- Koncentrat białka serwatkowego / Whey Protein Concentrate (WPC).
- Surowiec 80% białka - Białka o wysokiej wartości biologicznej (białka mleka).
- Kompletny aminogram - Białko z mleka krów karmionych trawą.
- Bez aminospikingu - Nie zawiera dodatku aminokwasów, które fałszywie zwiększają wartość białka.
- Pyszne smaki 'made in HSN' - Dostępnych jest ponad 50 opcji Spróbuj!
- Białko bez dodatku cukru | Bez dodatku aminokwasów | Słodzona wyłącznie bezkaloryczną sukralozą.
- Evowhey Protein jest najlepiej sprzedającym się białkiem HSN. W razie wątpliwości Evowhey to doskonały wybór dla każdego.
Z analizą zawartości białka i profilu aminokwasowego przeprowadzoną przez niezależne laboratorium certyfikowane przez ENAC/DANAK. Zobacz raporty.

Evowhey Protein - Białko dla każdego
Evowhey Protein SportSeries jest naszym flagowym białkiem, ponieważ jest to smakowa wersja HSN białka Whey (Whey Concentrate / Koncentrat), która jest preferowanym wyborem wśród użytkowników, którzy zaczynają stosować białko w proszku jako część swojej diety, a także jednym z najpopularniejszych wyborów jako uniwersalne białko dla sportowców i osób prowadzących zdrowy tryb życia, niezależnie od ich poziomu doświadczenia w stosowaniu suplementów żywnościowych.
Koncentrat białka serwatkowego jest uzyskiwany w połączonym procesie mikrofiltracji i ultrafiltracji serwatki, która jest oddzielana od kazeiny podczas procesu produkcji sera w przemyśle mleczarskim. Jest uważane za łatwo trawione i szybko wchłaniane białko.
Evowhey Protein to najwyższej jakości białko wytwarzane z mleka krów karmionych trawą. W HSN dbamy o dobrostan zwierząt i używamy wyłącznie surowców, które zapewniają wszelkie gwarancje opieki i kontroli zwierząt gospodarskich; coś, co przenosi się również na jakość mleka, a tym samym na białko.
Odkryj białko „TOP Seller” HSN - Dlaczego jest tak dobre?
To koncentrat białka serwatkowego - Bardzo wszechstronne białko
Jednym z wielu powodów, dla których Evowhey jest niezwykle skutecznym białkiem, jest praktyczność jego stosowania.
Evowhey łatwo się miesza, może być transportowany i przyjmowany zawsze i wszędzie, od rana do wieczora, a także podczas treningu; Może być częścią posiłku lub koktajlem między posiłkami, bez żadnego innego pożywienia.
Ponadto jego dobra przyswajalność sprawia, że Evowhey jest idealnym białkiem do zabrania na uniwersytet, do pracy lub na sesje nauki. Możesz wypić shake'a i kontynuować pracę domową z lekkością. A dzięki szybkiemu trawieniu, uwalnianie białek do krwiobiegu jest również szybkie (Hoffman i in., 2004).
Koncentrat białka serwatkowego mleka to białko z wyboru (wraz z izolatem białka serwatkowego lub „izo”) dla wszystkich użytkowników białek w proszku poszukujących niezawodnego białka, które można stosować o każdej porze dnia.
A jeśli szukasz opcji niearomatyzowanej, ponieważ wolisz samodzielnie dodawać smaki lub chcesz mieć możliwość przygotowywania koktajli o naturalnym smaku WPC, mamy Whey Protein Concentrate 100%, niearomatyzowana wersja Evowhey Protein.

Ważna informacja! Bez dodatku aminokwasów - Prawdziwa zawartość białka
Przez dziesięciolecia aminokwasy były dodawane do białka – praktyka znana jako „amino-spiking”, promowana przez amerykańskie firmy o silnym ukierunkowaniu marketingowym. Jednak ta praktyka nie jest zalecana, z wyjątkiem szczególnych przypadków.
Białko w proszku ma zawartość białka, która jest ustalana na podstawie zawartości azotu w produkcie. Jeśli do białka dodawane są aminokwasy, które są związkami azotowymi, ich wartość białkowa wzrasta, ale nie jest to „prawdziwa” zawartość, sztuczny sposób na zwiększenie zawartości białka.
WPC zawiera od 40 do 80% białka, w zależności od tego, jak białko jest filtrowane i w jakim celu będzie być stosowane. Najczęściej do natychmiastowego użycia w żywności, jako białko w proszku, zawiera 80% białka.
Jeśli znajdziesz białko w proszku, które jest koncentratem białka serwatkowego (Whey), z 90% białka, i masz pewność, że nie jest izolowane (iso), ta wartość białka nie jest prawdziwa i wynika z dodania związków azotowych do białka.
Dodawanie aminokwasów do białka nie zawsze musi być czymś negatywnym. Na przykład w naszym Evopro Vegan, który jest najwyższej jakości mieszanką białek roślinnych, dodajemy do formuły dodatkową Leucynę i Metioninę, ale te aminokwasy nie są dodawane w celu zwiększenia wartości białkowej Evopro Vegan. Są dodawane, ponieważ białka roślinne bardzo korzystają z dodatkowej podaży tych aminokwasów, aby uzupełnić ich niedobory żywieniowe.
Białko serwatkowe, takie jak Evowhey, nie wymaga dodawania aminokwasów, ponieważ jest pełnowartościowe samo w sobie, dlatego dostarczamy je jako wysokiej jakości białko, takie jakie powinno być.
Około 80% białka - Czysty surowiec o wysokiej zawartości białka
Zawartość białka w Evowhey Protein wynosi 80% jego składu.
Jego białko jest strukturalnie zadbane dzięki temu, że do rozwoju naszych białek używamy wyłącznie surowców z pierwszej linii europejskiej komercjalizacji, co gwarantuje nam proces filtracji i atomizacji białka, który jest zgodny z naturalnymi strukturami proteinowymi serwatki.
Białko prezentowane jako niearomatyzowany surowiec jest czyste, nie zawiera żadnych dodatków poza lecytyną, która umożliwia natychmiastowe rozpuszczenie (wyjaśniamy to później).
Jeśli zastanawiasz się... Dlaczego więc moje białko wynosi 77 g, a nie 80 g?
WPC, którego używamy, zawiera 80% białka, co jest najwyższą wartością referencyjną dla koncentratu whey. Jednak gdy opracowywane są smaki, zawartość białka nieco spada, ponieważ aromaty, barwniki, substancje słodzące, i składniki, które pozwalają cieszyć się pysznymi opcjami Evowhey Protein, niezależnie od gustu, zajmują miejsce białka.
Różnice są tak niewielkie, że nasi specjaliści od żywienia zalecają, aby nie wybierać smaku białka ze względu na zawartość białka, ale skupić się na tym, który smak najbardziej nam odpowiada, ponieważ różnica między 77 g a 80 g białka wynosi zaledwie 1 g na shake.
Jako zalecenie: Smaki czekoladowe zawierające kakao to te o niższej zawartości białka, ponieważ kakao w proszku wymaga większego zużycia, co zajmuje więcej miejsca i zmniejsza zawartość białka w produkcie na 100 g. Wszystkie smaki czekoladowe przekraczają 70 g białka / 100 g; z wyjątkiem podwójnej czekolady, która dostarcza 66 g białka, będąc smakiem o najwyższej zawartości kakao, a tym samym smakiem Evowhey Protein o najniższej zawartości białka.
Różnica między smakiem z 77 g białka a podwójną czekoladą z 66 g jest już bardziej znacząca. Jednak jeśli lubisz smak podwójnej czekolady, po prostu dodając trochę więcej białka do shake'a, osiągniesz równowartość innego smaku, więc nie dalej możesz delektować się ulubionym smakiem.
W HSN jesteśmy całkowicie transparentni, a każdy smak naszego białka ma swoje specyficzne informacje żywieniowe. Inni producenci ograniczają się do projektowania średnich informacji żywieniowych między swoimi smakami i sprzedają swoje białka z taką samą zawartością proteinową we wszystkich smakach, co z pewnością nie jest prawdziwe. W HSN zalecamy, aby nie stresować się tym, który smak tego samego białka ma wyższą lub niższą zawartość białka, ale zapewniamy wszystkie istotne informacje, abyś mógł podjąć decyzję, która najbardziej Ci odpowiada.

Co oznacza wysoka wartość biologiczna i benchmark PDCAA?
Wartość biologiczna białka i jego PDCAA (wynik aminokwasowy skorygowany o strawność białka), to dwa wskaźniki jakości białka.
Wartość biologiczna mierzy jakość białka poprzez obliczenie azotu zużytego do tworzenia tkanek podzielonego przez azot wchłonięty z pożywienia. Wartość biologiczna stanowi miarę tego, jak skutecznie organizm wykorzystuje białko spożywane w diecie.
Podczas gdy PDCAA wyrażają zawartość pierwszego ograniczającego niezbędnego aminokwasu w badanym białku jako procent zawartości tego samego aminokwasu w referencyjnym standardzie niezbędnych aminokwasów (FAO/WHO, 1990). Metoda ta została przyjęta jako preferowana metoda pomiaru wartości białka w żywieniu człowieka.
Poniższa tabela przedstawia informacje na temat wartości biologicznej i PDCAA Evowhey Protein w porównaniu z innymi popularnymi odżywkami białkowymi.
Źródło Białka | Wartość Biologiczna | PCDAAS |
Evowhey Protein | 104 | 1 |
Całe jajo | 100 | 1 |
Mleko | 91 | 1 |
Kazeina | 77 | 1 |
Mięso | 80 | 0,9 |
Soja | 74 | 0,9 |
Groch | 65 | 0,69 |
Ryż | 83 | 0,47 |
Jak widać, białko serwatkowe jest wzorcowym białkiem pod względem jakości i skuteczności odżywczej, a zatem jest uważane za najlepszy ogólny wybór białka do uzupełnienia diety sportowców, osób starszych lub każdego, kto prowadzi zdrowy tryb życia i chce zwiększyć dzienne spożycie białka.
Wartości te można odnieść do izolowanej wersji Evowhey Protein: Evolate 2.0 (Whey isolate CFM). Nie przegap tego!
Pełny aminogram: Wysoka zawartość naturalnych aminokwasów BCAA i Glutaminy
Aminogram – informacja, której podanie nie jest obowiązkowe, jest pomiarem ilości aminokwasów dostarczanych przez białko. Jak pewnie wiesz, w zwykłych produktach bogatych w białko (takich jak kurczak, ryby lub jaja) aminogram nie jest odzwierciedlony.
Jednak w proszkach białkowych ustalono jako praktykę przejrzystości wskazywanie proporcji aminokwasów zawartych w białku, a w HSN stosujemy tę praktykę w całkowicie przejrzysty sposób, podobnie jak w przypadku informacji o wartościach odżywczych. Inne firmy używają średniego aminogramu, uzyskanego z tabeli referencyjnej wartości dla „Koncentratu białka serwatkowego” i używają go w swoich białkach. Jest to dozwolona praktyka, ale naszym zdaniem nie jest zbyt przejrzysta, biorąc pod uwagę swoją niedokładność.
W HSN określamy zawartość aminokwasów w każdym konkretnym smaku naszego białka, a jeśli między partiami surowca aminogram ulega zmianie, ponieważ wartości te podlegają naturalnym wahaniom w mleku krowy, z której pozyskiwane jest białko, aktualizujemy tą informację.

Więc jeśli nie ma dodanych aminokwasów, dlaczego ma aminogram?
Białko naturalnie składa się z aminokwasów. Dodawanie aminokwasów w celu „fałszywego” zwiększenia zawartości proteinowej w białku w proszku nie jest tym samym, co odzwierciedlanie aminokwasów naturalnie zawartych w białku. Dopóki nie są sztucznie dodawane, najwyższa możliwa wartość niektórych aminokwasów jest czymś pozytywnym.
Na przykład BCAA:
Evowhey protein zawiera do 5,5 g BCAA na każde 30 g proszku (średnia ilość używana do przygotowania koktajlu).
Ta sama ilość dostarcza do 4 gramów glutaminy.
Aminokwasy te są ważne dla żywienia człowieka, i są wysoko cenione jako część wysokiej jakości białka, pod warunkiem, że nie są dodawane, ale są aminokwasami naturalnie występującymi w białku.
Białko zawarte w Evowhey Protein jest nie tylko kompletne, tzn. zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, których organizm potrzebuje i nie może wytworzyć samodzielnie, w wystarczających ilościach, aby nie być ograniczonym przez żaden z nich, ale także zapewnia duże ilości ważnych aminokwasów, które są uznawane za referencyjne wartości odżywcze dla wysokiej jakości żywności proteinowej.
Evowhey Protein to białko zapewniające objętość, definicję i utrzymanie
Częstym pytaniem przy wyborze białka jest to, czy jest ono odpowiednie lub czy jest najlepszym wyborem do określonego celu. Jednak z perspektywy żywieniowej nie ma to znaczenia – białko w proszku jest tak samo odpowiednie jak inne do różnych celów.
Białko, o ile jest kompletne i dobrej jakości, ma te same właściwości, tzn. białko mleka nie ma innego działania niż białko sojowe, więc dlaczego ludzie tak myślą?
Ponieważ tradycyjna żywność może być wybierana w ten sposób: Białko jaja zawiera o bardzo niskiej wartości innych składników odżywczych, takich jak tłuszcze lub węglowodany, podczas gdy rośliny strączkowe dostarczają białko, ale ich wartości węglowodanowe są bardzo wysokie. To samo dzieje się z czerwonym mięsem, ale zamiast węglowodanów dostarcza dużo tłuszczu. To sprawia, że niektóre pokarmy nie nadają się do spożywania w okresach redukcji kalorii, ponieważ są wysokokaloryczne.
Białko w proszku to skoncentrowane prezentacje białek spożywczych i chociaż ich wartości różnią się, tzn. izo (Evolate) ma niższą zawartość tłuszczu i cukru niż Evowhey, różnice w poszczególnych shake'ach nie są bardzo znaczące. Więc jeśli nie jesteś sportowcem, który ma zamiar rywalizować (w kulturystyce lub dyscyplinach estetycznych; lub w sportach o bardzo wąskich limitach wagowych), możesz wybrać dowolny z nich bez obawy popełnienia błędu.
Evowhey Protein to doskonała opcja białka, aby zadbać o siebie to doskonała opcja białka, aby zadbać o siebie, nie chcąc więcej, chcąc utrzymać swoją wagę, ale dostarczając organizmowi białko w wygodny i smaczny sposób, aby mieć dobry stan zdrowia i świetnie się przy tym bawić.
Jest to również idealne białko w okresach utraty wagi, ponieważ Evowhey (białko) pomaga utrzymać masę mięśniową, a zawartość kaloryczna jest stosunkowo niska.
Jeśli jesteś na masie, Evowhey zapewnia dużą ilość białka, idealną do przyrostu masy mięśniowe w kontekście wysokokalorycznej diety, której towarzyszy regularny trening siłowy.
Niezależnie od tego, jaki jest Twój cel, Evowhey Protein to optymalny wybór dla Ciebie.
Najlepszy czas na przyjmowanie Evowhey Protein - Wybór należy do Ciebie
Evowhey może być stosowany o różnych porach dnia, ale zwykle jest spożywany przed lub po treningu, ponieważ jego szybkość wchłaniania jest szybka, a trawienie lekkie.

Spożycie białka podczas treningu zapewnia dodatkowe korzyści odżywcze w porównaniu z jego stosowaniem w innych porach dnia, zgodnie z badaniami Schoenfelda i in.
Evowhey doskonale sprawdza się jednak jako białko na szybko, a także jako uzupełnienie porcji białka w posiłku, w którym zawartość proteinowa nie jest wystarczająca, np:
Jeśli weźmiesz do pracy kilka orzechów i kawałek owocu, taki posiłek będzie dość ubogi w białko; nawet jeśli weźmiesz ze sobą kanapkę, spożycie białka będzie dość niskie... Evowhey to optymalny wybór, aby zwiększyć porcję białka w tym posiłku, w wygodny i smaczny sposób.
Może być również stosowany między posiłkami, gdy nie planowałeś tak wielu godzin bez jedzenia, ale nie możesz zjeść kolejnego większego posiłku przez kilka godzin. Evowhey Protein to sposób na dostarczenie sobie białka między posiłkami, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie proteinowe bez konieczności spożywania stałego posiłku.
Który smak chcesz wypróbować? HSN poleca ponad 50 opcji!
Jeśli chodzi o różnorodność smaków, Evowhey Protein jest niekwestionowanym zwycięzcą w naszym katalogu, oferując obecnie ponad 50 różnych smaków, wszystkich rodzajów, dla każdego. Mamy mniej i bardziej słodkie smaki, smaki „cukiernicze”, dla miłośników czekolady, smaki owocowe i inne z kawą; mamy ogromną różnorodność opcji do wyboru.
A wszystkie nasze smaki są naprawdę smaczne, ponieważ przed wprowadzeniem nowego smaku na rynek, proces rozwoju jest bardzo długi. Tylko te smaki, które spełniają wszystkie nasze kryteria selekcji, oceniane przez doświadczonych testerów, ujrzą światło dzienne. Nasze smaki białkowe są pyszne, a my pomożemy Ci wybrać spośród wielu różnych smaków.
- Jeśli lubisz słodsze smaki: Banoffee, karmel, ciastko lub ciasto budyniowe.
- Lub jeśli wolisz je mniej słodkie: Podwójna czekolada i Kawa z mlekiem.
Uwaga! Smaki „mniej słodkie” są nadal słodkie. Jeśli nie lubisz słodkiego białka, najlepszą opcją dla Ciebie jest zakup Mix Zestaw, który łączy niearomatyzowane białko z dodatkami smakowymi w proszku, dzięki czemu możesz regulować ilość dodawanego smaku, aby shake był mniej słodki, zgodnie z własnymi upodobaniami.
- A jeśli chcesz spróbować smaków bardziej „HSN”: Nie przegap karaibskiej wanilii, nugatu i pistacji.
Nasza rekomendacja: Wypróbuj smaki w formatach 500 g przed zakupem 2 kg, kupuj większe formaty dla smaków, które już znasz i lubisz; smak, którego nie lubisz, jest łatwy do wykorzystania w naleśnikach białkowych, ciastach i wielu przepisach, w których smak jest zakamuflowany. Jeśli opakowanie ma 500 g, łatwiej go zużyć niż jeśli ma 2 kg.
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania
Ile Evowhey mogę przyjmować w jednym koktajlu? A dziennie?
Częstym pytaniem, które otrzymywaliśmy przez lata, było „ile białka należy przyjmować”.
Jednak na to pytanie nie można odpowiedzieć konkretną wartością, ponieważ białko w proszku nie jest suplementem żywnościowym (musimy wyeliminować koncepcję białka w proszku jako suplementu). Białko to żywność, nabiał, w postaci proszku i o bardzo wysokiej zawartości białka – nic więcej.
Zalecana ilość Evowhey na koktajl to 30 g, ponieważ jest to średnia, łatwa do spożycia porcja białka na porcję, ale... Każdy powinien używać 30 g na shake? Odpowiedź brzmi: nie. Możesz użyć mniejszej ilości, jeśli na przykład chcesz zwiększyć spożycie białka w posiłku, który już zawiera białko w swoim składzie, i chcesz użyć zamiast 1 miarki, tylko pół miarki, aby mieć 15 g białka w proszku. Np możesz być ciężkim sportowcem kulturystycznym, który musi przyjmować duże ilości białka po treningu, i zamiast używać 1 miarki, możesz przyjmować 2 lub 3; Jest to możliwe, należy tylko pamiętać, że bardzo duże ilości białka w proszku w pojedynczej dawce wymagają pewnej adaptacji trawiennej, aby trawienie nie było ciężkie – 3 miarki białka to 90 gramów białka w proszku.
Zalecamy rozpoczęcie od 1 miarki Evowhey na koktajl i zwiększanie ilości w zależności od potrzeb.
Ile koktajli mogę spożywać? Tyle, ile potrzebujesz,. To mit, że białko w proszku jest „złe” lub ma jakiekolwiek negatywne skutki w przeciwieństwie do innych produktów proteinowych, więc możesz go używać jako normalnego źródła białka w diecie. Jeśli chcesz pokryć większość dziennego zapotrzebowania na białko za pomocą białka w proszku, ponieważ jest to tańsza opcja i / lub ponieważ wolisz smak, śmiało; możesz wypić 2, 3, 4 lub tyle koktajli, ile chcesz dziennie.
Jeśli chcesz wiedzieć, jakie jest Twoje dzienne zapotrzebowanie na białko, a także spożycie innych składników odżywczych, zapoznaj się z kalkulatorami żywieniowymi, które po wprowadzeniu kilku danych podadzą Ci makra, które musisz spełnić, aby osiągnąć swoje cele.
Czy do przygotowania Evowhey potrzebuję shakera?
Shakery są najlepszym narzędziem do przygotowywania koktajli proteinowych, ponieważ białko w proszku nie jest rozpuszczalnym kakao, które można łatwo wymieszać łyżką, ponieważ tworzy grudki; konieczne jest dalsze zmniejszenie napięcia powierzchniowego za pomocą mechanizmów mechanicznych (takich jak mieszanie) w celu utworzenia jednorodnego koktajlu.
Do przygotowania koktajli Evowhey Protein można użyć blendera, trzepaczki lub innych narzędzi, które naśladują opór generowany przez potrząsanie shakerem za pomocą stojaka lub kulki mieszającej, ale najlepiej jest użyć shakera do przygotowania koktajli Evowhey Protein.
Czy mogę mieszać Evowhey z innymi napojami oprócz wody?
Evowhey Protein, podobnie jak prawie każde inne białko w proszku, nadaje się do mieszania z różnymi płynami, z których najczęściej wybierane to woda, mleko i napoje roślinne.
Ale można go również mieszać z sokami, kawą lub nawet herbatą. Są one po prostu mniej spotykane, ponieważ smaki proteinowe mogą być trudne do połączenia z napojami o wyraźnym i charakterystycznym smaku. Ale przygotowanie koktajli proteinowych z napojami innymi niż woda jest całkowicie uzasadnione.
Czy mogę gotować z Evowhey? Czy białko traci jakość po podgrzaniu?
Możesz gotować z Evowhey.
Białko w proszku nie jest narażone na uszkodzenia termiczne spowodowane temperaturami związanymi ze zwyczajnym gotowaniem, przez co przygotowywanie pieczonych dań, takich jak ciasta; lub dania z patelni, takie jak naleśniki owsiane, z Evowhey, jest częstą praktyką, która w żaden sposób nie wpływa negatywnie na jakość odżywczą lub organoleptyczną białka.
Zalecamy, abyś nie mieszał Evowhey z wrzącymi napojami, ponieważ natychmiastowy kontrast z bardzo wysoką temperaturą powoduje, że białko traci zdolność rozpuszczenia. Jeśli chcesz użyć Evowhey na przykład w gorącej kawie, wymieszaj je wstępnie z niewielką ilością wody, mleka lub letniej kawy, przed dodaniem go do gorącego napoju lub mieszanki, aby bez trudu w pełni się rozpuściło.
Jaki jest surowiec Evowhey Protein?
W miarę możliwości, Fonterra WPC450.
Fonterra i HSN współpracują ze sobą od wielu lat, ponieważ jako producent importujemy dużą ilość surowca białka mlecznego z Fonterry. Ich polityka opieki nad zwierzętami, gwarancje żywienia bydła trawą w większości ich produktów mlecznych oraz ogólna jakość zwierząt gospodarskich i procesu produkcji produktów sprawiły, że zakochaliśmy się w ich białku. Właśnie dlatego nasze koncentraty serwatki i izolaty serwatki to głównie surowce Fonterra.
Posiadamy umowy dystrybucyjne z zakładami produkcyjnymi:
- ROKISKIO SURIS AB (Lituania).
- The Lake District Creamery (Wielka Brytania).
- Fonterra Europe Manufacturing B.V. (Holandia).
HSN kontroluje, skąd nam zostaje wysyłany dany surowiec, ponieważ nawet ten sam surowiec od tego samego producenta w dwóch różnych krajach ma niewielkie różnice odżywcze i organoleptyczne (np. białko z Litwy jest bardziej puszyste, podczas gdy białko z Holandii jest luźniejszym proszkiem).
Właśnie dlatego wygląd białka nie jest wiarygodnym czynnikiem określającym jego jakość, bez względu na to, jak często słyszymy, że izolat powinien być bardziej przewiewnym i obszernym proszkiem, podczas gdy koncentrat jest gęstszy i luźniejszy. Nie zawsze tak jest i nie jest to ani pozytywnie, ani negatywnie związane z jakością produktu.
W HSN produkujemy wiele Evowhey, Evolate 2.0 i innych białek, więc pracujemy z dużymi ilościami składników do ich produkcji i oczywiście przetwarzamy wiele ton surowca białka na zamówienie.
Istnieje możliwość, że w przypadku jednego z zamówień Fonterra może nie być w stanie dostarczyć nam potrzebnej ilości surowca, ponieważ żądana ilość jest tak duża, że może nie być w stanie zaopatrzyć spółdzielni mleczarskiej. W takich przypadkach HSN zweryfikowała innych producentów surowca koncentratu białka serwatkowego mleka, które zostały ocenione i zweryfikowane przy użyciu surowca Fonterra jako punktu odniesienia, który jest używany jako baza. W ten sposób surowiec od alternatywnych producentów mleka nie różni się pod względem wartości odżywczych ani organoleptycznych od surowca Fonterry i nie ma wpływu na naszą produkcję ani ostateczny wynik Evowhey.
Evowhey Protein jest zwykle wytwarzany prawie w całości z Whey Protein Concentrate 450 firmy Fonterra. Kiedy nie jest to możliwe, jest wytwarzany z równoważnego surowca pochodzącego od europejskich zwierząt gospodarskich.

Czy smaki zawierające „kawę rozpuszczalną” zawierają kofeinę?
Smaki kawowe: kawa z mlekiem, kawa - karmel i kawa z lodami waniliowymi zawierają niewielkie ilości kofeiny, które są normalne dla kawy rozpuszczalnej ze względu na smak i zapach.
Jednak ilość kofeiny w smakach kawowych jest minimalna – tak niska, że białko o smaku kawowym może być stosowane nawet w nocy i nie powinno mieć żadnego fizjologicznego wpływu na organizm.
Dodawana kawa nie jest używana ze względu na zawartość kofeiny, ale ze względów czysto organoleptycznych (zapach, kolor i smak). Koktajl białkowy o smaku kawy zawiera kofeinę odpowiadającą dwóm uncjom ciemnej czekolady, co jest wartością pomijalną i nie jest uważane za istotne.
Evowhey Protein w smakach kawowych to białko odpowiednie do stosowania przed snem, ponieważ nie przeszkadza w odpoczynku.
Czy Evowhey jest dobrym białkiem do stosowania przed snem?
Evowhey można przyjmować przed snem, bez problemu.
Ponieważ jednak jest uważany za szybko wchłaniające się białko, jest bardziej odpowiedni do stosowania w ciągu dnia i podczas treningu.
Na wieczór, gdzie będziemy przez wiele godzin bez jedzenia, zalecane są białka o wolniejszym profilu uwalniania. Kazeiny są idealne na ten cel.
W HSN polecamy kazeinę, jeśli szukasz białka do przyjmowania przed snem.
Czy mogę łączyć Evowhey i Kreatynę? I w tym samym koktajlu?
Evowhey jest w pełni kompatybilny z kreatyną, tego samego dnia, w tej samej dawce, a nawet w tym samym koktajlu.
Nie ma żadnych negatywnych interakcji między tymi dwoma produktami, a stosowanie kreatyny nie wpływa negatywnie na smak koktajlu proteinowego.
Czy muszę łączyć Evowhey z innym białkiem lub aminokwasami, aby uczynić go lepszym?
Evowhey Protein jest kompletnym białkiem o wysokiej wartości biologicznej i referencji PDCAA. Nie jest konieczne dodawanie jakichkolwiek aminokwasów lub mieszanie go z innymi źródłami białka w celu jego poprawy, ponieważ nie można go poprawić w odniesieniu do jego jakości odżywczej.
Czyli... Jeśli stosuje białko, nie muszę przyjmować aminokwasów?
Aminokwasy (zwłaszcza EEA i BCAA) są dobrym narzędziem do kompensacji spożycia białka, zwłaszcza u osób z trudnościami w trawieniu. Gdy dzienne spożycie białka jest wystarczające, dodatkowe spożycie aminokwasów nie zapewnia dodatkowych korzyści w zakresie masy mięśniowej.
Mamy jednak dostęp do jasnych badań naukowych, które stwierdzają, że niektóre aminokwasy mają określone efekty, szczególnie związane ze sportem. To jest niezależne od powiązania z białkami, które te związki tworzą, przez co odpowiedź na to pytanie jest bardziej złożona:
- Hormoznejad, R., Zare Javid, A., & Mansoori, A. (2019). Effect of BCAA supplementation on central fatigue, energy metabolism substrate and muscle damage to the exercise: a systematic review with meta-analysis. Sport Sciences for Health, 15(2), 265–279.
- Fouré, A., & Bendahan, D. (2017). Is branched-chain amino acids supplementation an efficient nutritional strategy to alleviate skeletal muscle damage? A systematic review. Nutrients, 9(10).
Możesz stosować BCAA, EAA i inne aminokwasy, nawet jeśli spożywasz białko w proszku, ponieważ pomogą Ci one uzupełnić dietę i zapewnią Ci ich specyficzne właściwości odżywcze.
Chociaż mieszanie Evowhey Protein z innymi białkami nie jest konieczne, aby poprawić jego skład, można go mieszać ze swoją niearomatyzowaną wersją (Whey Protein Concentrate 100%), jeśli szukasz koktajlu o wysokiej zawartości białka i łagodniejszym smaku; lub z innymi białkami, takimi jak kazeiny, które mają wolniejsze uwalnianie, aby przygotować białko o sekwencyjnym uwalnianiu z różnymi fazami trawienia (szybką i wolną).
Chociaż masz formułę Evonight 2.0, z 5 różnymi źródłami białka do wielofazowego sekwencyjnego uwalniania.
Czym jest lecytyna Evowhey i dlaczego jest obecna?
Lecytyna słonecznikowa, którą można znaleźć zarówno w Evowhey, jak i jego niearomatyzowanej wersji, a także w innych białkach serwatkowych, jest składnikiem stosowanym w celu poprawy zdolności białka do mieszania się z wodą.
Białko, gdy jest sproszkowane z naturalnej serwatki mleka krowiego, nazywane jest „zwykłym”; to białko ma ograniczoną zdolność mieszania się w płynie i nie nadaje się do robienia koktajli; aby to osiągnąć, jest przekształcane w „instant”, a osiąga się to poprzez rozpylanie lecytyny w proszku białkowym, coś, co Fonterra już robi w swoim surowcu, który jest sprzedawany jako „instant”. My tego nie dodajemy.
Lecytyna zwiększa hydrofilowy profil białka w proszku, pozwalając mu lepiej zintegrować się z płynem w koktajlu tworząc jednorodną mieszankę. Lecytyna to bogata w fosfolipidy struktura, naturalnie występująca w roślinach, która nie ma negatywnych skutków ani właściwości odżywczych i jest stosowana jako środek ułatwiający rozpuszczenie proszków białkowych.
Lecytyna, w tym przypadku lecytyna sojowa i granulowana lecytyna, jest sprzedawana jako zdrowa żywność pod naszą marką FoodSeries.
Do produkcji Evowhey Protein używamy lecytyny słonecznikowej, a nie sojowej, dzięki czemu nasze białko nie zawiera alergenów sojowych w swoim składzie. Lecytyna słonecznikowa ma takie same właściwości jak lecytyna sojowa, ale nie zawiera alergenów.
Dlaczego do Evowhey dodaje się substancje słodzące? Czy słodziki są tuczące lub szkodliwe?
Aby osiągnąć smak naszego Evowhey, musimy zapewnić mu słodki smak. W przeciwnym razie nie jest możliwe osiągnięcie dobrego wyniku.
W procesie produkcji Evowhey używamy wyłącznie sukralozy, ponieważ jest to słodzik o bardzo dobrym smaku, który potrzebuje bardzo małej ilości, jest całkowicie odpowiedni dla diabetyków i nie ma kalorii. Jest idealną substancją słodzącą i do produkcji Evowhey nie musimy używać żadnej innej.
Sukraloza jest całkowicie bezpieczną substancją słodzącą – nie ma żadnych negatywnych skutków związanych z jej spożyciem. Ponieważ nie ma kalorii (przy szerokim stosowaniu innych produktów zawierających sukralozę spożycie nie będzie większe niż zaledwie kilka miligramów), nie jest tucząca.
Evowhey Protein nie zawiera dodatku cukrów, a cukier, który zawiera, jest cukrem naturalnie występującym w białku serwatkowym.
Referencje bibliograficzne
- Hoffman, J. R., & Falvo, M. J. (2004). Protein - Which is best? Journal of Sports Science and Medicine, 3(3), 118–130.
- Morton, R. W., Murphy, K. T., McKellar, S. R., Schoenfeld, B. J., Henselmans, M., Helms, E., … Phillips, S. M. (2018). A systematic review, meta-analysis and meta-regression of the effect of protein supplementation on resistance training-induced gains in muscle mass and strength in healthy adults. British Journal of Sports Medicine, 52(6), 376–384.