- Saccharomyces boulardii. Certyfikowany gatunek fermentów.
- Formuła uzupełniona Witaminą A - Skuteczne działanie na błonę śluzową.
- Wysoka aktywność tworzenia kolonii: 10B jtk / kapsułkę roślinną.
- Termostabilny ferment. Odporność na kwaśne środowisko żołądka bez powłoki jelitowej.
- Obróbka bez rozpylania. Prezentacja w proszku fermentów bez degradacji i z gwarantowaną żywotnością.
- Doskonała tolerancja trawienna. Fermenty dla każdego.
- Odpowiedni dla wegan w kapsułkach bez otoczki żelatynowej.
Saccharomyces Boulardii – Znasz to? Jest to „Oryginalny Ferment"
Saccharomyces Boulardii 10B jtk EssentialSeries to suplement żywnościowy w kapsułkach roślinnych, zawierający zawierający mikroorganizm (fermenty): Saccharomyces Boulardii– historyczny ferment badań i zastosowania fermentów w diecie człowieka w celach funkcjonalnych. Nasza wyjątkowa formuła jest uzupełniona Witaminą A w postaci octanu retinylu (stabilizowanego i biodostępnego), aby zapewnić ogólne działanie synergiczne, które wzmacnia produkt.
Ale przede wszystkim... Trochę historii? Poznaj ten ferment!
Saccharomyces Boulardii został odkryty przez francuskiego mikrobiologa Henri Boulard, który ukuł nazwę szczepu po jego odkryciu, w 1920, więc ferment ten jest używany od prawie wieku. Podczas wyprawy naukowej do Indochin w poszukiwaniu nowych gatunków, udało mu się wyizolować Saccharomyces Boulardii ze skórki liczi, co było ważnym odkryciem i przełomem naukowym w dziedzinie fermentów funkcjonalnych.
HSN oferuje autentyczny szczep Saccharomyces Boulardii w wygodnym, bezpiecznym i skutecznym formacie. Wypróbuj je
Wysokiej jakości suplement HSN. Odkryj gwarancje żywotności naszych Biotics
Saccharomyces Boulardii jako najbardziej odporny gatunek
Jedną z zalet Saccharomyces Boulardii w porównaniu z wieloma innymi gatunkami fermentów z popularnych rodzajów, takich jak Lactobacillus, Bifidobacterium lub Streptococcus, jest to, że jest żywotny w temperaturze pokojowej, czyli bez konieczności poddawania go selektywnym procesom uprawy, które mogłyby zwiększyć odporność. Saccharomyces Boulardii naturalnie wytrzymuje temperaturę środowiska i organizmu, przy czym temperatura wewnętrzna ludzkiego ciała jest w rzeczywistości optymalnym punktem proliferacji tego fermentu.
Jest to świetna wiadomość dla wszystkich zainteresowanych stosowaniem go jako fermentu, ponieważ nie wymaga specjalnej obróbki ochronnej, aby zapewnić jego działanie, po prostu jego działanie występuje naturalnie po spożyciu, pod warunkiem, że podczas obróbki fermentu na poziomie przemysłowym fermenty nie zostały zabite przez wystawienie ich na działanie temperatur wyższych niż tolerowane, co HSN zapewnia, że nie ma miejsca, dzięki czemu można korzystać z produktu z całkowitym spokojem.
Obróbka fermentów w proszku mało agresywne z fermentem
Proces przekształcania Saccharomyces Boulardii w proszku jest najbardziej delikatnym z całego procesu wytwarzania suplementu żywnościowego z tym fermentem, ponieważ jest długi i złożony, a także obejmuje wiele wrażliwych punktów ciepła, które, jeśli nie są odpowiednio kontrolowane, mogą zabić bakterie, tak że niezależnie od ilości i pierwotnej aktywności kultury fermentów, efekt końcowy jest znacznie niższy lub nawet nie istnieje.
W HSN unikamy tanich i szybkich procedur suszenia rozpyłowego stosowanych przez większość firm sprzedających ten ferment. Jednak ponieważ temperatura osiągana w tym celu znacznie przekracza 50ºC, a Saccharomyces Boulardii nie jest już tak odporny w tej temperaturze – unikamy tego.
Stosujemy szeroko zakrojone procedury obróbki, zawsze z kontrolowaną temperaturą ibadaniami przeżywalności surowca.
Gwarantuje to, że pod koniec okresu przydatności do spożycia naszego suplementu,tzn. po upływie daty przydatności do spożycia” minimalna funkcjonalna ilość fermentu, którą znajdziesz, wynosi 10B jtk na kapsułkę. Nigdy mniej!
W kapsułkach roślinnych. Dobra ochrona środowiska bez żelatyny
Na rynku można znaleźć fermenty z odpornymi na żołądek lub jelitowymi substancjami glazurującymi, a jeśli zastanawiasz się, czy jest to bardziej skuteczny sposób stosowania fermentów, odpowiedź brzmi: to zależy.
Sami sprzedajemy fermenty z chronionymi powłokami, na przykład nasz GI Biotics 25B jtk z DRCaps®.
Jednak powłoka jelitowa nie przynosi żadnych korzyści, jeśli środowisko, na które narażone są fermenty, nie wpływa na ich przetrwanie, a tak jest w przypadku Saccharomyces Boulardii; w rzeczywistości jest to jeden z powodów, dla których jest uważany za „oryginalny ferment” i prawdziwy „wszechstronny” produkt; ponieważ kwaśne środowisko żołądka i ciepło wewnętrznego środowiska przewodu pokarmowego nie zabijają fermentów, które pozostają w pełni żywotne i normalnie przeżywają.
Saccharomyces Boulardii nie wymaga stosowania substancji glazurujących odpornych na działanie żołądka.
Ponadto nasze kapsułki nie są wykonane z żelatyny zwierzęcej, ale z roślinnej pochodnej celulozy, dzięki czemu są doskonałym wyborem i są całkowicie odpowiednie dla diet wegetariańskich i wegańskich.
Nieprzezroczysty pojemnik. Ważne dla zachowania probiotycznych jtk!
Choć może się to wydawać mało istotnym czynnikiem, wiele firm produkujących suplementy żywnościowe sprzedaje swoje probiotyki w półprzezroczystych opakowaniach, co jest niebezpieczne dla przetrwania fermentów.
Ekspozycja na słońce, poprzez promieniowanie UV, może uszkodzić kultury starterowe, negatywnie wpływając na ich przetrwanie i potencjalnie rujnując doskonały produkt po zaledwie 10 dniach przechowywania.
Nasze opakowania są nieprzezroczyste ze względu na jakość, zapobiegając w ten sposób przedostawaniu się światła do wnętrza pojemnika, w którym panuje optymalna ciemność dla zachowania, nie tylko fermentów, jak w tym przypadku, ale także większości typowych związków suplementów żywnościowych.
Ferment z witaminą A - Odkryj właściwości
Nasz Saccharomyces Boulardii został uzupełniony o źródło witaminy A (octan retinolu), która oprócz tego, że jest stabilna i stanowi ważny składnik odżywczy dla naszego organizmu, ma bardzo ciekawe mechanizmy działania w połączeniu z fermentami.
*Witamina A pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych.
Nie przegap naszej Biotics, linii suplementów, które zadbają o Ciebie i Twoich bliskich
HSN oferuje szeroką gamę fermentów o różnych funkcjach:
Ponadto, dostępne są produkty w proszku Psychobiotyki tyndalizowane, prawdziwa nowość na rynku, która rewolucjonizuje najbardziej zaawansowane regiony zastosowań i badań nad fermentami.
I produkty w proszku, takie jak nasz GI Biotics w Proszku, z kompletną formułą, która przyczynia się do normalnego funkcjonowania przewodu pokarmowego, dzięki zawartemu w nim imbirowi.
Referencje bibliograficzne
- Billoo, A. G., Memon, M. A., Khaskheli, S. A., Murtaza, G., Iqbal, K., Saeed Shekhani, M., & Siddiqi, A. Q. (2006) Role of a probiotic (Saccharomyces boulardii) in management and prevention of diarrhoea. World Journal of Gastroenterology, 12(28), 4557–4560.
- Pothoulakis, C. (2009). Review article: Anti-inflammatory mechanisms of action of Saccharomyces boulardii. Alimentary Pharmacology and Therapeutics, 30(8), 826–833.
- Pais, P., Almeida, V., Yılmaz, M., & Teixeira, M. C. (2020). Saccharomyces boulardii. What makes it tick as successful probiotic? Journal of Applied Physiology, 6(2), 1–15.
- Kelesidis, T., & Pothoulakis, C. (2012). Efficacy and safety of the probiotic Saccharomyces boulardii for the prevention and therapy of gastrointestinal disorders. Therapeutic Advances in Gastroenterology, 5(2), 111–125.
- McFarland, L. V. (2010, May). Systematic review and meta-analysis of saccharomyces boulardii in adult patients. World Journal of Gastroenterology, Vol. 16, pp. 2202–2222.