- Formuła „GI” (Żołądkowo-jelitowa) - Fermenty jelitowe HSN.
- Prezentacja 25B (Billion - miliardów) jednostek tworzących kolonie (jtk).
- Fermenty pochodzenia niezwierzęcego - Odpowiednie dla wegetarian i wegan.
- Szczepy fermentyczne uprawiane w niekorzystnym środowisku, aby zapewnić przetrwanie najlepszych.
- Powłoka DRcaps® - Wegańska powłoka o opóźnionym uwalnianiu, odporna na działanie żołądka.
- Wybierz 25B do lepszej konserwacji, kontynuacji lub ogólnego długotrwałego użytkowania.

GI Biotics (Żywe Kultury Bakterii) 25B jtk - Najbardziej klasyczna formuła
GI Biotics (Żywe Kultury Bakterii) 25B jtk EssentialSeries to nasza formuła najbardziej „one for all” z fermentów i często jest najlepszym wyborem dla tych, którzy nie są pewni, którą z naszych opcji „Biotics” wybrać. GI Biotics zawiera fermentyczną mieszankę fermentacyjną składającą się z 11 różnych szczepów o łącznej aktywności biologicznej 25 miliardów gwarantowanych jednostek tworzących kolonie, w połączeniu z inuliną, FOS, cynkiem i witaminą B2 (ryboflawiną).
GI Biotics to najbardziej trawienna formuła HSN, zaprojektowana tak, aby wywierać specyficzne działanie na układ żołądkowo-jelitowy dzięki obecności cynku w swoim składzie, który pomaga w prawidłowym metabolizmie makroskładników odżywczych. Została opracowana przy użyciu specjalnej kombinacji szczepów fermentycznych z rodzin: Streptococcus, Lactobacillus orazBifidobacterium. Oprócz obecności włókien fermentycznych, takich jak fruktooligosacharydy (FOS) i fruktany (inulina).
25B jtk nie jest wartością ilościową, ale wartością aktywności, sposobem prawidłowego pomiaru skuteczności formuły fermentycznej. Nasze 25B jtk są gwarantowane do końca okresu przydatności produktu, w przeciwieństwie do fermentów innych marek.
Odkryj GI Biotics - Co czyni go wyjątkowym?
jtk. Poznaj jego znaczenie
Fermenty to mikroby, które muszą być żywe.
Termin „ferment” zgodnie z definicją Hiszpańskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia:
Odnosi się do gatunków bakterii, szczepów bakterii lub gatunków żywych mikroorganizmów, takich jak Lactobacillus helveticus, Lactobacillus rhamnosus itp.
Aby było to możliwe, szczepy fermentów wybrane do formuły fermentycznej muszą być żywe, a zatem ich aktywność biologiczna (jednostki tworzące kolonie) musi być znana. Jednak wiele firm wprowadza na rynek produkty na bazie fermentów, w których podaje jedynie miligramy użytego proszku zawierającego bakterie. Chociaż jest to praktyczne pod względem opracowania, jest to niespecyficzne i nie pozwala na określenie skuteczności stosowanej formuły przez użytkowników. A co, jeśli bakterie zginęły w proszku? Jaką różnicę robi ilość, jeśli nie ma „żywych fermentów”?
Aby uniknąć tych problemów, w HSN wskazujemy prawidłową wartość, która powinna być odzwierciedlona w każdym produkcie zawierającym fermenty, aby naprawdę wiedzieć, jaka jest ich skuteczność i o jakim stężeniu mowa: Jednostki zdolne do tworzenia kolonii w organizmie „jtk”. Każdy kupowany ferment, niezależnie od tego, czy jest to pojedynczy szczep, czy mieszanka kilku gatunków, powinien zawierać informację o jednostkach fermentów, które zawiera, abyś mógł dokładnie wybrać najlepszy produkt dla swoich potrzeb.
25B jtk to odpowiednie stężenie do długotrwałego, przewlekłego stosowania preparatu fermentycznego w celach podtrzymujących i bez specjalnych wymagań, które omówimy w dalszej części tego opisu.
Specyficzna selekcja szczepów bakteryjnych
Nie wszystkie fermenty są takie same i nie mówimy o fermentach jako produktach, ale o szczepach bakterii.
„Ferment” to bardzo szeroki termin, istnieją setki bakterii, których spożycie u ludzi jest ogólnie uznawane za bezpieczne i które w związku z tym mogą być stosowane w żywności i suplementach żywnościowych. Ale skąd wiemy, które szczepy są przydatne lub korzystne?

Wiemy to dzięki badaniom naukowym, które naukowcy z wielu uniwersytetów na całym świecie przeprowadzają na dużej liczbie osób, przez tygodnie, a nawet miesiące. Ustalają, które bakterie w szczególności mają pewne rodzaje właściwości, które inne, a które nie mają właściwości fizjologicznych korzystnych dla organizmu ludzkiego.
Formuła GI Biotics firmy HSN została opracowana po dokonaniu przeglądu najbardziej aktualnych i znaczących dowodów naukowych dotyczących fermentów do stosowania jako suplement żywnościowy, a my wybraliśmy 11 szczepów bakterii z najbardziej uznanych rodzin bakterii fermentycznych w żywieniu: Lactobacillus, Bifidobacterium i Streptococcus.
Znajdziesz tu tak renomowane szczepy jak L. Acidophilus, L. Casei, L. Reuteri lub B. Bifidum.
Fermenty o kontrolowanej kulturze
Fermenty to bakterie, które rosną w określonych środowiskach. Bakterii fermentów przeznaczonych do kolonizacji gospodarza i wywierania swoich właściwości odżywczych nie należy mylić z bakteriami, które rozwijają się naturalnie w wyniku rozkładu żywności; chociaż oba rodzaje bakterii są korzystne, a niektóre szkodliwe dla ludzi i ostatecznie nie mają ze sobą nic wspólnego.
Bakterie stosowane jako fermenty w naszym asortymencie Biotics to fermenty, które zostały wyhodowane w kontrolowanych środowiskach przez specjalistów w dziedzinie biochemii, dzięki czemu mogą rozmnażać się do miliardów jednostek w kontrolowanych środowiskach, aby zmaksymalizować ich korzystne działanie.
Wiele firm kupuje fermenty, które zostały wyhodowane przez specjalistów w sprzyjających środowiskach. Jest to najprostszy sposób, ponieważ jeśli zapewnione są wszystkie warunki zewnętrzne niezbędne do rozwoju fermentów, będą one rozmnażać się szybko i łatwo, a odporność na środowisko będzie niższa. Tego typu fermenty wymagają chłodzenia, są bardzo delikatne i umierają bardzo szybko i łatwo, krótko mówiąc, są skutecznymi prezentacjami fermentów, gdy są utrzymywane przy życiu, ale ich żywotność jest bardzo ograniczona.
W HSN wybraliśmy warunki dla rozwoju naszych fermentów i stworzyliśmy pożywkę uważaną za „nieoptymalną” dla ich wzrostu. To nie wpływa negatywnie na ich skuteczność, wręcz przeciwnie – jest to bardziej kosztowne dla producenta, ponieważ bakterie rozwijają się gorzej. Są one jednak znacznie bardziej odporne, ponieważ przetrwały już trudną pożywkę. W ten sposób nasze bakterie nie wymagają specjalnej opieki, ani chłodzenia, ani szczególnej kontroli jakichkolwiek warunków środowiskowych, ich aktywność biologiczna pozostaje nienaruszona przez cały czas stosowania produktu.
Probiotyk / Symbiotyk - rola prebiotyków
Probiotyki to termin, który jest jasno zdefiniowany jako szczepy żywych bakterii, które są spożywane w celu kolonizacji gospodarza i wywierania w nim swoich funkcji odżywczych. Jednak w momencie konceptualizacji terminu „prebiotyk” pojawiła się równoległa koncepcja zwana „prebiotykiem”, która kategoryzuje rodzaj błonnika o szczególnych właściwościach odżywczych i który jest zalecany w połączeniu z fermentami.
Połączenie probiotyku i prebiotyku nazywane jest symbiotykiem i jest uważane za lepszy preparat niż każda z tych klas związków osobno.
W formułach biotics HSN dodajemy prebiotyki do naszych konkretnych produktów na bazie ferementów, w HSN GI Biotics znajdziesz mieszankę inuliny i fruktooligosacharydów.
DR Caps® - Czym są i dlaczego rewolucjonizują fermenty HSN
Wiele badań koncentrowało się na określeniu kinetyki żywieniowej fermentów i wiele z nich doszło do tego samego wniosku: Bakterie nie przeżywają przy niskim pH.
Nasze fermenty są odporne na pH, ze względu na niekorzystne warunki wzrostu, w których zostały wyprodukowane. Są w stanie wejść w kontakt z kwasami żołądkowymi bez degradacji, jednak zdecydowaliśmy się zapewnić dodatkowy system ochrony w naszej najnowszej reformulacji produktu: DR Caps®.
DR Caps® jest zarejestrowanym i opatentowanym znakiem towarowym Lonza, prestiżowej szwajcarskiej firmy, obecnie rozwijającej się we wszystkich regionach świata, specjalizującej się w opracowywaniu środków do powlekania i operowaniem aktywnymi składnikami w przemyśle spożywczym, suplementach żywnościowych i farmaceutykach.

DR Caps® to nazwa nadana opracowanym przez nich kapsułkom roślinnym z zabezpieczeniem żołądkowo-jelitowym lub powłoką jelitową. Zastosowanie tych kapsułek umożliwia GI Biotics przejście przez przewód pokarmowy bez kontaktu fermentów z kwasami trawiennymi, ponieważ kapsułka pozostaje nienaruszona i nie uwalnia swojej zawartości do żołądka, w przeciwieństwie do innych kapsułek. Po dotarciu do jelita, gdzie jego podłoże jest bardziej zasadowe, odpowiednie do przetrwania fermentów i gdzie badania wskazują, że fermenty muszą dotrzeć, aby zapewnić prawidłowe działanie odżywcze. Kapsułki rozpadają się i uwalniają zawartość, dokładnie tam, gdzie powinny.

Biotics HSN nie wymagają przechowywania w lodówce
Jedną z najtrudniejszych kwestii związanych z probiotykami, która sprawia, że wiele opcji dostępnych na rynku jest nieskutecznych ze względu na brak aktywności biologicznej, jest łańcuch chłodniczy.
Fermenty, które zostały korzystnie wyhodowane, były uprawiane w warunkach kontrolowanej temperatury i chłodzenia, a ich przetrwanie wymaga utrzymania tych warunków, co stanowi wyraźną trudność logistyczną na różnych etapach procesu:
- Produkcja: Chociaż twórcy fermentów mają warunki przemysłowe wymagane do ich przetwarzania na zimno, fabryki suplementów żywnościowych (produktu końcowego) często nie. Więc jeśli produkcja suplementu końcowego odbywa się poprzez obróbkę fermentów w proszku bez warunków chłodniczych, będzie ona bezużyteczna.
- Wysyłka: Chociaż dostępnych jest coraz więcej narzędzi do wysyłania zamówień w warunkach chłodniczych, nadal jest to trudny proces, który sprawia, że produkt jest droższy dla klienta.
- Przechowywanie w domu: Przechowywanie fermentów w lodówce zajmują cenne miejsce – jest obiektywnie gorsze niż możliwość przechowywania ich w temperaturze pokojowej.
HSN Ci w tym pomoże! Nasze fermenty przetrwają w temperaturze otoczenia, ponieważ zostały wyhodowane w takich temperaturach, a nie w niskich, co oznacza, że będą w swoim naturalnym środowisku. Dzięki temu uzyskujemy: bardziej odporne fermenty, brak konieczności dbania o łańcuch chłodniczy podczas całego procesu produkcji i przechowywania, zarówno z naszej strony, jak i z Twojej w domu, oraz brak dodatkowych kosztów związanych z zakupem w celu zapewnienia warunków niezbędnych do utrzymania tego stanu.
Formuła długoterminowa - jak połączyć ją ze 100B jtk?
Oprócz GI Biotics 25B, dostępna jest również 4-krotnie bardziej skoncentrowana wersja: 100B jtk, Czy to oznacza, że 100B jtk jest lepsze niż 25B jtk?
Nie, każde stężenie jest odpowiednie do innych celów, a każde z nich ma swoje miejsce w diecie osoby stosującej fermenty, w zależności od czasu.
25B jtk jest uważane za zwykłą ilość fermentów, którą należy stosować, aby skorzystać z ich właściwości odżywczych, kiedy stosowanie odbywa się codziennie, długoterminowo i bez specjalnych wymagań. Podczas gdy 100B jtk jest fermentem przeznaczonym do okazjonalnego stosowania, w określonych momentach, gdy potrzebujesz tego dodatkowego stężenia; lub u osób o szczególnych potrzebach, które wymagają tak wysokiego stężenia w sposób przewlekły.
Powszechnym sposobem jest stosowanie fermentów w jednym z najczęstszych okresów ich przyjmowania, czyli: Po kuracji antybiotykowej stosować GI Biotics 100B jtk przez 60 dni (2 miesiące, czas trwania jednego opakowania), a po zakończeniu, przedłużyć przyjmowanie fermentu o wersję 25B jtk na kolejne 120 dni (4 miesiące, czas trwania jednego opakowania). Całkowity czas stosowania wynosi 6 miesięcy.
Po zakończeniu tego okresu cykl można powtórzyć, kontynuować podawanie dawki podtrzymującej 25B lub w razie potrzeby przerwać stosowanie.
Czy fermenty można przyjmować z innymi produktami?
Tak.
Fermenty są kompatybilne ze wszystkimi związkami powszechnie stosowanymi jako suplementy żywnościowe; mogą być stosowane razem (w tej samej porcji):
I oczywiście wraz z białkiem, węglowodanami, izotonikami, mass gainerami i wszelkimi innymi preparatami w proszku, kapsułkach lub tabletkach, które można kupić w HSN, dzięki czemu możesz być całkowicie spokojny stosując GI Biotics wraz z tymi produktami.
Referencje naukowe dotyczące fermentów
- Sanders, M. E., Guarner, F., Guerrant, R., Holt, P. R., Quigley, E. M. M., Sartor, R. B., … Mayer, E. A. (2013). An update on the use and investigation of probiotics in health and disease. Gut, 62(5), 787–796.
- Shing, C. M., Peake, J. M., Lim, C. L., Briskey, D., Walsh, N. P., Fortes, M. B., … Vitetta, L. (2014). Effects of probiotics supplementation on gastrointestinal permeability, inflammation and exercise performance in the heat. Journal of Applied Physiology, 114(1), 93–103.
- Hempel, S., Newberry, S. J., Maher, A. R., Wang, Z., Miles, J. N. V., Shanman, R., … Shekelle, P. G. (2012). Probiotics for the prevention and treatment of antibiotic-associated diarrhea: A systematic review and meta-analysis. JAMA - Journal of the American Medical Association, 307(18), 1959–1969.
- McFarland, L. V. (2007). Meta-analysis of probiotics for the prevention of traveler’s diarrhea. Travel Medicine and Infectious Disease, 5(2 SPEC. ISS.), 97–105.
- Jäger, R., Mohr, A. E., Carpenter, K. C., Kerksick, C. M., Purpura, M., Moussa, A., … Antonio, J. (2019). International Society of Sports Nutrition position stand: Probiotics. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 16(1), 62.
- Wilkins, T., & Sequoia, J. (2017). Probiotics for Gastrointestinal Conditions: A Summary of the Evidence. American Family Physician, 96(3), 170–178.