- Standaryzowany ekstrakt z głogu: 5% proantocyjanidyn i 1,5% flawonoidów.
- 10 razy bardziej skoncentrowany - 500 mg ekstraktu odpowiada 10 g rośliny surowej.
- Ekstrakt z różnych części rośliny: łodyga, owoc i liść.
- Wysoka koncentracja i moc - 1000 mg ekstraktu na dzienną dawkę.
- Formuła uzupełniona witaminą B1 (tiaminą).
Wysokokoncentrowany ekstrakt z głogu
Ekstrakt z głogu (10:1) 500 mg z Essentialseries jest suplementem diety w kapsułkach roślinnych, zawierającym ekstrakt z rośliny Crataegus laevigata, pozyskany z koncentracji jej łodyg, owoców i liści; oraz chlorowodorek tiaminy (witamina B1).
Roślina Crataegus laevigata znana jest jako głóg, potocznie nazywana Głogiem Nawarskim lub Brytyjskim Głogiem, a także 'Midland Hawthorn', wszystkie te nazwy odnoszą się do tej samej rośliny, której części (używane do przygotowania ekstraktu) są bardzo bogate w polifenole o uznanym znaczeniu odżywczym.
Główne funkcje Głogu Nawarskiego wiążą się z pracą serca*.
Prawdziwy wysokiej jakości Hawthorn – poznaj go
Gwarantowana standaryzacja w każdej partii
Właściwości odżywcze głogu zależą od zawartości istotnych składników bioaktywnych, które z kolei są silnie uzależnione od sposobu przetworzenia rośliny.
Ekstrakty muszą przechodzić rygorystyczne kontrole jakości, które potwierdzają odpowiednią zawartość tych ważnych związków. W https://www.hsnstore.pl/ mamy pełną kontrolę nad minimalną zawartością w każdej partii produkcyjnej, dlatego nasz ekstrakt z Głogu Nawarskiego zawiera minimum 5% proantocyjanidyn i 1,5% flawonoidów.
Dzienna dawka naszego ekstraktu z głogu gwarantuje minimum 50 mg proantocyjanidyn i 15 mg flawonoidów.
Ekstrakcja najbardziej wartościowych części roślin
Roślina nie ma jednakowej koncentracji składników aktywnych we wszystkich częściach, czyli nie wszystkie części rośliny są takie same. W https://www.hsnstore.pl/ prowadzimy dokładną dokumentację, które części jakich roślin są najbardziej wartościowe od strony odżywczej i dbamy, by do produkcji naszych ekstraktów wykorzystywać właśnie te części.
Ekstrakt z głogu został skoncentrowany z wykorzystaniem:
Z gatunku rośliny, które zawierają najbardziej znaczący udział najważniejszych polifenoli głogu.
Koncentracja x10 – więcej składników w kapsułce
W zależności od procesu ekstrakcji, ekstrakt może mieć różną koncentrację, oczywiście najwyższe stężenia ekstraktów uznaje się za lepszej jakości, pod warunkiem, że nie wpływa to negatywnie na zawartość bioaktywnych składników.
Nasz ekstrakt z głogu jest 10 razy bardziej skoncentrowany, dzienna dawka 1000 mg odpowiada 10 gramom surowych części głogu użytych do produkcji.
Koncentracja naszego ekstraktu jest maksymalna, dzięki czemu mniejsza ilość daje najlepsze efekty, a kapsułki są bardziej skoncentrowane i mniejsze, co ułatwia ich połykanie.
Dlaczego zawiera witaminę B1?
Tiamina, czyli witamina B1, to rozpuszczalna w wodzie witamina z grupy B, niezbędna odżywczo, dodana do ekstraktu ze względu na swoje właściwości synergiczne, ponieważ:
tiamina wspiera prawidłowe funkcjonowanie serca.
Niezwykłe połączenie dla najlepszych efektów stosowania tego ekstraktu!
Roślina pełna właściwości
* Głóg reguluje pracę serca, stąd synergiczne działanie z tiaminą.
Głównym zastosowaniem tego gatunku jest właśnie to, związane z funkcjonowaniem układu sercowo-naczyniowego*, ale ma też inne właściwości, ponieważ głóg:
- Pomaga poprawić jakość snu.
- Wspiera zmniejszenie drażliwości i napięcia.
To świetne wsparcie, by zadbać o siebie na maxa.
Odkryj kombinacje 10/10
Ekstrakt z głogu jest kompatybilny z wieloma innymi suplementami diety, choć nie wszystkie tworzą odpowiednią synergię. Oto kilka najlepszych opcji do stosowania razem z głogiem:
Wszystkie te produkty są ze sobą kompatybilne, więc możesz je łączyć, by maksymalnie wykorzystać ich właściwości odżywcze.
Bibliografia
- Tassell, M., Kingston, R., Gilroy, D., Lehane, M., & Furey, A. (2010). Hawthorn (Crataegus spp.) in the treatment of cardiovascular disease. Pharmacognosy Reviews, 4(7), 32–41.
- Zhang, J., Chai, X., Zhao, F., Hou, G., & Meng, Q. (2022). Food Applications and Potential Health Benefits of Hawthorn. Foods, 11(18).
- Rigelsky, J. M., & Sweet, B. V. (2002). Hawthorn: Pharmacology and therapeutic uses. American Journal of Health-System Pharmacy, 59(5), 417–422.
- Wu, M., Liu, L., Xing, Y., Yang, S., Li, H., & Cao, Y. (2020). Roles and Mechanisms of Hawthorn and Its Extracts on Atherosclerosis: A Review. Frontiers in Pharmacology, 11, 118.
- Kim, E., Jang, E., & Lee, J. H. (2022). Potential Roles and Key Mechanisms of Hawthorn Extract against Various Liver Diseases. Nutrients, 14(4).