- Suplement żywnościowy z mikronizowanym Palmitoiloetanoloamidem! Gwarantowana maksymalna biodostępność.
- Skuteczna dawka 1200 mg na porcję dzienną mikronizowanego PEA. Z Cytrynianem magnezu dla synergicznej aktywności.
- Pozyskiwany z roślinnych źródeł: PEA odpowiedni dla wegetarian i wegan.
- Najbardziej efektywny sposób dostarczania Palmitoiloetanoloamidu, ponieważ jej obecność w żywności jest bardzo ograniczona.
PEA & Mag to nie jest kolejny produkt - Spróbuj, nie zmienisz zdania
PEA & Mag (Mikronizowany Palmitoiloetanoloamid + Magnez) EssentialSeries to suplement żywnościowy w kapsułkach roślinnych, stworzony na bazie związku mikronizowanego Palmitoiloetanoloamidu pochodzenia roślinnego oraz cytrynianu Magnezu jako wysoko biodostępnego źródła magnezu, aby jak najlepiej wykorzystać jego właściwości.
PEA, czyli palmitoiloetanoloamid, należy do rodziny amidów kwasów tłuszczowych. PEA naturalnie występuje w organizmie, jest syntetyzowany w razie potrzeby i znajduje się we wszystkich tkankach ciała.
Nasze PEA & Mag to suplement żywnościowy o najwyższej wchłanialności i biodostępności
Wykonany z najlepszych surowców PEA. Wyjaśniamy
Palmitoiloetanoloamid z roślinnych źródeł - Odpowiedni dla wegan
Palmitoiloetanoloamid to związek znany z obecności w strukturach zwierzęcych, odkryty po raz pierwszy w żółtku jajka. To sprawia, że wiele dostępnych na rynku PEA nie nadaje się do diet wegańskich, ponieważ pozyskiwane są ze źródeł zwierzęcych.
Nasz PEA pochodzi z roślinnych źródeł, które są rzadziej spotykane, a zatem bardziej ekskluzywne i droższe w produkcji, ale istnieją, i w HSN interesują nas one, ponieważ pozwalają nam produkować suplement żywnościowy odpowiedni dla każdego, o najwyższej jakości.
Nasza filozofia nie ogranicza wyborów dla naszych klientów tylko dlatego, że bardziej odpowiednie dla wszystkich źródło jest bardziej ekskluzywne. Nasz zespół B+R poszukuje najlepszych opcji dla wszystkich użytkowników, i dlatego nasz palmitoiloetanoloamid jest również odpowiedni dla wegan – nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego w swoim składzie.
Trudność spożywania PEA poprzez dietę | Suplementacja jako jedyna praktyczna droga
Na często zadawane pytanie... Czy mogę spożywać PEA poprzez moje codzienne posiłki?
Odpowiedź brzmi: tak, ale z ogromnym „ale”.
PEA występuje w wielu źródłach żywnościowych na poziomach od 950 µg/g świeżej masy w lecytynie sojowej do 7,2 µg/g świeżej masy w palonej kawie, 0,14 µg/g świeżej masy w fasoli czarne oczko i mniej niż 10 ng/g suchej masy w jabłkach, soczewicy i ziemniakach. Znajduje się również w ludzkim mleku, gdzie poziomy wahają się między ∼0,1 a ∼3 nM.
Jednakże, aby spojrzeć na te dane z perspektywy, PEA był używany w badaniach klinicznych w dawkach od 300 do 1200 mg dziennie, co wymagałoby codziennego spożywania 0,32-1,3 kg lecytyny sojowej, 42-170 kg palonej kawy i 2200-8700 kg fasoli czarne oczko.
Naukowcy podejrzewają, że profil bezpieczeństwa takich ilości, oprócz całkowitej niepraktyczności, byłby mniej satysfakcjonujący niż obserwowany przy stosowaniu PEA w formie suplementów żywnościowych.
Dlatego najlepszą opcją dostarczania palmitoiloetanolamidu jest stosowanie suplementów żywnościowych, takich jak nasz PEA & Mag.
Z istotną dawką magnezu dla działania synergicznego
Formuła HSN jest skuteczna nie tylko dzięki samej PEA, ale również dzięki przemyślanemu połączeniu składników zapewniających skuteczne i synergiczne działanie, dzięki obecności magnezu, ważnego minerału o kluczowym działaniu dla osób, które chcą lepiej zadbać o siebie.
Magnez pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz w utrzymaniu zdrowych kości.
Znaczenie PEA we współczesnych badaniach naukowych – Związek zyskujący na popularności
Pierwsze badanie dotyczące palmitoiloetanolamidu pochodzi z 1957 roku, czyli roku, w którym odkryto i nazwano związek, zidentyfikowany najpierw w żółtku jajka, fasoli sojowej i oleju arachidowym, a następnie w 1965 roku został zlokalizowany w tkankach ssaków.
W ostatnich dekadach liczba publikacji naukowych na temat PEA znacznie wzrosła, do tego stopnia, że od 2012 roku do dziś publikowanych jest od 70 do 80 badań na temat PEA rocznie, co stanowi niesamowity poziom badań naukowych.
Nie przegap związku odżywczego, który jest na topie, i dodaj go do swojego zestawu suplementów żywnościowych.
Informacja dotycząca PEA przy planowanym badaniu krwi
Palmitoiloetanoloamid to pochodna kwasu tłuszczowego, dlatego należy pamiętać o następujących kwestiach, zgłoszonych w badaniach naukowych:
Po dawce 300 mg PEA u ludzi zaobserwowano około dwukrotny wzrost poziomu lipidów we krwi dwie godziny po podaniu, który wrócił do normy po 4 i 6 h.
Dlatego jeśli planujesz badanie krwi, w którym oceniany będzie profil lipidowy (triglicerydy i cholesterol, między innymi), poinformuj swojego lekarza, ponieważ może zalecić nie przyjmowanie suplementu żywnościowego na noc przed badaniem, aby nie uzyskać „fałszywych” wyników poziomów lipidów we krwi.
Suplementy do łączenia z PEA, których nie możesz przegapić
PEA ma wiele związków możliwych do stosowania w połączeniu, w tym:
Tak naprawdę możesz łączyć produkt PEA & Mag z każdym innym suplementem żywnościowym, ponieważ nie wykazuje on przeciwwskazań do stosowania w połączeniu.
Bibliografia
- Bartolucci, M. L., Marini, I., Bortolotti, F., Impellizzeri, D., Di Paola, R., Bruschetta, G., Crupi, R., Portelli, M., Militi, A., Oteri, G., Esposito, E., & Cuzzocrea, S. (2018). Micronized palmitoylethanolamide reduces joint pain and glial cell activation. Inflammation research : official journal of the European Histamine Research Society ... [et al.], 67(10), 891–901.
- Jung, J. I., Lee, H. S., Jeon, Y. E., Kim, S. M., Hong, S. H., Moon, J. M., Lim, C. Y., Kim, Y. H., & Kim, E. J. (2021). Anti-inflammatory activity of palmitoylethanolamide ameliorates osteoarthritis induced by monosodium iodoacetate in Sprague-Dawley rats. Inflammopharmacology, 29(5), 1475–1486.
- Steels, E., Venkatesh, R., Steels, E., Vitetta, G., & Vitetta, L. (2019). A double-blind randomized placebo controlled study assessing safety, tolerability and efficacy of palmitoylethanolamide for symptoms of knee osteoarthritis. Inflammopharmacology, 27(3), 475–485.
- Clayton, P., Hill, M., Bogoda, N., Subah, S., & Venkatesh, R. (2021). Palmitoylethanolamide: A Natural Compound for Health Management. International journal of molecular sciences, 22(10), 5305.
- Gabrielsson, L., Mattsson, S., & Fowler, C. J. (2016). Palmitoylethanolamide for the treatment of pain: pharmacokinetics, safety and efficacy. British journal of clinical pharmacology, 82(4), 932–942.
- Lang-Illievich, K., Klivinyi, C., Lasser, C., Brenna, C. T. A., Szilagyi, I. S., & Bornemann-Cimenti, H. (2023). Palmitoylethanolamide in the Treatment of Chronic Pain: A Systematic Review and Meta-Analysis of Double-Blind Randomized Controlled Trials. Nutrients, 15(6), 1350.