- Gzymes (Mieszanka enzymów) to formuła dostępna wyłącznie w HSN - Nie znajdziesz jej w innych markach.
- Specyficzna mieszanina enzymów: Papaina, oligopeptydaza prolilowa, proteaza i bromelina.
- Wysokie stężenie i aktywność enzymatyczna**.
- Z węglanem wapnia - Wapń jest pierwiastkiem mineralnym, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych.
- Formuła z Tolerazą® G jako głównym surowcem - DSM Innovation (Holandia).
Gzymes (mieszanka enzymów) stanie się Twoim największym sprzymierzeńcem
Gzymes (Mieszanka enzymów) EssentialSeries to suplement żywnościowy w kapsułkach roślinnych, wyprodukowany ze specyficznej mieszanki enzymów do żywności, oraz wapnia.
Unikalna kombinacja enzymów Gzymes (Mieszanka enzymów) HSN składa się z węglanu wapnia, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych, oraz oligopeptydazy prolilowej, papainy, bromeliny i proteazy.
Spróbuj to połączenie 4 enzymów o wysokim stężeniu!
Formuła Gzymes (Mieszanka enzymów) - Opowiemy Ci o tym wszystkim!
Jak narodził się ten pomysł?
W HSN prowadzimy badania i posiadamy zespoły wyspecjalizowane w badaniu potrzeb rynku. Nasze produkty pełnią wyraźną funkcję bezpośrednio ukierunkowaną na poprawę jakości życia, dlatego w naszym katalogu nie znajdziesz formuł bez wyraźnego celu lub opartych na rozwiązaniach komercyjnych, które są atrakcyjne, ale brakuje im głębi. Nasze formuły są dostosowane do potrzeb.
Gzymes (Mieszanka enzymów) ma specyficzny skład opracowany na bazie enzymów do żywności, w tym specyficznej opatentowanej poli-L-oligopeptydazy, zarejestrowanej przez DSM jako Tolerase® G.
Odkryj Gzymes (Mieszankę enzymów)!
Wybór stosowanych enzymów
Enzymy użyte w formule Gzymes (Mieszanka enzymów) zostały dodane ze względu na synergię, jaką mogą wykazywać między sobą.
Skład Gzymes (Mieszanka Enzymów) dostarcza:
- Papainę.
- Oligopeptydazę prolilową.
- Proteazę.
- Bromelinę.
Wszystkie one są obecne w optymalnych stężeniach, co w połączeniu z aktywnością enzymatyczną** sprawia, że formuła Gzymes (mieszanka enzymów) to kompletny i wysokiej jakości suplement żywnościowy, którego nie możesz przegapić.
Wapń w składzie, dlaczego?
Być może zastanawiasz się, po co dodawać wapń do produktu łączącego enzymy do żywności?
Wszystkie nasze produkty są przygotowywane ze składników, które są dodawane z solidnych powodów, a nie mistycznych. Wapń obecny w formule Gzymes (Mieszanka enzymów) został dodany ze względu na to, że przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania enzymów trawiennych.
Tolerase® G, odkryj nowy patent
Tolerase® G jest znakiem towarowym używanym przez DSM dla opatentowanego procesu rozwoju enzymu endopeptydazy: oligopeptydazy prolilowej.
Ten patent jest uznawany na całym świecie, nie tylko dzięki renomie i pozytywnym ocenom firmy, która go stworzyła, ale także dzięki badaniom, które go wspierają (patrz sekcja Referencje Bibliograficzne), oraz jego unikalnej i specyficznej strukturze.
Niektóre z wyróżniających się cech opatentowanej enzymu DSM to:
- Oligopeptydaza prolilowa to preparat enzymatyczny o aktywności powyżej 580 000 PPI/g (1).
- Dzięki swojemu składowi chemicznemu „Oligopeptydaza prolilowa” jest enzymem peptydazą zdolnym do hydrolizowania wiązań proliny (prolilowa). Gluten to prolamina, białko naturalnie bogate w prolinę (2).
- Tolerase® G jest stabilny i aktywny w warunkach kwaśnego środowiska żołądka.
- Jest odporny na trawienie przez pepsynę.
- Nie jest syntetyczny – jest to enzym opracowany z jadalnego Aspergillus niger.
Enzymy o wysokim stężeniu i aktywności** - Jak je rozpoznać?
Enzymy mają inne wartości, które należy wziąć pod uwagę niż inne związki, które tradycyjnie są ustalane tylko w masie. Charakterystyczne jest, że związek taki jak kreatyna ma ważną wartość, którą należy znać: zastosowaną ilość. Dzięki tym informacjom znasz jego efekty. Enzymy działają jednak inaczej:
W przypadku enzymów do żywności ważna jest nie tylko ich ilość (co jest ważne), ale także ich aktywność**. Wzięliśmy to pod uwagę, nie tylko w badaniach, które wiążą pewną ilość aktywności enzymatycznej** z daną pozytywną właściwością, ale także przy wyborze certyfikowanego surowca o najwyższym stężeniu.
Nasz Gzymes (Mieszanka enzymów) ma następujący skład odżywczy:
Enzym | Stężenie | Aktywność ** / dawka |
Papaina | 6000 USP/mg | 300 000 U |
Oligopeptydaza prolilowa | 580 000 PPI/g | 87000 U |
Proteaza | 450 000 HUT/g | 25500 U |
Bromelina | 2500 GDU/g | 250 U |
Znaczenie akronimów związanych ze stężeniem to jednostki aktywności** na podłożu, które zostały zmierzone:
- UPS: Jednostki zgodne z Farmakopeą Stanów Zjednoczonych.
- PPI: PPI definiuje się jako ilość enzymu wymaganą do uwolnienia jednego pikomola pNA z Z-Gly-Pro-pNA w ciągu 1s w warunkach testu.
- HUT: Jednostki hemoglobiny oparte na tyrozynie (miara proteolityczna).
- GDU: Jednostki trawienia żelatyny (kolejna miara proteolityczna).
Więcej produktów z tej kategorii, które mogą Cię zainteresować
W HSN oferujemy wiele produktów spełniających różne funkcje związane ze zdrowiem jelit.
Możesz znaleźć nasze fermenty, a także produkty enzymatyczne, takie jak laktaza, błonnik, taki jak psyllium lub glukomannan, i wiele innych.
Znajdź wszystkie produkty w naszej kategorii 'Trawienie'.
Referencje bibliograficzne
- (1) Specyfikacje preparatu enzymatycznego oligopeptydazy prolilowej, załącznik I, DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI (UE) 2017/1387 z dnia 24 lipca 2017 r. zezwalająca na wprowadzenie do obrotu preparatu enzymatycznego oligopeptydazy prolilowej wytwarzanej z genetycznie zmodyfikowanego szczepu Aspergillus niger jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/9 Parlamentu Europejskiego i Rady.
- (2) Safety of proline-specific oligopeptidase as a novel food pursuant to Regulation (EC) No 258/97 Safety of proline‐specific oligopeptidase as a novel food pursuant to Regulation (EC) No 258/97 (wiley.com).
- SCIENTIFIC OPINION: Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to calcium and maintenance of bones and teeth (ID 224, 230, 231, 354, 3099), musclefunction and neurotransmission (ID 226, 227, 230, 235), blood coagulation(ID 230, 236), energy-yielding metabolism (ID 234), function of digestive enzymes (ID 355), and maintenance of normal blood pressure (ID 225, 385,1419) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006 https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2009.1210
- Salden, B. N., Monserrat, V., Troost, F. J., Bruins, M. J., Edens, L., Bartholomé, R., … Masclee, A. A. (2015). Randomised clinical study: Aspergillus niger-derived enzyme digests gluten in the stomach of healthy volunteers. Alimentary Pharmacology and Therapeutics, 42(3), 273–285.
- Tanner, G. J. (2021). Relative Rates of Gluten Digestion by Nine Commercial Dietary Digestive Supplements. Frontiers in Nutrition, 8, 784850.
- Dunaevsky, Y. E., Tereshchenkova, V. F., Belozersky, M. A., Filippova, I. Y., Oppert, B., & Elpidina, E. N. (2021). Review effective degradation of gluten and its fragments by gluten-specific peptidases: A review on application for the treatment of patients with gluten sensitivity. Pharmaceutics, 13(10).
- Stepniak, D., Spaenij-Dekking, L., Mitea, C., Moester, M., De Ru, A., Baak-Pablo, R., … Koning, F. (2006). Highly efficient gluten degradation with a newly identified prolyl endoprotease: Implications for celiac disease. American Journal of Physiology - Gastrointestinal and Liver Physiology, 291(4), G621-9.
- Yoosuf, S., & Makharia, G. K. (2019). Evolving therapy for celiac disease. Frontiers in Pediatrics, 7(MAY), 193.
- Mitea, C., Havenaar, R., Wouter Drijfhout, J., Edens, L., Dekking, L., Koning, F., & Dekking, E. H. A. (2008). Efficient degradation of gluten by a prolyl endoprotease in a gastrointestinal model: Implications for coeliac disease. Gut, 57(1), 25–32.
- The Efficacy of Plant Enzymes Bromelain and Papain as a Tool for Reducing Gluten Immunogenicity from Wheat Bran.
- Combination of Gluten-Digesting Enzymes Improved Symptoms of Non-Celiac Gluten Sensitivity: A Randomized Single-blind, Placebo-controlled Crossover Study.
** Oligopeptydaza prolilowa 58 0000 PPI/g | Bromelina 2500 GDU/g | Proteaza 450 000 HUT/g | Papaina 6000 USP/mg.