- Ekstrakt z Banaby - Autentyczna Lagerstroemia speciosa (certyfikowane gatunki).
- Ekstrakcja 100% z liści - Używamy tylko najbardziej wartościowej części rośliny.
- Standaryzacja do 2% Kwasu Korozolowego - Głównego związku o właściwościach fizjologicznych rośliny.
- Formuła HSN z pikolinianem chromu w składzie, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi.
- W kapsułkach roślinnych bez dodatków estetycznych - wegańska, przezroczysta (nieprzezroczysta lub kolorowa) kapsułka.
Ekstrakt z Banaby - Naturalne wsparcie dla kontroli poziomu glukozy we krwi *
Ekstrakt z Banaby (10:1) 500 mg Essentialseries to suplement żywnościowy w kapsułkach roślinnych opracowany z 10-krotnie bardziej skoncentrowanego ekstraktu z liści banaby Lagerstroemia speciosa, standaryzowanego na 2% kwasu korozolowego, naturalnego i wysoko cenionego związku banaba.
Banaba, znana również jako Lagerstroemia, jest rośliną ozdobną pochodzącą z kontynentu azjatyckiego, ponieważ jej kwiaty są bardzo efektowne i mają piękny różowy kolor i od wieków są wykorzystywane do ozdabiania domów i elewacji. Banaba ma jednak jeszcze bardziej interesujące dodatkowe zastosowanie: jej ekstrakty, które tradycyjnie przygotowywano wieki temu poprzez zaparzanie liści w wodzie, mają pozytywne właściwości odżywcze i fizjologiczne. Z tego powodu opracowano suplementy diety zawierające tę roślinę.
Ekstrakt z banaby jest odpowiedni dla wegan i jest wolny od alergenów i zanieczyszczeń krzyżowych. To suplement odpowiedni dla wszystkich.
HSN oferuje wysokiej jakości ekstrakt z Banaby
Banaba - Roślina powszechnie stosowana w Azji
La banaba (Lagerstroemia speciosa) to roślina tradycyjnie stosowana w wielu krajach w różnych regionach kontynentu azjatyckiego ze względu na swoje unikalne właściwości odżywcze.
Jest uważana za roślinę o tradycyjnym zastosowaniu, w której jej liście były poddawane infuzji w celu naturalnego wydobycia maksymalnej możliwej zawartości jej głównego związku aktywnego: kwasu korozolowego.
Dzisiejsze ekstrakty roślinne, które spełniają kluczowe czynniki jakościowe, są ewolucją naparów klasycznej kultury azjatyckiej, gdzie ekstrakty były przygotowywane z wodą gotową do picia, teraz są bardziej skoncentrowane i kontrolowane, w postaci proszku, kapsułkowane, jak w przypadku naszego produktu, w celu wykorzystania właściwości rośliny w skuteczny i wygodny sposób.
Ale nie wszystkie ekstrakty są takie same... W HSN zapewniamy pełną kontrolę nad wszystkimi czynnikami warunkującymi jej jakość.
Ekstrakt z liści, dlaczego jest istotny?
Kultury azjatyckie, które używały banaba tylko w postaci naparu z jego liści, korzeni, łodyg, kwiatów i innych części nie były używane, dlaczego?
Ponieważ liście banaba są nadziemnymi częściami rośliny, które w rzeczywistości zawierają bogatą kompozycję naturalnych elementów charakterystycznych dla tego gatunku, wśród których znajdujemy:
- Valoneic acid dilactone.
- Elagitatyny specyficzne dla gatunku Lagerstroemia.
- Etylo-galian.
- Antocyjany.
- Flawonoidy
Wśród nich wyróżnia się triterpenoid: Kwas korozolowy, bo o nim mowa, jest tym, który zespoły badawcze izolowały najczęściej przypisując mu fundamentalne działanie rośliny.
Wysokie stężenie - x10 razy więcej ekstrakcji
Ekstrakty roślinne są przygotowywane z różnych ilości surowca, w tym przypadku liści banaba, w wyniku czego uzyskuje się określoną ilość sproszkowanego ekstraktu, w zależności od obecnego współczynnika ekstrakcji.
Ekstrakty o bardzo wysokich współczynnikach ekstrakcji, dziesiątki lub setki razy bardziej skoncentrowane niż oryginalny surowiec, mają ten odpowiednik, że jeśli odporność aktywnych związków rośliny na specyficzny rozpuszczalnik, który tak bardzo ją koncentruje, nie jest dobrze zbadana, może zostać przedstawiony ekstrakt z naturalną zawartością rośliny zdegradowany.
W HSN tak się nie dzieje, ponieważ nie warunkujemy skuteczności rośliny poprzez prezentowanie „bardziej skoncentrowanego” ekstraktu. Stężenie ekstraktu to stężenie uzyskane w procesie koncentracji liści banaba, przy użyciu rozpuszczalników, które nie są bardzo agresywne w stosunku do oryginalnego surowca, aby zachować jego naturalną zawartość.
Stąd wysoka zawartość kwasu korozolowego w ekstrakcie, wraz z nieokreśloną, ale istniejącą zawartością innych bioaktywnych substancji naturalnie obecnych w banabie.
Standaryzowana zawartość na 2% kwasu korozolowego
Kwas korozolowy jest triterpenoidem, związkiem naturalnie występującym w roślinach, najczęściej w banabie, chociaż można go również znaleźć w innych, takich jak żurawina, choć w znacznie niższych stężeniach. Kwas korozolowy jest strukturalnie podobny do kwasu ursolowego.
Kwas korozolowy o wzorze chemicznym C30H48O4 został oczyszczony z ekstraktu Lagerstroemia do indywidualnych badań, ponieważ wydaje się być głównym odpowiedzialnym za biologiczne działanie rośliny, stąd tak ważna jest jego standaryzacja w ekstraktach, w celu zagwarantowania określonego, konkretnego i znanego spożycia.
Zawartość kwasu korozolowego w ekstrakcie HSN wynosi 2% jego składu, co jest wysoką i znaczącą wartością.
Formuła HSN z pikolinianem chromu dla maksymalnej skuteczności
Najważniejsze właściwości banaby są związane z metabolizmem glukozy * i aby wykorzystać te efekty, a także nie umniejszać ekstraktowi jako głównemu elementowi formuły, dodaliśmy pikolinian chromu.
Pikolinian chromu jest najbardziej znaną formą chromu stosowaną w badaniach naukowych do podawania chromu w diecie. Chrom jest pierwiastkiem śladowym, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu glukozy we krwi.
Działanie banaby. Odkryj Lagerstroemia speciosa
Podobnie jak chrom, banaba jest stosowana ze względu na swoje właściwości glikemiczne, ponieważ jest liście tej rośliny mają wyjątkowe właściwości:
Ekstrakt z Lagerstroemia speciosa pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi.
Znane kombinacje z banabą - wypróbuj je
Gluco Care jest dostępny jako kompletna i idealna formuła, która dzięki swojemu składowi przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu glukozy. Ta formuła jest całkowicie odpowiednia w połączeniu z banaba.
Istnieją inne rośliny, które są zwykle używane razem z banabą, z których najważniejsze są następujące:
Wypróbuj Banaba wraz z innymi suplementami z kategorii „Diabetycy” na naszej stronie internetowej.
Odkryj naturalne ekstrakty roślinne w HSN
W HSN posiadamy szeroką gamę ekstraktów ziołowych, z których wszystkie zostały indywidualnie przebadane pod kątem ich optymalnego opracowania, przy użyciu najbardziej odpowiednich rozpuszczalników do ich składu, z optymalnym wkładem: stężenia, ekstrakcji i standaryzacji.
Ciesz się wyjątkową podażą najlepszych związków naturalnych, które są optymalnie prezentowane w formułach HSN.
Referencje bibliograficzne
- López-Murillo, L. D., González-Ortiz, M., Martínez-Abundis, E., Cortez-Navarrete, M., & Pérez-Rubio, K. G. (2022). Effect of Banaba (Lagerstroemia speciosa) on Metabolic Syndrome, Insulin Sensitivity, and Insulin Secretion. Journal of Medicinal Food, 25(2), 177–182.
- Suzuki, Y., Unno, T., Ushitani, M., Hayashi, K., & Kakuda, T. (1999). Antiobesity activity of extracts from Lagerstroemia speciosa L. leaves on female KK-A(y) mice. International journal of food sciences and nutrition, 45(6), 791–795.
- Miura, T., Takagi, S., & Ishida, T. (2012). Management of Diabetes and Its Complications with Banaba ( Lagerstroemia speciosa L.) and Corosolic Acid . Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2012, 1–8.
- Stohs, S. J., Miller, H., & Kaats, G. R. (2012). A review of the efficacy and safety of banaba (Lagerstroemia speciosa L.) and corosolic acid. Phytotherapy Research, 26(3), 317–324.
* Lagerstroemia speciosa przyczynia się do prawidłowego metabolizmu glukozy.