- Witamina B12 w postaci liposomalnej - Większa stabilność i wchłanianie.
- W biologicznie aktywnej formie (metylowanej) - 500 mcg metylokobalaminy.
- Ważna witamina dla zdrowia hematologicznego i układu odpornościowego.
- System liposomalny opatentowany przez Bart - Liposovit® B12.
- Gwarantowana integralność - Nietknięte liposomy, które chronią witaminę wewnątrz.
Liposomalna Witamina B12 - Aktywna forma o wysokim wchłanianiu
Liposomalna Witamina B12 (Metylokobalamina) (Liposovit®) (500 mcg Witaminay B12) EssentialSeries to suplement żywnościowy stworzony z aktywnej formy witaminy B12 (kobalaminy) jako metylokobalamina. W postaci liposomalnej, aby zapewnić większą ochronę, stabilność i tym samym biodostępność tego składnika odżywczego.
Witamina B12 jest witaminą niezbędną odżywczo, a organizm ludzki potrzebuje jej do prawidłowego funkcjonowania systemów, takich jak energetyczny, nerwowy, wątrobowy czy zdrowie hematologiczne. Witamina B12 w aktywnej formie metylokobalaminy jest doskonałym sposobem na zapewnienie odpowiedniego spożycia tej ważnej witaminy. Należy pamiętać, że populacja wegańska potrzebuje suplementacji żywnościowej, ponieważ nie ma roślinnych źródeł znacząco skoncentrowanych w aktywną witaminę B12.
Liposomalna witamina B12 HSN oferuje znaczną poprawę w porównaniu do innych witamin B12, nie tylko dzięki aktywnej postaci metylokobalaminy, ale także dzięki liposomom, które chronią witaminę.
Liposomalna Witamina B12 - Lepsza forma
Liposovit®, własność intelektualna polskiego producenta Bart
Liposomowanie to proces tworzenia pęcherzyków lipidowych, zwanych liposomami, które są doskonałym sposobem ochrony witamin, ponieważ dzięki nim można je zachować w różnych sekcjach tych pęcherzyków, aby uniknąć kontaktu z otoczeniem, które może je degradować.
Procedura przygotowania do liposomowania jest zmienny w zależności od warunków zespołu B+R, który się tym zajmuje, ale ogólnie obejmuje przygotowanie lipidowe, nawilżanie filmu lipidowego i sonifikację/ekstruzję w celu ich wydobycia.

Bart to polski producent, który opatentował unikalny system otrzymywania liposomów, który gwarantuje integralność ścianek pęcherzyków liposomów, zapewniając w ten sposób następujące unikalne cechy patentu:
Gwarantowana stabilność | Przechowywanie w temperaturze pokojowej |
Nietknięte liposomy | Bez GMO i alergenów |
Liposovit® jest uznawany za referencyjny surowiec w zakresie jakości liposomalnych składników odżywczych na poziomie międzynarodowym.
Nienaruszone liposomy: Gwarancje nienaruszonej liposomalizacji
Jednym z głównych problemów związanych z obróbką witamin i minerałów, a także innych składników odżywczych jako liposomy jest to, że te struktury, jeśli nie są odpowiednio rozwinięte, łatwo ulegają degradacji.
Degradowany liposom, ten, który ma pękniętą ściankę warstwy lipidowej, nie chroni odpowiednio witaminy w hydrofilowym środowisku wewnętrznym, przez co traci swoje wyższe właściwości w porównaniu do standardowych postaci tej samej witaminy.
Właśnie dlatego Liposovit® staje się lepszym wyborem dzięki gwarancjom rozwojowym, które potwierdzają integralność i pełną ochronę składników odżywczych zawartych w ich liposomach.
Witamina liposomalna, która nie wymaga przechowywania w lodówce
Wiele witamin liposomalnych, aby zachować nietknięte liposomy, wymaga przechowywania w lodówce. Głównym problemem jest to, że trudności logistyczne mogą sprawić, że łańcuch chłodniczy się przerwie, co negatywnie wpływa na warunki ochrony witaminy liposomalnej. Ponadto, przechowywanie w lodówce witamin jest niepraktyczne dla użytkownika, który musi je trzymać w lodówce zamiast na półce w spiżarni, pokoju czy szafie...
Liposovit® przygotowała swoje liposomy w warunkach temperatury pokojowej, zapewniając utrzymanie ich nienaruszonej struktury bez potrzeby przechowywania w lodówce.
Po prostu przechowuj je razem z innymi suplementami żywnościowymi, nie ma specjalnych wymagań dotyczących ich przechowywania. Wygodniejsze i praktyczniejsze.
500 mcg witaminy B12 na kapsułkę - Dostosuj ją do swoich potrzeb!
Minimalna dzienna ilość zalecana witaminy B12, aby uniknąć niedoborów odżywczych, jest tak niska jak 2,5 mcg.
Jednakże, witamina B12 jest całkowicie bezpieczna i nie ma określonego dziennego limitu ustalonego przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, powyżej którego kobalamina stanowiłaby jakiekolwiek zagrożenie.
Suplementy żywnościowe z metylokobalaminą są bardzo skoncentrowane, często zawierając od 500 do 5000-10000 mikrogramów. Wszystkie te dawki są bezpieczne.
Jednakże niektóre osoby dostosowują spożycie tych produktów, jest to bardzo częste wśród wegan, którzy stosują dawki 500 mikrogramów dwa, trzy lub więcej razy w tygodniu.
Liposomalna metylokobalamina HSN jest przeznaczona do codziennego stosowania, jednakże, jeśli chcesz ją dostosować (i znasz swoje specyficzne wymagania dotyczące witaminy B12), możesz to zrobić, rozdzielając dawki na kilka dni.
Niezbędna witamina dla wegan - Niech ci jej nie zabraknie!
Diety oparte wyłącznie na roślinach, które są w 100% wegańskie, nie zawierają witaminy B12, ponieważ ta witamina występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, głównie w mięsie, w którym włókna mięśniowe czerwonego mięsa przechowują suplementarną witaminę B12 z paszy i karmy przeznaczonych dla zwierząt gospodarskich.
Jeśli stosujesz dietę roślinną, powinieneś uzupełniać swoją dietę produktem bogatym w witaminę B12, a nasza opcja liposomalna jest doskonałym wyborem, ponieważ liposomy zostały przygotowane w 100% z roślinnych składników, bez użycia składników pochodzenia zwierzęcego ani środków pomocniczych.
Do czego służy witamina B12?
Witamina B12 jest niezbędna do pomocy w zmniejszeniu zmęczenia i znużenia, a także przyczynia się do prawidłowej produkcji czerwonych krwinek.
Ponadto przyczynia się do metabolizmu homocysteiny, prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i układu odpornościowego, między innymi ważnymi właściwościami dla zdrowego życia.
Aktywna forma witaminy B12. Cyjano czy Metylo?
Cyjanokobalamina i metylokobalamina to dwie biodostępne formy witaminy B12.
Biologicznie, metylokobalamina jest formą aktywną, dlatego jest preferowaną formą dla wielu użytkowników, ponieważ jej stosowanie nie wymaga konwersji w organizmie i jest bezpośrednio biodostępne, podczas gdy cyjanokobalamina jest zwykłą formą fermentacji, która była tradycyjnie stosowana jako witamina B12 w suplementach, i dlatego jest w pełni akceptowalna, ale wymaga konwersji metabolicznej w organizmie człowieka.
Obie formy mają tę samą moc przy równej dawce, a ich efekty w organizmie się nie różnią.
Liposomalna vs Standardowa. Którą wybrać?
Wśród liposomalnych lub standardowych form witamin, liposomalizacja zapewnia przewagę odżywczą, gwarantując maksymalną stabilność, wchłanianie i skuteczność, dlatego forma liposomalna jest idealna dla każdego, ale perfekcyjna dla wegan, gdzie suplementacja witaminą B12 jest bardziej „krytyczna”.
Jeśli jesteś osobą, która spożywa dużo czerwonego mięsa, i szuka witaminy B12 tylko jako wsparcia, ponieważ nie ma niedoborów, możesz stosować standardową metylokobalaminę.
Znajdź inne liposomalne witaminy w HSN
W HSN mamy inne formy witamin liposomalnych, wszystkie pod patentem Liposovit®, co gwarantuje ich najwyższą jakość. Odkryj:
Najlepsze liposomalne suplementy znajdziesz w HSN!
Referencje bibliograficzne
- Fidaleo, M., Tacconi, S., Sbarigia, C., Passeri, D., Rossi, M., Tata, A. M., & Dini, L. (2021). Current nanocarrier strategies improve vitamin b12 pharmacokinetics, ameliorate patients’ lives, and reduce costs. Nanomaterials, 11(3), 1–19.
- Ko, J., Yoo, C., Xing, D., Gonzalez, D. E., Jenkins, V., Dickerson, B., … Kreider, R. B. (2023). Pharmacokinetic Analyses of Liposomal and Non-Liposomal Multivitamin/Mineral Formulations. Nutrients, 15(13).
- Vitetta, L., Zhou, J., Manuel, R., Dal Forno, S., Hall, S., & Rutolo, D. (2018). Route and type of formulation administered influences the absorption and disposition of vitamin B12 levels in serum. Journal of Functional Biomaterials, 9(1).
- Hunt, A., Harrington, D., & Robinson, S. (2014). Vitamin B12 deficiency. BMJ (Online), 349, g5226.
- Rizzo, G., Laganà, A. S., Rapisarda, A. M. C., La Ferrera, G. M. G., Buscema, M., Rossetti, P., … Vitale, S. G. (2016). Vitamin B12 among Vegetarians: Status, Assessment and Supplementation. Nutrients, 8(12).
- Shipton, M. J., & Thachil, J. (2015). Vitamin B12 deficiency - A 21st century perspective. Clinical Medicine, Journal of the Royal College of Physicians of London, 15(2), 145–150.