- Czerwone drożdże ryżowe o wysokiej zawartości monakoliny K.
- W wygodnych, wysoce skoncentrowanych kapsułkach roślinnych - Wygodniejszy i łatwiejszy sposób użycia | Odpowiedni dla wegan.
- Formuła uzupełniona o Koenzym Q10 – ważny związek związany z metabolizmem monakolin.
- Zapewnia znaczną dawkę Witaminy B1 i B12 w aktywnej formie (Metylokobalamina).
- Wolny od Cytryniny - Gwarantujemy, że nie zawiera mikotoksyn. Kontrolowany rozwój i fermentacja.
- Natywnie głęboko czerwony - Pomarańczowy proszek dzięki zastosowaniu koenzymu Q10 (żółty).
- Zawartość Monakoliny K gwarantowana - Analizowane przy użyciu narzędzi o wysokiej czułości i specyficzności.
- Europejska produkcja w laboratorium posiadającym certyfikaty GMP i IFS Food - Maksymalne gwarancje jakości.

Sfermentowany czerwony - Naturalny sprzymierzeniec, którego nie możesz przegapić
Czerwone Drożdże Ryżowe (5% Monakoliny K) + Koenzyjm Q10 EssentialSeries to suplement żywnościowy w wysoce skoncentrowanych kapsułkach roślinnych zawierający proszek ze sfermentowanych czerwonego ryżu (Monascus purpureus) standaryzowany na 5% monakoliny K, z koenzymem Q10 w postaci Ubichinonu i Witaminami z grupy B (B1 + B12).
Czerwone drożdże ryżowe to tradycyjny fermentowany produkt z Chin, zawierający monakoliny, które są najbardziej interesującymi pod względem odżywczym związkami w tym produkcie. Ponadto fermentacja ryżu generuje inne rodzaje związków, które mogą być interesujące dla niektórych grup użytkowników, takie jak ergosterol, aminokwasy, flawonoidy, alkaloidy, sterole, izoflawony, aminokwasy i jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Zawartość tych związków w naszych drożdżach z czerwonego ryżu jest nieznana i zmienna między partiami, ponieważ surowiec został standaryzowany tylko na monakolinę K.
Wypróbuj praktyczny, standaryzowany i wysokiej jakości produkt HSN o wysokim stężeniu.
Poznaj drożdże z czerwonego ryżu – dawny produkt, który dotarł do naszych czasów
Surowiec standaryzowany na monakoliny i monakolinę K
W zależności od szczepu drożdży użytego do fermentacji czerwonego ryżu, jest wzbogacony o różnorodne i zmienne ilości naturalnych związków zwanych monakolinami.
Monakoliny to wszelkiego rodzaju związki ekstrahowane z drożdży Monascus purpureus.
Wśród nich znajduje się monakolina K – specyficzny podtyp monakoliny, który jest znany z szeroko zakrojonych wspierających badań naukowych. Do tego stopnia, że otrzymała pozytywne raporty od Europejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności na temat jego korzystnych właściwości:
EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to monacolin K from red yeast rice and maintenance of normal blood LDL-cholesterol concentrations (ID 1648, 1700) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2011;9(7):2304 [16 pp.]. doi:10.2903/j.efsa.2011.2304.l Dostępny online: www.efsa.europa.eu/efsajournal
Drożdże z czerwonego ryżu HSN są standaryzowane pod względem zawartości monakoliny, a w szczególności monakoliny K, zapewniając, że 5% stężenia surowca stanowi ten cenny związek o istotnych właściwościach.

Proces produkcji czerwonych drożdży ryżowych
Drożdże ryżowe to sfermentowany produkt, który jest uprawiany poprzez zaszczepienie grzybów monascus w gotowanym ryżu. Proces ten powoduje, że środek ziarna ryżu przybiera głęboki czerwony kolor, podczas gdy zewnętrzna strona jest zabarwiona na czerwono-fioletowy odcień. Czas trwania procesu fermentacji wynosi 3-6 dni w temperaturze pokojowej.
W pełni wyrośnięty ryż jest przetwarzany na sprzedaż w postaci suszonej, sproszkowanej (jak w przypadku surowca wykorzystanego do opracowania tego suplementu żywnościowego) lub gotowanej i pasteryzowanej w postaci pasty; głównie na rynkach chińskich, ale coraz częściej w UE.
Podczas procesu fermentacji, pomimo intensywnego czerwonego koloru, jaki uzyskuje (dzięki naturalnej produkcji czerwonych barwników - rubropunktyny i monaskorubraminy), powstają również pigmenty, które naturalnie barwią ryż na pomarańczowo (rubropunktyna i monaskorubramina) i żółto (monaskorubramina i ankaflawina).
Drożdże z czerwonego ryżu (znane również jako Beni-Koji w Japonii) są od wieków używane w krajach wschodnich, takich jak Chiny i Japonia, do barwienia, aromatyzowania i konserwowania mięsa i ryb.
Przykłady wciąż aktualnego zastosowania czerwonych drożdży ryżowych w żywności to przygotowanie czerwonych octów ryżowych, różnych rodzajów tofu, kaczki po pekińsku, tradycyjnych chińskich ciast i słodyczy oraz czerwonych sake.
Dlaczego gwarancje kontroli fermentacji oferowane przez HSN są ważne?
Fermentacja czerwonego ryżu jest delikatnym procesem, który wymaga dużej staranności w celu ochrony bezpieczeństwa mikrobiologicznego surowca.
Znasz mykotoksyny?
Są to toksyny, jak sama nazwa wskazuje, wytwarzane w wyniku kolonizacji roślin przez grzyby, . Na przykład, w europejskiej uprawie kukurydzy na żywność, skażenie grzybami kolb kukurydzy jest problemem niepokojącym wszystkie rządy, ponieważ sprawia, że kukurydza nie nadaje się do spożycia, jeśli nie jest kontrolowana.
W HSN starannie kontrolujemy rozwój drożdży z czerwonego ryżu poprzez analizę i dużą dbałość o czynniki wpływające na proces fermentacji (takie jak czas, pożywka, temperatura, światło i wilgotność), aby zapewnić, że drożdże z czerwonego ryżu są całkowicie wolne od mikotoksyn i stanowią całkowicie czysty i bezpieczny suplement żywnościowy.
Cytrynina – niebezpieczna mikotoksyna. HSN potwierdza swoją nieobecność
Chociaż mówimy o mikotoksynach, odnosząc się konkretnie do czerwonych drożdży ryżowych, cytrynina jest najbardziej znanym rodzajem mikotoksyny i tym, który budzi największe obawy, ponieważ jest to podtyp mikotoksyny wytwarzanej naturalnie, gdy zboże jest zaszczepione tym konkretnym gatunkiem (monascus).
Jeśli chodzi o stosowanie czerwonych drożdży ryżowych, zaleca się stosowanie ultra skoncentrowanych (o wysokiej czystości) surowców i certyfikatów jakości, które wspierają proces produkcji, aby uniknąć tworzenia się cytryniny.
Cytrynina jest metabolitem Aspergillus i Penicillium, który może powodować problemy z nerkami i wątrobą i który zanieczyszcza drożdże czerwonego ryżu podczas fermentacji. Zanieczyszczenia drożdży z czerwonego ryżu można uniknąć, jeśli ich fermentacja jest odpowiednio kontrolowana.
W HSN zapewniamy całkowity brak cytryniny i innych mikotoksyn w czerwonych drożdżach ryżowych, które sprzedajemy, dzięki niezwykle starannej kontroli warunków fermentacji ryżu, i certyfikacji przez zewnętrzne organy audytowe o dużym międzynarodowym uznaniu, takie jak GMP, HACCP i IFS Food, które zapewniają, że stosowane przez nas praktyki są bezpieczne, niezawodne i że nasze produkty są wprowadzane na rynek bez zanieczyszczeń i jakości.
Nasze gwarancje jakości można sprawdzić tutaj.

Dlaczego Koenzym Q10 jest dodawany do formuły?
Koenzym Q10 stanowi doskonałe uzupełnienie działania monakoliny K, gdyż badania naukowe zalecają łączne stosowanie obu związków.
HSN oferuje szeroką gamę suplementów koenzymu Q10:
I jego zredukowana forma Ubichinolu:
Chcieliśmy jednak zapewnić znaczną ilość tego ważnego związku w formule czerwonego ryżu drożdżowego w kapsułkach roślinnych, tak aby każda jednostka dostarczała 50 mg czystego koenzymu Q10.
Aby dowiedzieć się więcej na temat stosowania Koenzymu Q10 w połączeniu z czerwonym ryżem drożdżowym i jego znaczenia, zalecamy poniższe badanie naukowe.
Znaczenie stosowania wysoce czułych metod w celu zapewnienia zawartości monakoliny K
Monakolina K jest delikatnym związkiem, ponieważ niewłaściwa obróbka przemysłowa kultury drożdży z czerwonego ryżu może łatwo nie wytworzyć lub zdegradować pełną naturalną zawartość monakoliny.
Według najnowszych badań: niektóre komercyjne produkty z czerwonego ryżu drożdżowego zawierają bardzo mało lub nie zawierają wykrywalnej monakoliny K. Inne produkty zawierają jednak duże ilości monakoliny K.
W przeglądzie z 2017 r. przeanalizowano 28 marek produktów z czerwonego ryżu drożdżowego od głównych sprzedawców detalicznych w USA i w żadnym produkcie nie podano ilość monakoliny K na etykiecie. Monakolina K nie została wykryta w dwóch markach, a w 26 markach zawierających monakolinę K jej ilość różniła się ponad 60-krotnie, od 0,09 do 5,48 mg na 1200 mg czerwonego ryżu drożdżowego.
Więcej na ten temat można przeczytać tutaj.
Choć początkowo może się wydawać, że to dobrze, że niektóre z produktów objętych badaniem zawierały więcej monakoliny K niż wskazano, jest to tak samo złe, jak brak monakoliny K w ogóle lub gorzej.
Jeśli produkt zawiera więcej monakoliny niż podana ilość, może to być niebezpieczne, ponieważ ilość jest zbyt wysoka lub ponieważ rzeczywisty wpływ nie jest brany pod uwagę przy ocenie jego stosowania w połączeniu z określonym podejściem dietetycznym lub stosowaniem innych suplementów żywnościowych.
W tym przypadku kluczową rolę odgrywają wysoce czułe metody analityczne. W HSN wiemy o tym i korzystamy z tych narzędzi, aby zapewnić stabilną, znormalizowaną zawartość we wszystkich partiach produkcyjnych. Nasze drożdże z czerwonego ryżu są dokładnie analizowane, aby zapewnić ich zawartość w każdej partii produkcyjnej, z której opakowanie trafia do Twojego domu.
Nie ma partii bez zawartości monakoliny K lub innych z ilościami znacznie wyższymi niż wskazane, w HSN jesteśmy transparentni i wiarygodni.

Opracowany z najlepszych składników - Bez użycia zbędnych dodatków
W HSN mamy jasny pomysł:
Nie chcemy dodatków w naszych suplementach w kapsułkach i tabletkach, o ile nie są one konieczne do zapewnienia, że produkt pozostanie w dobrym stanie przy prostym przechowywaniu (przechowywany w temperaturze pokojowej, z zamkniętą opakowaniem, z dala od słońca i wilgoci. Proste prawda?). Pomagają w tym dodatki.
Używamy jak najmniejszej liczby dodatków, zarówno pod względem różnorodności, czyli liczby różnych dodatków, jak i pod względem ilości na dodatek, czyli ile każdego dodatku używamy. Używamy niewielu dodatków i w niewielkich ilościach, wszystkie są całkowicie bezpieczne, potwierdzone raportami bezpieczeństwa europejskiego organu, który zezwala na ich bezpieczne i przebadane stosowanie w żywności dla ludzi.
Oczywiście nie dodajemy barwników do naszych kapsułek, nie musimy ani nie chcemy niczego ukrywać, nasze kapsułki warzywne są przezroczyste, tak jak my.
Ciesz się bardziej naturalną formułą dzięki HSN.
Z jakimi innymi suplementami diety mogę go łączyć, aby uzyskać maksymalną skuteczność?
Czerwony ryż drożdżowy można łączyć z wszelkiego rodzaju suplementami diety, o ile nie dostarczają one dodatkowej dawki monakolin, gdyż w przypadku chęci stosowania większej ich ilości należy skonsultować się z lekarzem.
Można jednak wzmocnić jego właściwości, stosując go w połączeniu z Fitosterolami Complex i Berberyną + Sylimaryną. Ta kombinacja produktów znajduje się w Zestawie - Kontroluj swój cholesterol.
Zadbaj o siebie z produktami HSN!
Referencje bibliograficzne
- de la Sierra, A., Pintó, X., Guijarro, C., Miranda, J. L., Callejo, D., Cuervo, J., … Rubio, M. (2015). Prevalence, Treatment, and Control of Hypercholesterolemia in High Cardiovascular Risk Patients: Evidences from a Systematic Literature Review in Spain. Advances in Therapy, 32(10), 944–961.
- EFSA Panel on Dietetic Products, N. and A. (NDA). (2010) Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to coenzyme Q10 pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal, 8(10), 1793.
- EFSA Panel on Dietetic Products, N. and A. (NDA). (2011) Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to monacolin K from red yeast rice pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal, 9(7), 2304.
- Marcoff, L., & Thompson, P. D. (2007). The Role of Coenzyme Q10 in Statin-Associated Myopathy: A Systematic Review. Journal of the American College of Cardiology, 49(23), 2231–2237.