- Czysta Naturalna Nattokinasa izolat z ekstraktu ze sfermentowanej soi natto.
- Dostarcza 2000 Autentycznych Jednostek Fibrynolitycznych w kapsułce. Wysoka aktywność fibrynolizy.
- Zawiera Tiaminę (Witaminę B1) w postaci chlorowodorku. Forma o wysokiej biodostępności.
- Wspomaga aktywność układu krążenia i zdrowie serca dzięki zawartości tiaminy.
- Starczy na dłużej! 120 kapsułek roślinnych w zestawie. Starczy na 4 miesiące.
- Wyprodukowany z ekstraktem z fermentowanych ziaren soi wolnych od Organizmów Modyfikowanych Genetycznie.
- Nattokinasa HSN jest certyfikowana jako odpowiednia dla wegan i w 100% GMO-Free.
Czym jest Nattokinaza i dlaczego warto ją stosować

Nattokinaza 2000 FUs EssentialSeries to suplement żywnościowy w kapsułkach roślinnych, zawierający czysty enzym naturalnie produkowany przez bakterie Lactobacillus fermentujące soję w celu wytworzenia natto, zwany Nattokinazą, z tiaminą.
Nattokinaza to białko, które jest naturalnie wytwarzane podczas fermentacji soi. Sfermentowana żywność sojowa jest powszechna w wielu regionach Azji, a najbardziej znane na Zachodzie są Tempeh i Natto.Nattokinaza bierze swoją nazwę od natto, gdzie została po raz pierwszy odkryta.
Nattokinaza 2000 FUs jest wytwarzana wyłącznie z natto produkowanego z ziaren soi certyfikowanych jako w 100% wolne od Organizmów Modyfikowanych Genetycznie, o jest czynnikiem o najwyższym znaczeniu w uznawaniu soi za produkt wysokiej jakości.
Co sprawia, że HSN Nattokinaza 2000 FUs jest wyjątkowa?
Nattokinaza jest enzymem obecnym prawie wyłącznie w ziarnach soi fermentowanych za pomocą bakterii do żywności: Lactobacillus.
Oczywiście może być on wytwarzany ze źródeł Organizmów Modyfikowanych Genetycznie i może być syntetyzowany chemicznie, ale w HSN wolimy pozyskiwać nasze związki z naturalnych źródeł, takich jak ekstrakt z soi.
Jest to produkt najwyższej jakości o całkowicie naturalnym pochodzeniu.
Gwarantowana zawartość. 100% czystości bez śladów pochodzenia
Nasza Nattokinaza jest certyfikowana i testowana jako wolna od wyjściowej soi – po prostu zachowuje śladowe ilości źródłowego alergenu, ale nie zawiera innych związków sojowych.
Oznacza to, że nasza Nattokinaza o wysokiej aktywności jest czysta, chociaż pochodzi z naturalnego źródła, wyizolowaliśmy enzym z ekstraktu sojowego do maksimum aby zapewnić wysokie stężenie na jednostkę ekstraktu, z gwarantowaną wysoką jakością i aktywnością.
Nattokinaza jest jednak nadal związkiem, który nie jest odpowiedni dla osób uczulonych na soję.
W 100% wolny od GMO. Zarówno w przypadku enzymów, jak i soi
Czy wiesz, że ponad 90% soi uprawianej na całym świecie zawiera organizmy modyfikowane genetycznie?
Wiąże się to z poważnymi kwestiami zrównoważonego rozwoju, ponieważ stosowanie GMO negatywnie wpływa na naturalną różnorodność biologiczną środowiska, a także kwestii wynikających z badań naukowych, takimi jak bezpieczeństwo GMO dla zdrowia ludzkiego w perspektywie długoterminowej.
W HSN nie chcemy uzależniać bezpieczeństwa naszych produktów od stosowania tańszych surowców, i oczywiście jesteśmy zaangażowani w zrównoważony rozwój, lokalny biznes i odpowiedzialność za środowisko, poprzez strategie takie jak wykorzystanie lokalnie produkowanych surowców, zmniejszenie zużycia tworzyw sztucznych i alternatywne wykorzystanie materiałów biodegradowalnych. Zalecamy zapoznanie się z naszymi strategiami pod poniższym linkiem.
Z tych wszystkich powodów zdecydowaliśmy się na stosowanie ekstraktu z nasion soi certyfikowanego jako w 100% wolnego od Organizmów Modyfikowanych Genetycznie w uprawie i produkcji.
Jesteśmy wyjątkiem, który potwierdza jakość! Zaufaj HSN w zakresie codziennej suplementacji diety.
Naturalne pochodzenie. Ekstrakt z tradycyjnie uprawianych ziaren soi

Zastosowane nasiona soi były uprawiane z uwzględnieniem wszystkich aspektów środowiskowych, które należy wziąć pod uwagę w celu uzyskania możliwie najlepszej jakości zbiorów. Utrzymano ciepłe środowisko z temperatuą między 20 a 30ºC z mieszanym wzrostem wewnątrz i na zewnątrz w zależności od potrzeb.
Uprawiana gleba jest aluwialna o wysokiej zawartości substancji organicznych, optymalna dla wzrostu najwyższej jakości soi.
W HSN kontrolujemy proces produkcji naszych surowców od samego początku.
Wykonana z natto fermentowanego w kontrolowanych warunkach i z certyfikowanym bezpieczeństwem
Natto to żywność przygotowywana z ziaren soi, które są fermentowane w kontrolowanych warunkach przy użyciu żywych kultur bakterii Bacillus subtilis.
Ten proces produkcyjny sięga czasów buddyjskich, kiedy to mnisi opracowali ten system fermentacji, aby spożywać soję przez dłuższy czas i z dodatkowymi właściwościami odżywczymi.
Proces produkcji Natto jest delikatny i musi być ściśle monitorowany aby zapewnić nie tylko jego jakość (i że wytwarzana przez niego Nattokinaza jest funkcjonalna), ale także jego bezpieczeństwo (i że nie dochodzi do wtórnej reprodukcji Lactobacillus natto).
Jakość Natto HSN, która została wykorzystana do ekstrakcji i późniejszej izolacji naturalnie wytwarzanej Nattokinazy, jest najwyższa; jest to natto wytwarzane w wyniku zaszczepiania, fermentacji i chłodzenia soi zgodnie z kryteriami jakości i bezpieczeństwa stanowczo ustanowionymi przez najbardziej renomowanych światowych naukowców zajmujących się naukami o żywności.
Wysoka aktywność fibrynolityczna: 2000 Jednostek Fibrynolitycznych (FU) na kapsułkę
Ilość Nattokinazy obecnej w Natto jest zmienna i waha się od 1400 FU na pojemnik do 2000 jednostek Degradacji Fibryny.
Zawartość zestawu Natto wynosi około 50-100 g, a taka ilość Natto jest znaczna, co czyni ją niezwykle trudną do spożycia dla osób, które nie są przyzwyczajone do jedzenia sfermentowanej soi, ponieważ ma ostry smak i trudno się nią delektować.
Enzym Nattokinaza w produkcie HSN zapewnia dzienną dawkę aktywności fibrynolitycznej tego enzymu w zaledwie jednej kapsułce Nie może być wygodniej!
Oczywiście nie ma smaku ani zapachu natto, co jest cenne dla osób, które nie lubią jeść sfermentowanej soi; a dostarczona ilość Nattokinazy jest równoważna spożyciu prawie 100 g wysokiej jakośc produkcji Natto (prawdopodobnie więcej, jeśli warunki uprawy i fermentacji nie są zoptymalizowane) zgodnie z badaniami w czasopiśmie naukowym 'Ciencia de los Alimentos Japonesa'.
HSN zapewnia Nattokinazę o wysokim stężeniu i gwarantowanej wysokiej aktywności fibrynolitycznej.
Z tiaminą, niezbędną witaminą o synergicznym działaniu - najlepsza formuła w HSN!
Tiamina, znana również jako witamina B1, jest niezbędnym składnikiem odżywczym o profilu rozpuszczalnym w wodzie, i jest szczególnie obecna w mięsie, rybach i produktach mlecznych. Witamina ta jest niezbędna pod względem odżywczym, co oznacza, że powinno się ją stosować w wystarczających ilościach w diecie, aby uniknąć niedoborów żywieniowych, które zagrażają naszemu zdrowiu.
Nattokinaza HSN zawiera znaczną ilość witaminy B1, ponieważ ma ona działanie synergistyczne istotne dla rozwoju produktu, w tym przyczynia się do prawidłowych funkcji serca.
Witamina ta sprawia, że Nattokinaza est idealnym suplementem żywnościowym wspomagającym funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Spróbuj i przekonaj się sam!
Unikalne właściwości formuły Nattokinazy HSN

Nattokinaza jest stosowana od wieków przez wyznawców religii buddyjskiej.
Z biegiem czasu spożycie Natto rozprzestrzeniło się w całej Azji aż stało się powszechnie spożywanym pokarmem, uważanym za preparat, którego nie może zabraknąć w codziennej diecie Japończyka czy Koreańczyka.
Wielu badaczy było zainteresowanych powiązaniem Natto z korzystnymi właściwościami, przypisując te właściwości Nattokinazie, chociaż badania wydają się obiecujące, testy wciąż trwają:
- Nagata, C., Wada, K., Tamura, T., Konishi, K., Goto, Y., Koda, S., Kawachi, T., Tsuji, M., & Nakamura, K. (2017). Dietary soy and natto intake and cardiovascular disease mortality in Japanese adults: the Takayama study. The American journal of clinical nutrition, 105(2), 426–431.
- Chen, H., McGowan, E. M., Ren, N., Lal, S., Nassif, N., Shad-Kaneez, F., Qu, X., & Lin, Y. (2018). Nattokinase: A Promising Alternative in Prevention and Treatment of Cardiovascular Diseases. Biomarker insights, 13, 1177271918785130.
Ten suplement diety jest idealny dla osób dbających o układ sercowo-naczyniowy, ponieważ zawartość tiaminy wspomaga prawidłowe funkcjonowanie serca.
Czy pasuje do mnie?
Nattokinaza jest ważnym enzymem, który jest rzadko obecny w zachodniej diecie – można powiedzieć ze prawie nie istnieje w ogóle, z wyjątkiem wybranych kręgów konsumpcji orientalnych fermentowanych preparatów.
Nattokinaza jest idealny do:
- Sportowcy ultra-wytrzymałościowi, którzy są poddawani wielogodzinnym treningom z obciążeniem naczyniowym.
- Osoby starsze i dorośli na diecie wysokotłuszczowej z niskim spożyciem warzyw.
I jak zawsze! Każdy, kto chce cieszyć się najlepszą opcją Nattokinazą na rynku: jakość, gwarantowane bezpieczeństwo, wysokie stężenie i udowodnione działanie. W HSN.
Połączenia zalecane przez ekspertów HSN:
Nattokinaza to połączenie suplementów żywnościowych zwykle zalecanych razem jest idealne dla osób, które szukają najlepszego produktów. Uwaga!
A wszystko to w połączeniu z naturalnym sokiem z czerwonych buraków, dostępnym w postaci sproszkowanej, który lepiej się przechowuje i dłużej utrzymuje w temperaturze pokojowej. Wygodne, czyste i wszechstronne!
Badania naukowe o Nattokinazie
- Chen, H., Chen, J., Zhang, F., Li, Y., Wang, R., Zheng, Q., … Lin, Y. (2022). Effective management of atherosclerosis progress and hyperlipidemia with nattokinase: A clinical study with 1,062 participants. Frontiers in Cardiovascular Medicine, 9, 964977.
- Weng, Y., Yao, J., Sparks, S., & Wang, K. Y. (2017). Nattokinase: An oral antithrombotic agent for the prevention of cardiovascular disease. International Journal of Molecular Sciences, 18(3).
- Gallelli, G., Di Mizio, G., Palleria, C., Siniscalchi, A., Rubino, P., Muraca, L., … Gallelli, L. (2021). Data recorded in real life support the safety of nattokinase in patients with vascular diseases. Nutrients, 13(6).
- Kurosawa, Y., Nirengi, S., Homma, T., Esaki, K., Ohta, M., Clark, J. F., & Hamaoka, T. (2015). A single-dose of oral nattokinase potentiates thrombolysis and anti-coagulation profiles. Scientific Reports, 5, 11601.
- Chen, H., McGowan, E. M., Ren, N., Lal, S., Nassif, N., Shad-Kaneez, F., … Lin, Y. (2018). Nattokinase: A Promising Alternative in Prevention and Treatment of Cardiovascular Diseases. Biomarker Insights, 13, 1177271918785130.