- Stabilna sól disodowa Pirolochinolinochinonu (PQQ).
- 77% bazowej zawartości Pirolochinoliny Chinonu.
- Związek opracowany na podstawie procesów fermentacji roślin.
- Czystość analizowana metodą HPLC (Chromatografia o wysokiej czułości): >99.0%.
- Testowana absorbcja: Zredukowana postać PQQ - Wolna od utleniania.
- Nie zawiera rozpuszczalników i metali ciężkich. Bez Organizmów Modyfikowanych Genetycznie.
- Bezpieczna mieszanka zweryfikowana przez Komisję Ekspertów ds. Żywienia Unii Europejskiej.
PQQ: Chinon Pirolochinoliny HSN - Twój przeciwutleniacz
PQQ (Chinon Pirolochinoliny) 20 mg EssentialSeries to suplement żywnościowy w kapsułkach roślinnych opracowany na bazie Soli Disodowej Pirolochinolinochinonu o wysokiej czystości, pochodzącej z naturalnego biosyntetyzowanego źródła w procesie fermentacji. Formuła HSN zawiera również witaminy z grupy B i Witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem.
Pirolochinolinochinon jest stosunkowo nowym związkiem, który wzbudził duże zainteresowanie wśród wiodących europejskich specjalistów w dziedzinie jakości i bezpieczeństwa żywienia ludzi. Ten komitet ekspertów ustalił szereg istotnych czynników jakościowych, aby PQQ mógł być stosowany jako suplement żywnościowy, a my w HSN opracowaliśmy nasz produkt, biorąc pod uwagę wszystkie te kryteria, aby zaoferować najlepszą jakość: Najwyższa jakość w odpowiedniej cenie.
PQQ firmy HSN pochodzi z procesu fermentacji bakteryjnej, ale w przeciwieństwie do innych surowców pochodnych, nasz PQQ nie zawiera w składzie organizmów modyfikowanych genetycznie: Jest w 100% GMO-Free.
Czym dokładnie jest Pirolochinolinochinon?
Pirolochinolinochinon (w skrócie PQQ) to cząsteczka o strukturze chinonu, która została po raz pierwszy zidentyfikowana jako kofaktor enzymatyczny w bakteriach, co jest klasycznym procesem lokalizacji innych znanych nam już związków witaminopodobnych, takich jak kwas para-aminobenzoesowy (PABA).
PQQ w bakteriach działa jak witamina u ludzi. Kiedy rozpoczęto dalsze badania nad tym związkiem, został on uznany za „nową witaminę” w diecie człowieka, wraz z publikacją Kasahary i in. (2003) w prestiżowym czasopiśmie naukowym Nature. Jednak twierdzenie to zostało później odrzucone z powodu niespójności w podstawach i zostało ograniczone do nazwania go związkiem „vitamin-like” takim jak PABA, koenzym Q10 lub Cholina.
PQQ w organizmie człowieka jest kofaktorem enzymu z miejscami wiązania na podtypie białek w organizmie zwanych chinoproteinami.
Chociaż naturalna synteza Pirolochinolinochinonu i jego stosowanie jako suplementu jest niedawnym osiągnięciem, jego naturalne spożycie jest tradycyjne, ponieważ znajduje się w powszechnie spożywanych produktach spożywczych. PQQ można znaleźć w soi i żywności wytwarzanej ze sfermentowanej soi, takiej jak Natto lub Tofu; w szpinaku, musztardzie, herbacie, a nawet w ludzkim mleku podczas karmienia piersią.
PQQ jest związkiem naturalnie występującym w naszej diecie, a ze względu na jego cenną moc przeciwutleniającą został opracowany jako suplement żywnościowy do spożycia.
Dowiedz się więcej o PQQ! Wyjaśnimy wszystko, co musisz wiedzieć w prosty sposób
Czy wszystkie PQQ są bezpieczne i skuteczne?
Naturalne PQQ obecne w żywności występuje w postaci wolnej (jako PQQ) lub sprzężonej, a niektóre z nich występują również w postaci zdegradowanej, w postaci IPQ i innych pochodnych. Wszystkie naturalnie występujące PQQ w żywności są bezpieczne.
Jednak w przypadku opracowywania suplementów żywnościowych konieczne jest zagwarantowanie określonych wartości jakościowych, które wynikają z prawidłowego procesu biosyntezy. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności pomógł producentom określić, w jaki sposób należy opracowywać PQQ, a HSN przestrzega wszystkie ustalone kryteria.
Upewnij się więc, że stosowany przez Ciebie suplement PQQ spełnia te wymagania, aby skutecznie i bezpiecznie korzystać z jednego z najbardziej renomowanych przeciwutleniaczy w żywieniu człowieka. Uwaga! Wiele firm tego nie robi.
PQQ HSN - Opcja z gwarancją jakości
PQQ firmy HSN został opracowany zgodnie z kryteriami określonymi w opinii naukowej grupy ekspertów EFSA ds. Produktów Dietetycznych, Żywienia i Alergii.
Nasz Pirolochinolinochinon nie jest syntetyczny, jak większość opcji na rynku amerykańskim, które nie spełniają tych określonych wymagań. Nasz PQQ jest biosyntetyzowany w procesie fermentacji bakteryjnej.
Poprzez hodowlę bakterii Hyphomicrobium denitrificans CK-275, klasycznego mikroorganizmu uznanego za bezpieczny w żywieniu ludzi, otrzymano naturalnie produkowany pirolochinolinochinon.
Proces ten jest przeprowadzany w laboratorium, które przestrzega Dobrych Praktyk Produkcyjnych (GMP) i Krytycznych Punktów Kontroli Analizy Zagrożeń (HACCP), począwszy od niezmodyfikowanego genetycznie szczepu bakteryjnego. Pożywka PQQ jest odwirowywana i oczyszczana za pomocą procesów, które nie są agresywne dla związku, zapewniając końcowy wynik >99,0% czystości.
Czystość związku można dostrzec w naturalnym kolorze, jaki powinien mieć PQQ, który jest czerwonawy, podobnie jak proszek, który można znaleźć w naszych kapsułkach roślinnych.
Źródło roślinne: Fermentacja bakteryjna
PQQ może występować w różnych formach, a jedną z najbardziej klasycznych form, które można znaleźć w suplementach żywnościowych, jest syntetyczna pirolochinolina.
Pirolochinolinochinon firmy HSH został opracowany w sposób naturalny, z wykorzystaniem szczepu bakteryjnego Hyphomicrobium denitrificans CK-275, poprzez procesy fermentacji bez użycia związków pochodzenia zwierzęcego, co czyni go surowcem całkowicie nadającym się do spożycia w dietach wegańskich.
Ponadto, szczep bakteryjny pochodzenia został starannie wyhodowany bez obecności Organizmów Modyfikowanych Genetycznie. Renomowana organizacja „GMO Project” klasyfikuje bakterie przeznaczone do rozwoju żywności jako elementy kategorii „Wysokiego ryzyka zawierania organizmów modyfikowanych genetycznie”
Cóż, nasz PQQ, jak również wszystkie elementy wykorzystywane w procesie jego produkcji, są całkowicie wolne od Organizmów Modyfikowanych Genetycznie.
Ciesz się czystym PQQ z naturalnej biosyntezy dzięki suplementowi żywnościowemu HSN.
Prezentacja Soli Disodowej - Średnio stabilna forma
Baza pirolochinolinochinu wiąże się z pewnym problemem, a jest nim wysoka reaktywność. Ponieważ jest to tak silny przeciwutleniacz, uważa się, że każde zdarzenie prooksydacyjne (których jest wiele rodzajów): ekspozycja na światło, tlen i inne czynniki; traci elektrony, utleniając się i „degradując”.
PQQ po degradacji lub reakcji z aminokwasami i nukleofilami i przekształceniu w IPQ traci przynajmniej część swoich właściwości funkcjonalnych, ponieważ PQQQ jest biologicznie wymagany przez swoje funkcje katalitycznego kofaktora dla mleczanu i innych dehydrogenaz w konwersji NADH do NAD + w organizmie, co ma istotne znaczenie fizjologiczne (Jonscher i in., 2021).
Prezentacja soli disodowej PQQ stabilizuje związek, utrzymując dobrą biodostępność, podobnie jak podstawowy PQQ, ale znacznie poprawia jego odporność na warunki środowiskowe, które utleniają natywny stan PQQ, Proszek soli sodowej PQQ można przechowywać stabilnie, zachowując swoją czystość dłużej i w warunkach, które nie wymagają tak dużej kontroli jak podstawowy PQQ, co świadczy o jakości stabilności nadanej przez sól disodową.
Wartości absorbancji i forma zredukowana - dlaczego są ważne?
Absorbancja to zdolność związku do pochłaniania światła o określonej długości fali. Jest to klasyczny test określający właściwości wielu związków, ale w przypadku PQQ jest on szczególnie istotny w celu scharakteryzowania jakości, bezpieczeństwa i skuteczności związku.
Europejski Komitet Ekspertów zainteresował się tym odkryciem i przedstawił je w swojej opinii naukowej:
„Zależność między absorbancją przy dwóch określonych długościach fal (A233/A259 i A322/A259) umożliwia rozróżnienie między utlenionymi i zredukowanymi formami PQQ. Obie wartości potwierdzają tożsamość i czystość związku”.
Wartości absorbancji przy ustalonych długościach fal potwierdzają, że PQQ użyty do opracowania naszego suplementu żywnościowego ma zredukowaną postać, a zatem nie jest utleniony i ma nienaruszoną moc przeciwutleniającą.
Zredukowana forma PQQ jest Ubichinolowym odpowiednikiem Koenzymu Q10, tzn. biologicznie aktywną formą związku, którą organizm naturalnie wykorzystuje jako kofaktor enzymatyczny. Dlatego fakt, że analizy absorbancji potwierdzają zredukowaną formę związku w preparacie HSN, jest kluczem do wspierania jego jakości i skuteczności.
Formuła HSN zawiera ważne witaminy - Odkryj ją
Skład formuły PQQ firmy HSN został uzupełniony o witaminy, które wspierają jego ogólne działanie, w tym:
- Witaminę B2 (ryboflawina).
- Naturalna Witaminę E.
- Witaminę B5 (Kwas pantotenowy).
Występuje w stabilnych i wysoce biodostępnych formach w organizmie.
Dodatek witamin przyczynia się do ogólnych właściwości przeciwutleniających formuły, ponieważ witamina E i ryboflawina, przyczyniają się do ochrony komórek przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
Kwas pantotenowy odgrywa również kluczową rolę w stosowaniu tego produktu, przyczyniając się do prawidłowego metabolizmu energetycznego i normalnej sprawności intelektualnej.
Kompletna formuła na wszystkich poziomach, aby cieszyć się pełnymi właściwościami zastosowanych składników odżywczych.
Skuteczne zaopatrzenie w PQQ - 20 mg soli sodowej | Wolny od GMO i wegański
Ilości PQQ tradycyjnie znajdowane w żywności są dość małe, a fermentowane pochodne soi są głównym źródłem PQQ w diecie, ale ich zawartość wynosi tylko 60 ng/g.
Suplement żywnościowy HSN został opracowany zgodnie z zaleceniami dotyczącymi dawkowania ustalonymi w odpowiednich badaniach naukowych na ludziach, takich jak:
- Harris, C. B., Chowanadisai, W., Mishchuk, D. O., Satre, M. A., Slupsky, C. M., & Rucker, R. B. (2013). Dietary pyrroloquinoline quinone (PQQ) alters indicators of inflammation and mitochondrial-related metabolism in human subjects. The Journal of nutritional biochemistry, 24(12), 2076–2084.
- Itoh, Y., Hine, K., Miura, H., Uetake, T., Nakano, M., Takemura, N., & Sakatani, K. (2016). lEffect of the Antioxidant Supplement Pyrroloquinoline Quinone Disodium Salt (BioPQQ™) on Cognitive Functions. Advances in experimental medicine and biology, 876, 319–325.
- Nakano, Masahiko & Yamamoto, Tetsuro & Okamura, Hisayoshi & Tsuda, Akira & Kowatari, Yasuyuki. (2012). Effects of Oral Supplementation with Pyrroloquinoline Quinone on Stress, Fatigue, and Sleep. Funct. Foods Health Dis. 2. 307-324.
- Shiojima, Y., Takahashi, M., Takahashi, R., Moriyama, H., Bagchi, D., Bagchi, M., & Akanuma, M. (2022). Effect of Dietary Pyrroloquinoline Quinone Disodium Salt on Cognitive Function in Healthy Volunteers: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Parallel-Group Study. Journal of the American Nutrition Association, 41(8), 796–809.
Nasz zespół badawczo-rozwojowy wykorzystuje najlepsze i najnowsze dowody naukowe dotyczące skuteczności i bezpieczeństwa nie tylko przy wyborze stosowanych surowców, ale także przy ustalaniu najbardziej odpowiednich dawek do opracowywania suplementów żywnościowych.
Połączenie PQQ z innymi przeciwutleniaczami z portfolio HSN
PQQ jest uznanym bezpiecznym suplementem żywnościowym w połączeniu z innymi suplementami żywnościowymi i nie są znane żadne negatywne interakcje z jakimikolwiek związkami występującymi w zwykłych suplementach żywnościowych, więc można go łatwo włączyć.
Niektóre z najbardziej klasycznych kombinacji z PQQ to:
Literatura naukowa na temat PQQ
- EFSA NDA Panel. (2017). Safety of pyrroloquinoline quinone disodium salt as a novel food pursuant to Regulation (EC) No 258/97. EFSA Journal, 15(11).
- Rucker, R., Chowanadisai, W., & Nakano, M. (2009). Potential physiological importance of pyrroloquinoline quinone. Alternative Medicine Review: A Journal of Clinical Therapeutic, 14(3), 268–277.
- Kasahara, T., & Kato, T. (2003). Nutritional biochemistry: A new redox-cofactor vitamin for mammals. Nature, 422(6934), 832.
- Jonscher, K. R., Chowanadisai, W., & Rucker, R. B. (2021). Pyrroloquinoline-quinone is more than an antioxidant: A vitamin-like accessory factor important in health and disease prevention. Biomolecules, 11(10).