
GI Biotics (Probiotyki) 25B CFU - Najbardziej klasyczna formuła
GI Biotics (Probiotyki) 25B CFU od EssentialSeries to nasza najbardziej uniwersalna formuła probiotyków, zwykle najlepszy wybór dla tych, którzy nie wiedzą, którą z naszych opcji 'Biotics' wybrać. GI Biotics jest skomponowany z mieszanki fermentów probiotycznych z 11 różnymi szczepami, z gwarantowaną całkowitą aktywnością biologiczną 25 miliardów jednostek tworzących kolonie, w połączeniu z inuliną, FOS, cynkiem i witaminą B2 (ryboflawiną).
GI Biotics to najbardziej przyswajalna formuła HSN, przeznaczona do działania na układ pokarmowy dzięki obecności cynku, który wspiera prawidłowy metabolizm makroskładników. Została opracowana z konkretną kombinacją szczepów probiotycznych z rodzin: Streptococcus, Lactobacillus i Bifidobacterium. Oprócz tego zawiera błonnik o charakterze prebiotycznym, taki jak fruktooligosacharydy (FOS) i fruktany (inulina).
25B CFU to nie ilość, a aktywność – właściwy sposób mierzenia skuteczności formuły probiotycznej. Nasze 25B CFU są gwarantowane do końca okresu przydatności produktu, w przeciwieństwie do probiotyków innych marek.
Poznaj GI Biotics - co czyni go wyjątkowym?
CFU. Poznaj ich znaczenie
Fermenty to mikroby i muszą być żywe.
Termin 'probiotyk', według Hiszpańskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia, oznacza:
Dotyczy gatunków bakterii, szczepów bakterii lub gatunków żywych mikroorganizmów, takich jak Lactobacillus helveticus, Lactobacillus rhamnosus itd.
Aby to było spełnione, wybrane szczepy bakterii w formule probiotycznej muszą być żywe, a ich aktywność biologiczna (Jednostki Tworzące Kolonie) musi być znana. Niestety wiele firm sprzedaje produkty probiotyczne, podając jedynie ilość miligramów proszku zawierającego bakterie, co jest praktyczne w rozwoju, ale niespecyficzne i mało informatywne dla skuteczności produktu, a co jeśli bakterie w proszku już nie żyją? Jaka wartość ma ilość, jeśli nie ma 'żywych probiotyków'?
Aby uniknąć tych problemów, w HSN podajemy właściwą wartość, którą powinien mieć każdy produkt probiotyczny, by naprawdę poznać jego skuteczność i stężenie: Jednostki Tworzące Kolonie (CFU). Każdy probiotyk, czy to pojedynczy szczep, czy mieszanka, powinien informować o liczbie bakterii, abyś mógł precyzyjnie wybrać najlepszy produkt dla siebie.
25B CFU to odpowiednie stężenie do długotrwałego, codziennego stosowania probiotyków o celach utrzymaniowych, bez specjalnych wymagań – o tym więcej dalej w opisie.
Specyficzny dobór szczepów bakterii
Nie wszystkie probiotyki są takie same, i nie mówimy tu tylko o produktach, ale o szczepach bakterii.
'Probiotyk' to bardzo szerokie pojęcie, istnieją setki bakterii, których spożycie jest uznane za bezpieczne i które można stosować w żywieniu i suplementacji, ale jak wiemy, które szczepy są użyteczne lub korzystne?

Wiemy to dzięki badaniom naukowym prowadzonym przez wielu badaczy z różnych uniwersytetów na całym świecie, na dużych grupach ludzi, przez tygodnie lub miesiące; które określają, które bakterie mają konkretne właściwości, które inne, a które nie mają korzystnych właściwości fizjologicznych dla organizmu.
Formuła GI Biotics od HSN została opracowana na podstawie najnowszych i najważniejszych dowodów naukowych dotyczących probiotyków jako suplementów diety, wybierając 11 szczepów bakterii z najbardziej znanych rodzin probiotycznych w żywieniu: Lactobacillus, Bifidobacterium i Streptococcus.
Zawiera szczepy tak znane jak L. Acidophilus, L. Casei, L. Reuteri czy B. Bifidum, między innymi.
Fermenty hodowane w kontrolowanych warunkach
Probiotyki to bakterie rosnące w określonych środowiskach, nie należy mylić bakterii probiotycznych kolonizujących gospodarza i pełniących funkcje odżywcze z bakteriami rozwijającymi się naturalnie podczas rozkładu żywności; choć oba to bakterie, jedne są korzystne, a inne szkodliwe dla ludzi i nie mają ze sobą nic wspólnego.
Bakterie używane jako probiotyki w naszej linii Biotics to fermenty hodowane w kontrolowanych warunkach przez specjalistów z dziedziny biochemii, aby mogły się odpowiednio namnażać do miliardów jednostek w kontrolowanym środowisku i maksymalnie wykorzystać swoje korzystne działanie.
Wiele firm kupuje probiotyki hodowane przez specjalistów w sprzyjających warunkach, co jest najprostszym sposobem, bo jeśli zapewni się wszystkie niezbędne warunki zewnętrzne, probiotyk szybko i łatwo się rozmnoży, ale jego odporność na środowisko jest mniejsza. Takie probiotyki wymagają chłodzenia, są bardzo delikatne i szybko giną, więc są skuteczne tylko wtedy, gdy są żywe, ale ich trwałość jest ograniczona.
W HSN wybraliśmy warunki hodowli naszych probiotyków, stosując środowisko uważane za 'nieoptymalne' dla ich wzrostu, co nie wpływa negatywnie na skuteczność, wręcz przeciwnie – jest to droższe dla producenta, bo bakterie rozwijają się gorzej, ale są dużo bardziej odporne na środowisko, bo przetrwały trudne warunki hodowli. Dzięki temu nasze bakterie nie wymagają specjalnej pielęgnacji, chłodzenia ani kontroli warunków, a ich aktywność biologiczna pozostaje nienaruszona przez cały czas użytkowania produktu.
Probiotyk / Symbiotyk - rola prebiotyków
Probiotyki to szczepy żywych bakterii, które spożywamy, by skolonizowały organizm i pełniły funkcje odżywcze, jednak wraz z powstaniem pojęcia 'probiotyk' pojawił się równoległy termin 'prebiotyk', oznaczający rodzaj błonnika o szczególnych właściwościach odżywczych, zalecany w połączeniu z probiotykami.
Połączenie probiotyku i prebiotyku nazywa się symbiotykiem i jest uważane za formułę lepszą niż każda z tych substancji osobno.
W formułach Biotics od HSN dodajemy prebiotyki do naszych wyselekcjonowanych probiotyków – w GI Biotics znajdziesz mieszankę inuliny i fruktooligosacharydów.
DR Caps® - co to jest i dlaczego rewolucjonizuje probiotyki HSN
Wiele badań skupiało się na określeniu kinetyki odżywczej probiotyków i większość z nich doszła do tego samego wniosku: bakterie nie przeżywają w niskim pH.
Nasze probiotyki są odporne na pH dzięki trudnym warunkom hodowli, co pozwala im przetrwać kontakt z kwasami żołądkowymi bez degradacji, jednak w najnowszej reformulacji dodaliśmy dodatkową ochronę: kapsułki DR Caps®.
DR Caps® to zastrzeżona i opatentowana marka Lonza, renomowanej szwajcarskiej firmy, działającej globalnie, specjalizującej się w powłokach i nośnikach substancji aktywnych w branży spożywczej, suplementacyjnej i farmaceutycznej.

DR Caps® to nazwa ich kapsułek roślinnych z ochroną żołądkoodporną, czyli powłoką entericzną. Użycie tych kapsułek pozwala na przejście GI Biotics przez układ trawienny bez kontaktu probiotyków z kwasami żołądkowymi, bo kapsułka pozostaje nienaruszona i nie uwalnia zawartości w żołądku, w przeciwieństwie do innych kapsułek. Gdy kapsułka dotrze do jelita, gdzie środowisko jest bardziej zasadowe i sprzyja przeżyciu probiotyków, a badania pokazują, że tam probiotyki muszą dotrzeć, by działać prawidłowo, kapsułka się rozpuszcza i uwalnia zawartość dokładnie tam, gdzie chcesz.

Biotics od HSN nie wymagają chłodzenia
Jednym z największych wyzwań probiotyków, które sprawiają, że wiele dostępnych na rynku opcji nie jest skutecznych z powodu braku aktywności biologicznej, jest łańcuch chłodniczy.
Probiotyki hodowane w sprzyjających warunkach rosną w kontrolowanej temperaturze, w chłodzeniu, i do przetrwania wymagają utrzymania tych warunków, co stwarza wyzwania logistyczne na kilku etapach:
- Produkcja: nawet jeśli producenci probiotyków mają odpowiednie warunki przemysłowe do chłodzenia, fabryki suplementów (produkt końcowy) często nie, więc jeśli produkcja suplementu, który dostaniesz, odbywa się bez chłodzenia proszku probiotycznego, produkt jest nieskuteczny.
- Wysyłka: choć coraz więcej narzędzi pozwala na wysyłkę w warunkach chłodniczych, to nadal trudny i kosztowny proces dla klienta.
- Przechowywanie w domu: trzymanie probiotyków w lodówce, zajmując miejsce, jest obiektywnie mniej wygodne niż przechowywanie w temperaturze pokojowej.
Jednak z HSN możesz zapomnieć o tym problemie, nasze probiotyki przetrwają w temperaturze pokojowej, bo były hodowane w takich warunkach, a nie w chłodzie, dzięki czemu ich naturalnym środowiskiem jest temperatura otoczenia. To oznacza: probiotyki bardziej odporne, bez konieczności dbania o łańcuch chłodniczy podczas całego procesu produkcji i przechowywania, zarówno po naszej stronie, jak i Twojej w domu, bez dodatkowych kosztów związanych z utrzymaniem tych warunków.
Formuła utrzymaniowa - jak łączyć ją z 100B CFU?
Oprócz GI Biotics 25B mamy wersję 4x bardziej skoncentrowaną: 100B CFU, czy to znaczy, że 100B CFU jest lepsze niż 25B CFU?
Nie, każde stężenie jest odpowiednie do innych celów, każda ma swoje miejsce w diecie osoby stosującej probiotyki, w zależności od sytuacji.
25B CFU to standardowa dawka probiotyków do codziennego, długoterminowego stosowania bez specjalnych wymagań, natomiast 100B CFU to probiotyk do stosowania doraźnego, w konkretnych momentach, gdy potrzebujesz większej koncentracji, lub dla osób z indywidualnymi potrzebami wymagającymi wysokiego stężenia na stałe.
Typowy sposób stosowania probiotyków w jednym z najczęstszych momentów ich użycia, czyli po kuracji antybiotykowej, polega na stosowaniu GI Biotics 100B CFU przez 60 dni (2 miesiące, czyli czas trwania opakowania), a po zakończeniu kontynuowaniu suplementacji probiotykami w dawce 25B CFU przez kolejne 120 dni (4 miesiące, czas trwania opakowania). Łączny czas stosowania to 6 miesięcy.
Po tym okresie można powtórzyć cykl, kontynuować dawkę podtrzymującą 25B lub przerwać suplementację, w zależności od potrzeb.
Czy probiotyki można łączyć z innymi produktami?
Tak.
Probiotyki są kompatybilne ze wszystkimi składnikami zwykle stosowanymi jako suplementy diety; można je stosować razem (nawet w jednej porcji) z:
Oczywiście także z białkami, węglowodanami, izotonikami, mass gainerami i każdym innym produktem w proszku, kapsułkach lub tabletkach dostępnym w HSN, więc możesz spokojnie stosować GI Biotics razem z tymi produktami.
Źródła naukowe dotyczące probiotyków
- Sanders, M. E., Guarner, F., Guerrant, R., Holt, P. R., Quigley, E. M. M., Sartor, R. B., … Mayer, E. A. (2013). An update on the use and investigation of probiotics in health and disease. Gut, 62(5), 787–796.
- Shing, C. M., Peake, J. M., Lim, C. L., Briskey, D., Walsh, N. P., Fortes, M. B., … Vitetta, L. (2014). Effects of probiotics supplementation on gastrointestinal permeability, inflammation and exercise performance in the heat. European Journal of Applied Physiology, 114(1), 93–103.
- Hempel, S., Newberry, S. J., Maher, A. R., Wang, Z., Miles, J. N. V., Shanman, R., … Shekelle, P. G. (2012). Probiotics for the prevention and treatment of antibiotic-associated diarrhea: A systematic review and meta-analysis. JAMA - Journal of the American Medical Association, 307(18), 1959–1969.
- McFarland, L. V. (2007). Meta-analysis of probiotics for the prevention of traveler’s diarrhea. Travel Medicine and Infectious Disease, 5(2 SPEC. ISS.), 97–105.
- Jäger, R., Mohr, A. E., Carpenter, K. C., Kerksick, C. M., Purpura, M., Moussa, A., … Antonio, J. (2019). International Society of Sports Nutrition Position Stand: Probiotics. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 16(1), 62.
- Wilkins, T., & Sequoia, J. (2017). Probiotics for Gastrointestinal Conditions: A Summary of the Evidence. American Family Physician, 96(3), 170–178.