Fermentowane czerwone drożdże ryżowe - naturalny sprzymierzeniec
Fermentowane czerwone drożdże ryżowe (5% monakolin) + Koenzym Q10 od EssentialSeries to suplement diety w kapsułkach roślinnych o wysokim stężeniu, który zawiera proszek z fermentowanych czerwonych drożdży ryżowych (Monascus purpureus) standaryzowany na 5% monakolin, z koenzymem Q10 w formie ubichinonu oraz witaminami z grupy B (B1 + B12).
Czerwone drożdże ryżowe to tradycyjny produkt fermentowany z Chin, zawierający monakoliny, które są najcenniejszym składnikiem odżywczym tego produktu. Poza tym fermentacja ryżu generuje inne związki, które mogą zainteresować niektóre grupy użytkowników, takie jak ergosterol, aminokwasy, flawonoidy, alkaloidy, sterole, izoflawony, aminokwasy i jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Zawartość tych związków w naszych czerwonych drożdżach ryżowych jest nieznana i zmienna między partiami, ponieważ surowiec został standaryzowany tylko pod kątem monakoliny K.
Ciesz się praktycznym, wysoko skoncentrowanym, standaryzowanym i wysokiej jakości produktem od HSN.
Poznaj czerwone drożdże ryżowe
Surowiec standaryzowany na monakoliny i monakolinę K
W zależności od szczepu drożdży użytych do fermentacji czerwonego ryżu, produkt wzbogaca się o różnorodne i zmienne ilości naturalnych związków zwanych monakolinami.
Monakoliny to różne związki wyodrębniane z drożdży Monascus purpureus.
Najważniejszą z nich jest monakolina K, specyficzny podtyp monakolin, znany z licznych badań naukowych, które potwierdziły jej działanie, aż do uzyskania pozytywnych opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności dotyczących jej korzystnych właściwości:
Panel EFSA ds. Produktów Dietetycznych, Żywienia i Alergii (NDA); Opinia naukowa dotycząca potwierdzenia właściwości zdrowotnych związanych z monakoliną K z czerwonych drożdży ryżowych i utrzymania prawidłowego stężenia LDL-cholesterolu we krwi (ID 1648, 1700) zgodnie z art. 13 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1924/2006. EFSA Journal 2011;9(7):2304 [16 str.]. doi:10.2903/j.efsa.2011.2304. Dostęp online: www.efsa.europa.eu/efsajournal
Czerwone drożdże ryżowe od HSN są standaryzowane na monakoliny, a konkretnie na zawartość monakoliny K, gwarantując 3,75% stężenia surowca w tym cenionym związku o istotnych właściwościach.
Proces produkcji czerwonych drożdży ryżowych
Czerwone drożdże ryżowe to produkt fermentowany, powstający przez inokulację grzybów z rodzaju monascus na ugotowanym ryżu. Proces ten powoduje, że środek ziarna ryżu przybiera intensywny czerwony kolor, a zewnętrzna warstwa zabarwia się na purpurowo-czerwony odcień. Czas fermentacji wynosi 3-6 dni w temperaturze pokojowej.
Całkowicie wyhodowany ryż jest następnie suszony i mielony na proszek (tak jak surowiec używany w tym suplemencie), lub gotowany i pasteryzowany jako pasta; głównie na rynkach chińskich, choć coraz częściej pojawia się też w Unii Europejskiej.
Podczas fermentacji, oprócz intensywnego czerwonego koloru (dzięki naturalnej produkcji czerwonych barwników - rubropunktaminy i monaskorubraminy), powstają także pigmenty nadające ryżowi naturalne zabarwienie na pomarańczowo (rubropunktatyna i monaskorubryna) oraz żółto (monascyna i ankaflawina).
Czerwone drożdże ryżowe (znane też jako Beni-Koji w Japonii) były używane przez wieki w krajach wschodnich, takich jak Chiny i Japonia, do barwienia, aromatyzowania i konserwowania mięsa oraz ryb.
Przykłady współczesnego zastosowania czerwonych drożdży ryżowych w kuchni to produkcja czerwonych octów ryżowych, różnych rodzajów tofu, kaczki po pekińsku, tradycyjnych chińskich ciast i słodyczy oraz czerwonych sake.
Dlaczego ważne są gwarancje kontroli fermentacji oferowane przez HSN?
Fermentacja czerwonych drożdży ryżowych to delikatny proces, wymagający dużej ostrożności, by zapewnić mikrobiologiczne bezpieczeństwo surowca.
Znacie mikotoksyny?
To toksyny, jak sama nazwa wskazuje, produkowane przez grzyby kolonizujące rośliny, na przykład w europejskiej uprawie kukurydzy spożywczej, zanieczyszczenie kolb grzybami to problem, który budzi obawy rządów, ponieważ uniemożliwia spożycie kukurydzy bez odpowiedniej kontroli.
W HSN dokładnie kontrolujemy poprzez analizy i ścisłą kontrolę czynników wpływających na fermentację (takich jak czas, środowisko, temperatura, światło i wilgotność) rozwój czerwonych drożdży ryżowych, aby zagwarantować całkowity brak mikotoksyn i zapewnić, że suplement jest całkowicie czysty i bezpieczny.
Cytrynina, niebezpieczna mikotoksyna. HSN potwierdza jej brak
Choć mówimy o mikotoksynach, to w przypadku czerwonych drożdży ryżowych cytrynina jest najbardziej znaną mikotoksyną i budzi największe obawy, ponieważ jest naturalnie wytwarzana podczas inokulacji tego zboża tym konkretnym gatunkiem (monascus).
Przy stosowaniu czerwonych drożdży ryżowych zaleca się używanie surowców ultraskoncentrowanych (wysokiej czystości) i posiadających certyfikaty jakości, które potwierdzają proces produkcji i zapobiegają powstawaniu cytryniny.
Cytrynina to metabolit gatunków Aspergillus i Penicillium, który może powodować problemy z nerkami i wątrobą, zanieczyszczając drożdże podczas fermentacji. Zanieczyszczenie można uniknąć, jeśli fermentacja jest odpowiednio kontrolowana.
W HSN zapewniamy całkowity brak cytryniny i innych mikotoksyn w czerwonych drożdżach ryżowych, które oferujemy, dzięki skrupulatnej kontroli warunków fermentacji.
Możesz sprawdzić nasze gwarancje jakości tutaj.

Dlaczego dodajemy Koenzym Q10 do formuły?
Koenzym Q10 to świetne uzupełnienie działania monakoliny K, ponieważ badania naukowe zalecają ich łączne stosowanie.
W HSN znajdziesz wiele suplementów z Koenzymem Q10:
Oraz jego zredukowaną formę Ubiquinolu:
Postanowiliśmy jednak dodać znaczącą ilość tego ważnego związku do formuły czerwonych drożdży ryżowych w kapsułkach roślinnych, tak aby każda kapsułka dostarczała 50 mg czystego koenzymu Q10.
Aby dowiedzieć się więcej o stosowaniu Koenzymu Q10 w połączeniu z czerwonymi drożdżami ryżowymi i jego znaczeniu, polecamy zapoznać się z następującym badaniem naukowym.
Analiza o wysokiej czułości dla monakoliny K
Monakolina K to związek wymagający ostrożnego traktowania, ponieważ niewłaściwa obróbka przemysłowa fermentowanych drożdży czerwonego ryżu może spowodować brak lub degradację naturalnej zawartości monakolin.
Zgodnie z najnowszymi badaniami: niektóre komercyjne produkty z czerwonych drożdży ryżowych zawierają bardzo mało lub wcale wykrywalnej monakoliny K. Jednak odkryto też produkty z dużą zawartością monakoliny K.
Przegląd z 2017 roku przeanalizował 28 marek produktów z czerwonych drożdży ryżowych dostępnych u głównych detalistów w USA i żaden z nich nie podawał na etykiecie ilości monakoliny K. W dwóch markach monakolina K nie została wykryta, a w pozostałych 26 ilość wahała się ponad 60-krotnie, od 0,09 do 5,48 mg na 1 200 mg czerwonych drożdży ryżowych.
Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj.
Początkowo może się wydawać, że dobrze, iż niektóre produkty zawierają więcej monakoliny K niż deklarowano, ale to równie niebezpieczne jak brak jej w ogóle, a nawet gorsze.
Jeśli produkt zawiera więcej monakoliny niż wskazano, może to być niebezpieczne – albo z powodu zbyt wysokiej dawki, albo braku uwzględnienia jej wpływu przy stosowaniu diety lub innych suplementów.
Tutaj metody analizy o wysokiej czułości odgrywają kluczową rolę, w HSN o tym wiemy i stosujemy je, aby zapewnić stabilne, standaryzowane stężenie we wszystkich partiach produkcji. Nasze czerwone drożdże ryżowe są dokładnie badane, by zagwarantować zawartość w każdej partii, która trafia do Twojego domu.
Żadnych partii bez monakoliny K ani z nadmiernymi ilościami – w HSN jesteśmy transparentni i godni zaufania.

Bez zbędnych dodatków
W HSN mamy jasne podejście:
Nie chcemy dodatków w naszych kapsułkach i tabletkach, chyba że są niezbędne, by zapewnić stabilność produktu przy prostej konserwacji (przechowywanie w temperaturze pokojowej, zamknięte opakowanie, z dala od słońca i wilgoci, łatwe, prawda?). Dodatki pomagają to osiągnąć.
Stosujemy minimalną ilość dodatków, zarówno pod względem różnorodności, czyli liczby różnych dodatków, jak i ilości każdego z nich. Używamy ich niewiele i w małych dawkach, zawsze w pełni bezpiecznych, potwierdzonych raportami bezpieczeństwa europejskich organów zatwierdzających ich stosowanie w żywności.
Oczywiście nie dodajemy barwników do naszych kapsułek, nie mamy nic do ukrycia, nasze kapsułki roślinne są przezroczyste, tak jak my.
Ciesz się bardziej naturalną, wysokiej jakości formułą z HSN.
Z czym można łączyć dla maksymalnej skuteczności?
Możesz łączyć czerwone drożdże ryżowe z różnymi suplementami, pod warunkiem, że nie dostarczają dodatkowej dawki monakolin, ponieważ zwiększenie dawki powinno być skonsultowane z lekarzem.
Możesz jednak wzmocnić ich działanie, stosując je razem z Fitosteroles Complex oraz Berberina + Silimarina. Znajdziesz tę kombinację w Pakiecie - Kontroluj swój cholesterol.
Dbaj o siebie z produktami HSN!
Bibliografia
- de la Sierra, A., Pintó, X., Guijarro, C., Miranda, J. L., Callejo, D., Cuervo, J., … Rubio, M. (2015). Prevalence, Treatment, and Control of Hypercholesterolemia in High Cardiovascular Risk Patients: Evidences from a Systematic Literature Review in Spain. Advances in Therapy, 32(10), 944–961.
- EFSA Panel on Dietetic Products, N. and A. (NDA). (2010). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to coenzyme Q10 pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal, 8(10), 1793.
- EFSA Panel on Dietetic Products, N. and A. (NDA). (2011). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to monacolin K from red yeast rice pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal, 9(7), 2304.
- Marcoff, L., & Thompson, P. D. (2007). The Role of Coenzyme Q10 in Statin-Associated Myopathy: A Systematic Review. Journal of the American College of Cardiology, 49(23), 2231–2237.