- Kurkuma o wysokiej mocy: Znacząca dawka 280 mg ekstraktu z kurkumy 24 razy bardziej skoncentrowanego i standaryzowanego na kurkuminoidy, aby w pełni wykorzystać jej właściwości.
- Standaryzacja na kluczowe bioaktywne związki: Ekstrakt opracowany z 91% kurkuminoidów i 77% kurkuminy, co gwarantuje najlepsze i konsekwentne rezultaty.
- Technologia LipoCellTech™: Kurkuma zamknięta w systemie ochrony liposomalnej, który wspiera biodostępność i zapewnia jej normalne wchłanianie.
- Formuła łagodna dla żołądka: Dzięki temu, że nie musisz już używać czarnego pieprzu do wchłaniania kurkumy. Liposomalny system gwarantuje optymalną absorpcję bez konieczności stosowania piperyny.
- Złoty korzeń Indii: Kurkuma jest znana z tego, że pomaga utrzymać zdrowie wątroby, wspiera układ odpornościowy oraz zdrowie stawów i kości.
Liposomalny ekstrakt z kurkumy: Najwyższa jakość
Liposomalny ekstrakt z kurkumy (LipoCellTech™) (24:1) 280 mg EssentialSeries to alternatywna forma ekstraktu z kurkumy, standaryzowana na kurkuminoidy, w tym przypadku w postaci liposomalnej z technologią LipoCellTech™.
LipoCellTech™ to opatentowana technologia składników liposomalnych, która wyróżnia się w opracowywaniu takich substancji jak żelazo czy ekstrakt z kurkumy. Dzięki opatentowanemu systemowi produkcji składnik jest zamykany w odpowiedniej warstwie liposomu, w tym przypadku kurkuminoidy, które są umieszczane między hydrofobowymi ogonami fosfolipidów, tworząc ochronne i optymalne środowisko.
Kurkuma o optymalnej biodostępności dostępna w HSN.
Optymalna biodostępność dzięki patentowi LipoCellTech™
Ochrona dzięki podwójnej warstwie liposomalnej – Integralność i stabilność
Liposomy składają się z systemu ochronnej dwuwarstwy, w której hydrofobowe ogony fosfolipidów są ułożone przeciwnie w formie sfery.
Dzięki temu chroniona substancja może być umiejscowiona w różnych miejscach liposomu, w zależności od potrzeb, aby zapewnić maksymalną stabilność i ochronę. Na przykład, kurkumina, będąca lipofilowa, znajduje się nie wewnątrz liposomu, lecz między warstwami fosfolipidów, gdzie środowisko jest lipofilowe i hydrofobowe.

Maksymalna ochrona kurkuminoidów – Bez degradacji
Kurkuminoidy, główne związki bioaktywne ekstraktu z kurkumy, są wrażliwe na światło, ciepło, pH i tlen. Podczas przetwarzania ekstraktu te czynniki mogą prowadzić do jego degradacji, obniżając stabilność i właściwości.
Aby zachować ich integralność, zadbaliśmy o zastosowanie surowca poddanego odpowiednim technikom ekstrakcji i przygotowania, a także kapsułkowaniu podczas liposomacji, dzięki czemu kurkuminoidy są chronione i pozostają stabilne molekularnie aż do momentu osiągnięcia produktu końcowego, co gwarantuje pełne właściwości ekstraktu.
Ekstrakty z kurkumy, aby były skuteczne, muszą zawierać określoną ilość kluczowych związków bioaktywnych w nienaruszonej formie. To właśnie zapewniamy.
LipoCellTech™ – Patent oparty na innowacji naukowej
LipoCellTech™ posiada dedykowaną sekcję „Nauka”, w której udostępniane są istotne informacje na temat badań prowadzonych nad ich surowcem, podkreślających wyższość form liposomalnych różnych związków w porównaniu do ich tradycyjnych form.
Sprawdź to na oficjalnej stronie LipoCellTech™: Sekcja Nauka.
Standaryzowany ekstrakt z kurkumy – to, co najważniejsze
Najważniejszymi bioaktywnymi związkami kurkumy są kurkuminoidy, grupa naturalnych substancji odpowiedzialnych za jej kluczowe właściwości. Wśród nich kurkumina jest najistotniejszym i najlepiej przebadanym składnikiem, stanowiącym główny powód stosowania kurkumy w różnych aplikacjach. Aby zapewnić jakość i odpowiednie stężenie ekstraktu z kurkumy, kluczowe jest jego standaryzowanie, co oznacza gwarancję określonej i stałej zawartości tych związków, szczególnie kurkuminy, w jego składzie.
Nasz liposomalny ekstrakt z kurkumy jest standaryzowany pod kątem tych kluczowych związków, ponieważ to one determinują funkcjonalną jakość rośliny.
Z 280 mg ekstraktu liposomalnego, 196 mg stanowi ekstrakt z kurkumy, bez masy liposomu; z tego 91% to kurkuminoidy, a 77% to kurkumina (jako część obecnych kurkuminoidów). Skład wygląda następująco:
1 kapsułka roślinna zawiera 280 mg liposomalnego ekstraktu z kurkumy, co odpowiada 196 mg ekstraktu z kurkumy, zawierającego 179,2 mg kurkuminoidów, z czego 151,2 mg to kurkumina.
Wysokie stężenie, które wyróżnia ten produkt na rynku.
Kurkuma – starożytny skarb: Odkryj ją
Kurkuma, znana jako „złoty korzeń” Indii, zajmuje szczególne miejsce w tradycji i kulturze tego kraju, gdzie jest wysoko ceniona. W ajurwedzie odgrywa kluczową rolę ze względu na swoją wszechstronność i szerokie zastosowanie, obejmujące zarówno rytuały tradycyjne, jak i kuchnię oraz ogólny dobrostan. To głębokie uznanie dla kurkumy podkreśla jej znaczenie w codziennym życiu i duchowości Indii.
Kurkuma:
- Pomaga utrzymać elastyczność stawów.
- Wspiera pracę serca i krążenie.
- Pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry.
- Wspiera prawidłowe funkcjonowanie wątroby.
- Przyczynia się do dobrego trawienia.
- Wspiera układ nerwowy.
- Pomaga w utrzymaniu zdrowia płuc i górnych dróg oddechowych.
- Posiada silne właściwości antyoksydacyjne.
Jak widzisz, to roślina pełna korzyści!
Nie potrzebuje piperyny, aby skorzystać z kurkuminoidów
Liposomalne formy ekstraktu z kurkumy wspierają optymalną biodostępność kurkuminoidów. Dzięki zamknięciu ich w liposomach, cząsteczki są chronione przed działaniem soków żołądkowych i wspomagają ich prawidłowe wchłanianie. Pozwala to na dotarcie kurkuminoidów w optymalnych stężeniach do krwi i tkanek, gdzie mogą wykazywać swoje działanie.
Jedną z zalet formuł liposomalnych jest brak konieczności stosowania piperyny, aktywnego składnika czarnego pieprzu, który tradycyjnie wykorzystywano do poprawy wchłaniania kurkuminy. Dzięki liposomom biodostępność kurkuminoidów jest wystarczająco wysoka, aby zapewnić ich prawidłowe działanie. Eliminuje to konieczność łączenia kurkumy z piperyną, co może pomóc uniknąć niepożądanych interakcji lub dyskomfortu trawiennego u osób wrażliwych na ten alkaloid.
To jeden z powodów, dla których liposomalne ekstrakty z kurkumy uważa się za bardziej optymalne niż tradycyjne ekstrakty z kurkumy bez liposomów.
Kurkuma dołącza do naszej rodziny liposomalnych produktów
Nie znasz jeszcze naszej szerokiej oferty składników odżywczych w formie liposomalnej?
Odkryj wszystkie produkty, teraz jeszcze wygodniej, w naszej kategorii Liposomalne składniki odżywcze.
Bibliografia
- Kokkinis, S., De Rubis, G., Paudel, K. R., Patel, V. K., Yeung, S., Jessamine, V., … Dua, K. (2024). Liposomal curcumin inhibits cigarette smoke induced senescence and inflammation in human bronchial epithelial cells. Pathology Research and Practice, 260, 155423.
- Bulboacă, A. E., Porfire, A. S., Tefas, L. R., Boarescu, P. M., Bolboacă, S. D., Stănescu, I. C., … Dogaru, G. (2019). Liposomal curcumin is better than curcumin to alleviate complications in experimental diabetic mellitus. Molecules, 24(5).
- Li, L., Braiteh, F. S., & Kurzrock, R. (2005). Liposome-encapsulated curcumin: In vitro and in vivo effects on proliferation, apoptosis, signaling, and angiogenesis. Cancer, 104(6), 1322–1331.
- Storka, A., Vcelar, B., Klickovic, U., Gouya, G., Weisshaar, S., Aschauer, S., … Wolzt, M. (2015). Safety, tolerability and pharmacokinetics of liposomal curcumin in healthy humans. International Journal of Clinical Pharmacology and Therapeutics, 53(1), 54–65.
- Diomede, F., Fonticoli, L., Guarnieri, S., Della Rocca, Y., Rajan, T. S., Fontana, A., … Pizzicannella, J. (2021). The effect of liposomal curcumin as an anti-inflammatory strategy on lipopolysaccharide e from porphyromonas gingivalis treated endothelial committed neural crest derived stem cells: Morphological and molecular mechanisms. International Journal of Molecular Sciences, 22(14).
- Bulboacă, A. E., Boarescu, P. M., Bolboacă, S. D., Blidaru, M., Feștilă, D., Dogaru, G., & Nicula, C. A. (2019). Comparative effect of curcumin versus liposomal curcumin on systemic pro-inflammatory cytokines profile, MCP-1 and RANTES in experimental diabetes mellitus. International Journal of Nanomedicine, 14, 8961–8972.