
GI Biotics (Probiotyki) 100B CFU - Najmocniejsza formuła
GI Biotics (Probiotyki) 100B CFU od EssentialSeries to najwyższe stężenie wśród probiotyków HSN dedykowanych układowi trawiennemu*, dzięki zawartości specyficznych składników odżywczych. GI Biotics zawiera mieszankę probiotyków złożoną z 11 różnych szczepów, starannie wybranych ze względu na ich właściwości, z całkowitą aktywnością biologiczną 100 miliardów jednostek tworzących kolonie, gwarantowaną do końca okresu przydatności, oraz inulinę, FOS, witaminę B2 (ryboflawinę) i cynk, które * wspierają prawidłowy metabolizm makroskładników.
Formuły 'Biotics' od HSN to probiotyki oparte na najwyższej jakości kulturach bakterii, które są najbardziej odporne na czynniki zewnętrzne, takie jak ciepło, ekspozycja na tlen i inne czynniki, które zwykle poważnie wpływają na przeżywalność bakterii, a tym samym na ich skuteczność. Formuła HSN to efekt pracy naszego zespołu R&D po latach badań naukowych, przeglądu literatury, testów i analizy surowców. Nie znajdziesz innej takiej formuły probiotyków!
Ten produkt to GI Biotics, ale w wersji 100B, czyli jednostce deklarowanej aktywności biologicznej, która jest prawdziwie miarodajnym sposobem mierzenia skuteczności probiotyków. Wersja 100B jest idealna do stosowania w kluczowych momentach, gdy potrzebujesz maksymalnej mocy i koncentracji.
GI Biotics od HSN jest wyjątkowy - Sprawdź dlaczego
Jednostki Tworzące Kolonie - Klucz do mocy
Mówiąc o probiotykach, jest jedna ważna różnica w porównaniu z innymi produktami: ponieważ znamy ich aktywność biologiczną, a więc bezpośrednią skuteczność, masa (miligramy) produktu nie jest miarodajnym wskaźnikiem, tak jak w przypadku praktycznie każdego innego produktu.
Jednak wiele firm nie podaje Jednostek Tworzących Kolonie swoich probiotyków, dlaczego? Zawsze z powodu: albo braku wiedzy, albo nie do końca przejrzystych praktyk etykietowania, które mają sprawić, że ich produkt wydaje się skuteczniejszy, choć w rzeczywistości jest inaczej.
Zawsze domagaj się informacji o JEDNOSTKACH aktywności biologicznej probiotyków, a nie o miligramach proszku, bo to nie mówi, ile mikroorganizmów jest żywych, natomiast jednostki już tak. Upewnij się też, że te jednostki są certyfikowane jako żywe do końca okresu przydatności; dzięki temu masz pewność, że produkt działa aż do ostatniego dnia stosowania.
W HSN dajemy pełną i przejrzystą informację, nasz GI Biotics zawiera 100B CFU, gwarantowane do daty minimalnej trwałości pod warunkiem odpowiedniego przechowywania (a że Biotics od HSN są odporne, ich przechowywanie jest dużo prostsze niż innych formuł wymagających chłodzenia).
Mieszanka 11 szczepów wybranych przez nasze R&D

Probiotyki, choć zwykle mówimy o nich jak o jednym bycie, to tak naprawdę są złożone z wielu różnych szczepów bakterii o specyficznych właściwościach; naukowcy o tym wiedzą, dlatego tak szczegółowo badają efekty odżywcze każdego szczepu i ustalają odpowiednie zastosowanie dla każdego z nich, a nie tylko dla całej grupy.
Badania nad szczepami bakterii do produkcji probiotyków są bardzo skomplikowane i wymagają nie tylko wiedzy technicznej, ale też czasu i umiejętności syntezy, by stworzyć skuteczny produkt z mieszanką najlepszych szczepów do konkretnego celu.
To właśnie był cel naszego zespołu R&D i efekt lat badań nad najlepszą możliwą kombinacją probiotyków do stworzenia nie tylko GI Biotics, ale całej gamy naszych formuł biotics; nasze probiotyki nie są jak inne na rynku – poświęciliśmy dużo czasu na badania, jak najlepiej łączyć kultury bakterii, by osiągnąć maksymalną skuteczność.
GI Biotics to zwieńczenie tego procesu, materializacja sukcesu w postaci kompletnej i skutecznej formuły stabilnych probiotyków.
Wybór najbardziej odpornych szczepów - Hodowla w trudnych warunkach
Mówiąc o probiotykach, kolejna ważna kwestia, która była przedmiotem intensywnych badań naszych specjalistów, to: w jakich warunkach rozwijają się probiotyki.
Probiotyki rosną i rozmnażają się w kontrolowanych środowiskach, a po analizie literatury naukowej i konsultacjach z biochemikami zrozumieliśmy, że większość specjalistów rozwija probiotyki w warunkach optymalnych dla ich namnażania, bo to najprostszy sposób na uzyskanie dużej liczby CFU bez dużych nakładów – przygotowują optymalne podłoża z kontrolowaną temperaturą
i dlatego większość probiotyków wymaga przechowywania w lodówce.
Jednak my nie szukaliśmy tego, chcieliśmy probiotyków, które nie potrzebują chłodzenia, dlatego zwróciliśmy się do najlepszych światowych ekspertów od hodowli probiotyków, by zapewnić odpowiednią odporność, wygodę dla użytkowników naszych probiotyków; i udało się.
Wystarczyło utrudnić namnażanie probiotyków w podłożu, zamiast tworzyć idealne warunki. Wybraliśmy warunki podobne do tych, które spotykasz na co dzień w środowisku, dzięki czemu, choć inwestycja była większa, bo probiotyki nie mnożą się tak szybko i w takiej ilości, to te, które przetrwały, to szczepy dużo bardziej odporne niż przeciętne, które nie potrzebują chłodzenia do skutecznego przechowywania i przy minimalnej trosce o warunki przechowywania pozostają żywe do końca okresu przydatności.
Z inuliną i FOS (Prebiotyki) - GI Biotics to symbiotyk (Probiotyk + Prebiotyk)
Probiotyki mają swojego najlepszego kumpla, a właściwie całą rodzinę, którą zwykle traktuje się jako całość, choć każdy jej składnik ma swoje cechy, a jest nią: rodzina prebiotyków.
Prebiotyki to błonnik, fermentowalne polisacharydy, które w połączeniu z probiotykami tworzą to, co naukowcy nazywają 'symbiotykami', a efekty prebiotyków są synergiczne z probiotykami, wspierając ich działanie na poziomie odżywczym.
Biotics od HSN wykorzystują tę synergię, tworząc probiotyki z dodatkową wartością, formuły probiotyczne, które wychodzą poza sam probiotyk i stają się symbiotykami dzięki zastosowaniu różnych źródeł prebiotyków, takich jak inulina i fruktooligosacharydy.
Ciesz się najskuteczniejszą formułą probiotyków dzięki połączeniu z prebiotykami, tylko w HSN.
Probiotyki chronione kapsułkami DR Caps®
Probiotyki, choć w naszej selekcji nie mamy z tym problemu, są bardzo niestabilne i potrzebują specyficznych warunków do prawidłowego przechowywania i przeżycia. W naszym przypadku nie jest to problem, bo trudne warunki hodowli sprzyjają tylko najbardziej odpornym bakteriom, które lepiej znoszą ekspozycję na czynniki środowiskowe niż inne probiotyki na rynku.
Jednak zastosowanie DR Caps®, opatentowanej technologii producenta kapsułek Lonza, to zdecydowana poprawa.

DR Caps® zapewnia pełną ochronę probiotyków, nie tylko dzięki większej odporności na tradycyjne powłoki, takie jak żelatyna czy HPMC, co chroni je przed długotrwałą ekspozycją na temperaturę pokojową i tlen w opakowaniach przechowywanych miesiącami, ale także dzięki powłoce o działaniu jelitoodpornym, która pozwala kapsułce przejść przez żołądek bez kontaktu z kwasami trawiennymi, dostarczając probiotyki w nienaruszonym stanie do jelit, bez narażenia na czynniki, które nawet odporne bakterie mogą osłabić.

Probiotyki 100% chronione, gwarantująca wyższą przeżywalność.
Odporne kultury - Żywe bez lodówki
Probiotyki, dla wygody producentów, są hodowane w kontrolowanych warunkach idealnych do masowego namnażania, bez żadnych przeszkód; dlatego wiele probiotyków na rynku jest tanich w produkcji.
Jednak ta praktyka jest problematyczna, bo wymaga bardzo starannego przechowywania, w tym całego łańcucha chłodniczego, czego często firmy nie gwarantują i dlatego nie podają liczby CFU żywych do końca okresu przydatności, bo nie wiedzą, jaki % bakterii ginie; a w domu musisz trzymać probiotyki w lodówce i wysyłka też musi być chłodzona, by bakterie nie zginęły i pozostały probiotykami.
W naszych probiotykach stosujemy tylko bakterie hodowane w trudnych warunkach, sprzyjających ich przeżyciu, gdzie jedną z głównych cech środowiska jest temperatura pokojowa, co oznacza, że nie były hodowane w chłodzie i nie potrzebują go do przetrwania.
Przedstawiamy jeden z nielicznych probiotyków, których nie musisz przechowywać w lodówce, trzymaj go na półce w kuchni i nie martw się o przeżywalność probiotyków, wystarczy utrzymać rozsądną temperaturę, zwłaszcza latem w gorących rejonach; i to wszystko, probiotyki zachowują pełną żywotność z gwarancją.
Bez konieczności chłodzenia w łańcuchu produkcji, bez wysyłki w chłodzie i jej ograniczeń logistycznych, bez konieczności trzymania opakowania w lodówce. Bardziej praktyczne, łatwe i wygodne przechowywanie dzięki inwestycjom w R&D i nasz system produkcji probiotyków o wyższej przeżywalności.
100B CFU - kiedy stosować i jak łączyć z 25B
W HSN masz do wyboru różne formuły probiotyczne z bakteriami dobranymi do konkretnych celów, a w każdej z nich znajdziesz dwie dawki różniące się liczbą Jednostek Tworzących Kolonie.
Produkt, który czytasz, to GI Biotics 100B CFU, ta wersja jest przeznaczona do stosowania w kluczowych momentach, gdy potrzebujesz maksymalnego wsparcia probiotycznego, dlatego zalecamy używać wersji 100B wtedy, gdy jest to najbardziej potrzebne, a jeśli chcesz po prostu wspierać i utrzymywać florę bakteryjną na dłuższą metę, wersja 25B CFU jest wystarczająca i odpowiednia.
Jednym z popularnych sposobów łączenia obu wersji jest:
Po okresie, gdy przez jakiś czas niszczyłeś swoją florę bakteryjną z jakiegoś powodu i potrzebujesz dodatkowego wsparcia probiotycznego, możesz zacząć od wersji 100B, która zawiera 60 wegetariańskich kapsułek o opóźnionym uwalnianiu z 100 miliardami żywych jednostek probiotycznych w każdej, wystarczy 1 kapsułka dziennie, więc opakowanie starczy na 2 miesiące.
Po zakończeniu możesz kontynuować stosowanie wersji 25B CFU przez kolejne 4 miesiące (opakowanie 120 kapsułek wegetariańskich, dawkowanie 1 kapsułka dziennie).
Po pół roku stosowania GI Biotics możesz, w zależności od potrzeb:
- Powtórzyć cykl 60 dni z 100B CFU + 120 dni z 25B CFU.
- Kontynuować bez przerwy z 25B CFU tak długo, jak chcesz.
- Przerwać stosowanie probiotyków i zastąpić je produktami bogatymi w korzystne bakterie, takimi jak jogurt lub kefir w proszku.
Probiotyki + inne suplementy, czy to kompatybilne?
Oczywiście!
Nie ma żadnych przeciwwskazań do łączenia probiotyków z innymi suplementami, wszystkie są kompatybilne z GI Biotics, a my polecamy stosowanie ich razem z:
Naukowe źródła dotyczące probiotyków
- Shing, C. M., Peake, J. M., Lim, C. L., Briskey, D., Walsh, N. P., Fortes, M. B., … Vitetta, L. (2014). Effects of probiotics supplementation on gastrointestinal permeability, inflammation and exercise performance in the heat.
- Sanders, M. E., Guarner, F., Guerrant, R., Holt, P. R., Quigley, E. M. M., Sartor, R. B., … Mayer, E. A. (2013). An update on the use and investigation of probiotics in health and disease. Gut, 62(5), 787–796.
- European Journal of Applied Physiology, 114(1), 93–103.
- Hempel, S., Newberry, S. J., Maher, A. R., Wang, Z., Miles, J. N. V., Shanman, R., … Shekelle, P. G. (2012). Probiotics for the prevention and treatment of antibiotic-associated diarrhea: A systematic review and meta-analysis. JAMA - Journal of the American Medical Association, 307(18), 1959–1969.
- Jäger, R., Mohr, A. E., Carpenter, K. C., Kerksick, C. M., Purpura, M., Moussa, A., … Antonio, J. (2019). International Society of Sports Nutrition Position Stand: Probiotics. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 16(1), 62.
- McFarland, L. V. (2007). Meta-analysis of probiotics for the prevention of traveler’s diarrhea. Travel Medicine and Infectious Disease, 5(2 SPEC. ISS.), 97–105.
- Wilkins, T., & Sequoia, J. (2017). Probiotics for Gastrointestinal Conditions: A Summary of the Evidence. American Family Physician, 96(3), 170–178.