienną dawkę.
Glutamina jest ważnym aminokwasem w ludzkim ciele, jest ważna ze względu na jej dużą obecność w organizmie, ponieważ glutamina jest głównym aminokwasem obecnym w strukturach białkowych naszego organizmu.
Powodem obecności glutaminy w formule GI Biotics w proszku jest duża liczba badań naukowych wiążących jej stosowanie z układem trawiennym, których szczegóły są nadal częściowo nieznane, ale bardzo obiecujące i ekscytujące:
- Rao, R. K., & Samak, G. (2012). Role of glutamine in protection of intestinal epithelial tight junctions. Journal of Epithelial Biology and Pharmacology, 5(SPEC. ISSUE), 47–54.
- Perna, S., Alalwan, T. A., Alaali, Z., Alnashaba, T., Gasparri, C., Infantino, V., … Rondanelli, M. (2019). The role of glutamine in the complex interaction between gut microbiota and health: A narrative review. International Journal of Molecular Sciences, 20(20).
- Wang, B., Wu, G., Zhou, Z., Dai, Z., Sun, Y., Ji, Y., … Wu, Z. (2015). Glutamine and intestinal barrier function. Amino Acids, 47(10), 2143–2154.
- Kim, M. H., & Kim, H. (2017). The roles of glutamine in the intestine and its implication in intestinal diseases. International Journal of Molecular Sciences, 18(5), 1051.
Dzienna dawka 5 gramów glutaminy została ustalona, po publikacji Arwerta i in. (2003), jako dawka referencyjna dla suplementacji diety tym związkiem.
Ferment / Prebiotyk / Postbiotyk / Symbiotyk - GI Biotics
Każdy konkretny termin odgrywa rolę w składzie GI Biotics w proszku:
- Ferment: Zdefiniowany przez AESAN jako: „Gatunki bakterii, szczepy bakterii lub gatunki żywych mikroorganizmów”. Są one inspiracją dla wszystkich produktów z naszej linii biotics.
- Prebiotyk: Odnosi się do rodzajów błonnika z powiązaniami fermentycznymi GI Biotics w proszku zawiera inulinę i FOS, które są uważane za fermenty.
- Postbiotyk: Post-biotic to termin odnoszący się do procesu tyndalizacji fermentów, znany również jako „fermenty tyndalizowane” lub „fermenty poddane obróbce cieplnej”. GI Biotics zawiera specjalny wybór 9 szczepów postbiotycznych.
- Symbiotyczny: Ponieważ prebiotyki są uważane za synergiczne z fermentami, nauka ukuła termin „symbiotyczny”, aby odnieść się do ich połączenia. Ponieważ atrybuty funkcjonalne związane z postbiotykami są takie same jak w przypadku fermentów, GI Biotics w proszku jest symbiotykiem.
GI Biotics to kompletna formuła, a jej sproszkowana prezentacja jest innowacyjną wersją najskuteczniejszych fermentów bakteryjnych do żywności.
Łatwość przygotowania - Dobra rozpuszczalność
Sposób przygotowania GI Biotics w proszku nie może być prostszy, ponieważ nie ma szczególnych wymagań dotyczących jego prawidłowego stosowania.
Wystarczy, że wymieszasz dawkę produktu z wodą, wymieszasz w celu homogenizacji mieszanki i gotowe! GI Biotics w proszku jest produktem instant: Połącz 10 g z około 150 ml wody i wypij.
Odkryj nasze Biotics - Formuła dla każdego celu
Czy znasz linię produktów HSN? Znajdziesz je w naszej specjalnej kategorii fermentów i są to nasze „Biotics”.
Dostępne w różnych formułach i prezentacjach, od tych bardziej skoncentrowanych na ogólnym zastosowaniu, do tyndalizacji, po formuły przeznaczone do różnych konkretnych celów, takie jak biotyki GI, ale nie tylko:
Wszystkie są dostępne w wersjach 25B i 100B Jednostek Tworzących Kolonie (jtk).
Artykuły naukowe, aby dowiedzieć się więcej
- Hewlings, S., & Kalman, D. (2017). Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods, 6(10), 92.
- Rahmani, A., Alsahli, M., Aly, S., Khan, M., & Aldebasi, Y. (2018). Role of Curcumin in Disease Prevention and Treatment. Advanced Biomedical Research, 7(1), 38.
- Mazidi, M., Gao, H. K., Rezaie, P., & Ferns, G. A. (2016). The effect of ginger supplementation on serum C-reactive protein, lipid profile and glycaemia: A systematic review and meta-analysis. Food and Nutrition Research, Vol. 60, p. 32613.
- Jäger, R., Mohr, A. E., Carpenter, K. C., Kerksick, C. M., Purpura, M., Moussa, A., … Antonio, J. (2019). International Society of Sports Nutrition Position Stand: Probiotics. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 16(1), 62.
- Food and Agriculture Organization of the United Nations & World Health Organization. (2001, octubre). Health and Nutritional Properties of Probiotics in Food including Powder Milk with Live Lactic Acid Bacteria.