- Naturalny ekstrakt z kory białej wierzby - najbardziej skoncentrowane naturalne źródło salicynianów.
- 34 razy bardziej skoncentrowany - 2 kapsułki roślinne dostarczają równowartość ponad 16 g kory białej wierzby.
- Standaryzowany na 50% salicyny - pomiar potwierdzony metodami o wysokiej czułości detekcji.
- Z wysoką zawartością czystej witaminy C (kwas askorbinowy) - 100% zalecanego dziennego spożycia w dawce.
- Ciesz się ekstraktem o wysokim stężeniu jednej z najstarszych roślin stosowanych w historii.
- Odpowiedni dla diet wegańskich | Ekstrakt wolny od organizmów modyfikowanych genetycznie.
Ekstrakt z białej wierzby - Gwarantowane źródło naturalnej salicyny
Ekstrakt z białej wierzby (34:1) 240 mg od EssentialSeries to ekstrakt z kory Salix alba (certyfikowany gatunek), 34 razy bardziej skoncentrowany niż surowiec wyjściowy i standaryzowany na 50% salicyny, głównego salicynianu charakterystycznego dla kory tej rośliny, dzięki czemu jest tak ceniony pod względem odżywczym.
Salix alba, znana jako biała wierzba lub wierzba biała, to drzewo z rodziny wierzbowatych. Występuje głównie w środkowej i południowej Europie, w klimacie śródziemnomorskim, który sprzyja jego rozwojowi, a także na północy Afryki i zachodniej Azji. Rdzenni Indianie oraz inne tradycyjne kultury stosowały napary i preparaty z białej wierzby ze względu na naturalną zawartość salicyny.
Ekstrakt z białej wierzby od HSN został przygotowany z poszanowaniem integralności rośliny i jej naturalnych związków, bez użycia agresywnych rozpuszczalników.
Formuła HSN z pełną gwarancją jakości. Sprawdź ją!
Wysoki wskaźnik ekstrakcji - ekstrakt 34 razy bardziej skoncentrowany
Ekstrakty roślinne przygotowuje się według procedur pozwalających na zwiększenie stężenia naturalnych składników rośliny, które chcemy wyekstrahować.
Wskaźnik ekstrakcji pozwala zwiększyć naturalne stężenie związków zawartych w roślinie na jednostkę proszku.
Zazwyczaj ekstrakty roślinne mają zmienne stężenie, a najczęściej dla białej wierzby wskaźnik ekstrakcji wynosi około 3-12:1.
Nasz ekstrakt z białej wierzby nie tylko został przygotowany zgodnie z tradycyjnymi, łagodnymi metodami ekstrakcji, które nie niszczą surowca i jego naturalnych związków, ale jest też najbardziej skoncentrowaną formą z aż 34-krotnym stężeniem naturalnym kory Salix alba.
Jedna kapsułka 240 mg dostarcza równowartość ponad 8 g kory białej wierzby.
Ekstrakt z kory - najbardziej skoncentrowana część w salicyniany
Chociaż zwykle mówi się o białej wierzbie (Salix alba) jako roślinie o najwyższej naturalnej zawartości salicyny, to prawda jest taka, że to właśnie kora rośliny zawiera te związki.
Często wielu producentów nie używa kory wierzby do produkcji swoich ekstraktów, ponieważ ta część jest bardziej ceniona ze względu na wartość odżywczą.
W efekcie możesz natknąć się na ekstrakty z białej wierzby z zawartością salicyny około 10 lub 15%, ponieważ wykorzystują części rośliny o niższym naturalnym stężeniu.
Nasz ekstrakt z Salix alba został przygotowany wyłącznie z kory białej wierzby, bez użycia innych części rośliny.
Gwarantowane źródło naturalnej salicyny - 50% zawartości potwierdzone
50% składu ekstraktu z Salix to czysta salicyna.
Dokładne określenie zawartości salicyny wymaga szczegółowych analiz średnich wartości partii wyprodukowanego ekstraktu z Salix.
Dlatego wiele firm nie podaje zawartości bioaktywnych składników swoich ekstraktów, bo ich nie zna lub nie przeprowadziła takich badań.
Jeśli chcesz mieć pewność skuteczności, kluczowe jest poznanie zawartości ważnych związków w ekstraktach roślin, które stosujesz. W HSN gwarantujemy minimum 50% zawartości salicyny w ekstrakcie z białej wierzby, standaryzowanym według metod analitycznych o wysokiej czułości, aby zapewnić precyzyjne dane.
Formuła z naturalną witaminą C dla wsparcia działania
Każda kapsułka roślinna naszego ekstraktu dostarcza 100% zalecanej dziennej dawki witaminy C w czystej postaci kwasu askorbinowego.
80 mg witaminy C na dzienną dawkę, która przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Biała wierzba to roślina o tradycyjnym zastosowaniu - poznaj jej właściwości
Już przed naszą erą, gdy w starożytnej Grecji Hipokrates opisał gorzki związek charakterystyczny dla białej wierzby, który miał pozytywne działanie funkcjonalne, odnosząc się do salicyny, roślina ta była tradycyjnie stosowana do przygotowywania naparów i innych preparatów, by móc korzystać z naturalnej, biodostępnej salicyny.
Biała wierzba ma wiele właściwości, z których wyróżniają się funkcje wspierające relaksację oraz dobre samopoczucie fizyczne i psychiczne.
Jest też często stosowana przez sportowców, ponieważ wspomaga zdrowie mięśni i stawów.
Ciesz się wysoką skutecznością ekstraktu z białej wierzby od HSN.
Ekstrakty HSN przygotowujemy z najwyższą starannością
W HSN używamy tylko ekstraktów roślin najwyższej jakości.
Odrzucamy surowce, które nie spełniają wszystkich kryteriów, by być wzorem na rynku.
Ekstrakty, których używamy, przygotowujemy według tradycyjnych procedur, od momentu uprawy rośliny, przez zbiór, przygotowanie i ekstrakcję, bez użycia agresywnych rozpuszczalników.
Połącz z innymi suplementami diety od HSN:
Możesz stosować ekstrakt z białej wierzby razem z innymi ekstraktami roślinnymi, takimi jak kurkuma lub imbir.
To także świetne uzupełnienie dla związków o działaniu termogenicznym, idealnie w połączeniu z zestawem:
który znajdziesz w produkcie Cutting Complex od Vitaminalia.
Bibliografia:
- Vlachojannis, J. E., Cameron, M., & Chrubasik, S. (2009). Systematyczny przegląd skuteczności kory wierzby na ból mięśniowo-szkieletowy. Phytotherapy Research, 23(7), 897–900.
- Kong, C. S., Kim, K. H., Choi, J. S., Kim, J. E., Park, C., & Jeong, J. W. (2014). Salicyna, ekstrakt z kory białej wierzby, hamuje angiogenezę blokując szlaki ROS-ERK. Phytotherapy Research, 28(8), 1246–1251.
- Shara, M., & Stohs, S. J. (2015). Skuteczność i bezpieczeństwo ekstraktów z kory białej wierzby (Salix alba). Phytotherapy Research, 29(8), 1112–1116.
- März, R. W., & Kemper, F. (2002). Ekstrakt z kory wierzby - działanie i skuteczność. Przegląd farmakologii, toksykologii i kliniki. Wiener Medizinische Wochenschrift, 152(15–16), 354–359.