- Membrana skorupki jaja - innowacyjny składnik w dziedzinie suplementów żywnościowych.
- Idealny dla sportowców i osób starszych - Natywny skład o pełnym spektrum działania.
- Prestiżowy surowiec: Ovomet® - Podlega reprezentatywnym badaniom naukowym.
- Jedyny wegetariański kolagen składający się z niezdenaturowanych podtypów I, V i X.
- Skuteczna dawka dobowa: 300 mg - Zgodnie z dowodami naukowymi Ovomet®.
- Zrównoważone źródło kolagenu, które nie wymaga interwencji przemysłu mięsnego.
Błona skorupki jaja (Ovomet®) - Opracowanie HSN
Membrana skorupki jaja (Ovomet®) 300 mg EssentialSeries to suplement żywnościowy w kapsułkach roślinnych opracowany z wykorzystaniem opatentowanego składnika Ovomet®, który jest niezdenaturowaną błoną skorupki jaja z szerokim spektrum naturalnych bioaktywnych składników o tej strukturze.
Skorupka jaja kurzego jest uznanym źródłem wielu związków natywnych dla jaj, które mają znaczenie odżywcze dla ludzi w odniesieniu do jej stosowania jako suplementu żywnościowego, ponieważ dostarcza różnych rodzajów kolagenów, glikozaminoglikanów, enzymów i innych związków. Badania naukowe nad tym składnikiem rozwijają się nieprzerwanie od ponad dekady.
Formuła HSN jest odpowiednia dla diet wegetariańskich, ponieważ chociaż główny surowiec zawiera jajko, reszta formuły nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego, w tym kapsułki, które są roślinne i nie zawierają żelatyny.
Odkryj jedyny wegetariański kolagen o szerokim spektrum działania
Dostarczanie niezdenaturowanych kolagenów typu I, V i X
Zgodnie z pomiarami poświadczonymi przez firmę Eggnovo – twórcę Ovomet®– membrana skorupki jajka zawiera ponad 400 różnych białek, co ustalono na podstawie badań proteomicznych.
Obejmują one natywne kolageny błony jaja, wśród których znajdują się podtypy:
- Kolagen Typu I.
- Kolagen Typu V.
- Kolagen Typu X.
Te kolageny są obecne w natywnej, niedenaturowanej formie dzięki opatentowanemu procesowi rozwoju Ovomet®, bez użycia rozpuszczalników.
Udział ważnych biomolekuł: Kwas hialuronowy i elastyna
Ovomet® zawiera również inne związki naturalnie występujące w błonie skorupki jaja, która jest pozostałym składnikiem tradycyjnej żywności, a które cieszą się dużym zainteresowaniem jako suplement żywnościowy, szczególnie dla sportowców i osób starszych.
Każda kapsułka błony skorupki jaja HSN dostarcza 300 mg Ovomet®, co jest równoważne spożyciu:
- 75 mg elastyny.
- 9 mg kwasu hialuronowego.
Wszystkie naturalnie występujące i natywne dla błony skorupki jaja, nie dodane.
Dowiedz się więcej o Ovomet® i Eggnovo - Innowacyjny produkt z Hiszpanii
Ovomet® to membrana ze skorupek jaj, opracowana dzięki systemowi przetwarzania opatentowanemu przez Eggnovo, twórcę produktu.

Eggnovo to hiszpańska firma koncentrująca się na rozwoju nutraceutyków z jaj, naturalnie bogatego źródła szerokiego spektrum związków o istotnym znaczeniu odżywczym. Eggnovo jest zaangażowane w łączenie natury, zrównoważonego rozwoju, nauki i zdrowia.
Firma z Nawarry działa w tym sektorze od ponad dekady, a jej zaangażowanie w badania naukowe w dziedzinie składników odżywczych jest godne podziwu. HSN wybrał Ovomet® jako produkt krajowy, międzynarodowy punkt odniesienia w dziedzinie suplementów żywnościowych.
Formuła HSN z Witaminą C zwiększa naturalną syntezę kolagenu
Jednak nasz zespół badawczo-rozwojowy HSN nie poprzestał na tym i ulepszył formułę produktu, nie tylko przy użyciu kapsułki roślinnej, a nie zwierzęcej; lub przy użyciu najmniejszej możliwej ilości i różnorodności dodatków, co jest częścią naszej filozofii opracowywania produktów „clean label”, ale także na poziomie odżywczym.
Dodaliśmy 100% zalecanej dziennej dawki witaminy C: 80 mg.
Witamina C jest ważnym ograniczającym kofaktorem kilku enzymów zaangażowanych w proces endogennej syntezy kolagenu, który jest ważnym białkiem dla utrzymania struktur składających się głównie z kolagenu, takich jak skóra, włosy, zęby lub chrząstka stawowa.
Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości i chrząstek.
Wegetariańskie i zrównoważone źródło kolagenu. Zachowana naturalna struktura i skład
Kolagen jest białkiem wyłącznie zwierzęcym. Ciągle powtarzamy, że wegański kolagen nie istnieje.
Jednak tradycyjny kolagen nie nadaje się dla wegetarian i wegan. Biorąc pod uwagę jego pochodzenie (tkanka łączna zwierząt, zwykle świń lub bydła), nawet przy przestrzeganiu maksymalnych gwarancji zrównoważonego utrzymania środowiska i jakości życia zwierząt, składnik ten jest zaangażowany w procesy przemysłu mięsnego, czego wielu konsumentów chce uniknąć ze względu na swoją moralną postawę wobec sektora mięsnego.
Kolagen pozyskiwany z membrany ze skorupek jaj jest uzyskiwany dzięki wykorzystaniu skorupek jaj pochodzących z recyklingu, w sposób niezwiązany z przemysłem mięsnym, ani bezpośrednio, ani pośrednio, co potwierdza zrównoważony charakter pozyskiwania surowców.
Znajdź Ovomet w Joint Care w HSN - Formuła na stawy
Ovomet® nie jest dla nas nowym surowcem, ponieważ używaliśmy go już wcześniej w preparatach, które miały sens dla jego zastosowania, takich jak Joint Care.
Joint Care to ekskluzywna formuła HSN do pielęgnacji stawów, której nie znajdziesz w innych markach, opracowana z szerokiego spektrum niedenaturujących kolagenów z patentów Ovomet® i UC-II®.
Oprócz innych istotnych związków, takich jak ekstrakty z Boswellia serrata Boswellin®, z Pieprzu czarnego BioPerine®, i manganu.
Inne idealne dodatki do połączenia z membraną skorupki jaja
Membrana skorupki jajka może być stosowana w połączeniu z dowolnym suplementem diety, tradycyjnie jest stosowana w połączeniu z innymi związkami szeroko stosowanymi przez sportowców zainteresowanych pielęgnacją stawów, takimi jak:
Źródła bibliograficzne związane z błoną skorupki jaja
- Ruff, K. J., DeVore, D. P., Leu, M. D., & Robinson, M. A. (2009). Eggshell membrane: a possible new natural therapeutic for joint and connective tissue disorders. Results from two open-label human clinical studies. Clinical Interventions in Aging, 4, 235–240.
- Quintana, E. G., Fenaux, M., Nuez, M. La, Molero, A., & Aguirre, A. (2018). Short-Term Effects of Ovomet®, Eggshell Membrane, in Joint Pain. A Double-Blind and Placebo Study. Journal of Osteoporosis and Physical Activity, 06(01).
- Aguirre, A. (2016). International Journal of Clinical Rheumatology The effect of daily administration of 300 mg of ovomet® for treatment of arthritis in elderly patients. International Journal of Clinical Rheumatology, 11(5), 77–81.
- Kiers, J. L., & Bult, J. H. F. (2021). Mildly Processed Natural Eggshell Membrane Alleviates Joint Pain Associated with Osteoarthritis of the Knee: A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Study. Journal of Medicinal Food, 24(3), 292–298.
* Mangan pomaga w prawidłowym tworzeniu tkanek łącznych.