- 500 mg witaminy C chronionej przez opatentowany system PureWay-C®.
- Witamina C w postaci zarejestrowanego kompleksu Kwas askorbinowy + Kwasy tłuszczowe roślinne + Bioflawonoidy cytrusowe.
- 12x bardziej efektywna | 12% większa siła antyoksydacyjna | 233% większa retencja w organizmie w porównaniu z innymi askorbinianami.
- Najlepszy sposób na uzupełnienie diety w skoncentrowane, izolowane źródła witaminy C.
- Produkt w 100% wegański – Bez składników pochodzenia zwierzęcego. Odpowiedni dla każdej diety. Bez alergenów.
Witamina C PureWay-C®: Twój najlepszy wybór
Witamina C 500 mg (PureWay-C®) EssentialSeries to suplement żywnościowy oparty na kompleksie witaminy C, zarejestrowanym pod patentem PureWay-C®, który zawiera kwas askorbinowy jako formę witaminy C, kwasy tłuszczowe roślinne oraz bioflawonoidy cytrusowe w swoim składzie.
Funkcja bioflawonoidów i kwasów tłuszczowych, według firmy odpowiedzialnej za rozwój tego innowacyjnego składnika, polega na łączeniu się z witaminą C i działaniu jako naturalna bariera obronna przed degradacją oksydacyjną wewnątrz organizmu. Dzięki temu PureWay-C® jest najlepszym wyborem jako surowiec witaminy C.
Witamina C to jeden z najbardziej znanych na świecie związków antyoksydacyjnych, o długiej historii stosowania i niezbędny składnik odżywczy dla zdrowia człowieka.
HSN dostarcza najlepsze rozwiązanie dla Ciebie. Poznaj je
Patent: PureWay-C – idealna forma Witaminy C
Firma stojąca za prestiżowym patentem PureWay-C® to One Innovations Labs, przedsiębiorstwo działające w oparciu o wartości:
- Nauka jako priorytet.
- Skuteczność, na której można polegać.
- Motywacja do tworzenia lepszych produktów dla każdego.
Z tak jasno określonymi ideami, opracowali PureWay-C®, aktualnie uznawaną za jedną z najlepszych form witaminy C w suplementach żywnościowych, co sami twórcy wskazują na swojej stronie internetowej:
- 233% większa retencja w organizmie człowieka.
- 12 razy bardziej efektywna.
- 12% większa siła antyoksydacyjna.

Czyli jeden z najlepszych dostępnych wyborów.
„Kompleks” Witaminy C, więcej niż czysta witamina
Kwas askorbinowy to klasyczna forma witaminy C.
Istnieją alternatywne formy, takie jak askorbiniany, które oferują korzyści, np. są to niekwaśne formy witaminy C, jak kwas askorbinowy, PureWay-C® jest światowym punktem odniesienia.
PureWay-C® to kompleks witaminy C.
System, który sprawił, że PureWay-C stał się najbardziej rozpoznawalnym patentem na świecie, to jak wyjaśnia One Innovations Labs:
„Aby poprawić wchłanianie witaminy C, PureWay-C® robi coś wyjątkowego: wykorzystuje opatentowany kompleks kwasów tłuszczowych, które mieszają się z tłuszczem. Kwasy tłuszczowe to substancje, które nasze komórki łatwo rozpoznają, co umożliwia lepsze przyswajanie witaminy C w organizmie.”
Dodatkowo:
„W organizmie witamina C napotyka kolejne wyzwanie: degradację spowodowaną oksydacją. Aby zachować jej składniki odżywcze, PureWay-C® zawiera bioflawonoidy cytrusowe, które zwiększają jej skuteczność.”
Z unikalnym systemem ochrony opartym na składnikach roślinnych
Kwasy tłuszczowe i bioflawonoidy zawarte w opatentowanym kompleksie witaminy C „PureWay-C®” chronią witaminę C w „systemie osłony”, jak definiują jego twórcy, co zwiększa biodostępność witaminy i lepszą zdolność działania dzięki łatwiejszemu i bardziej trwałemu zachowaniu jej integralności podczas przechowywania, wchłaniania i metabolizmu.
Wegańska witamina C – Kompleks bez składników zwierzęcych
Witamina C jest odpowiednia dla wegan, ponieważ jest produkowana syntetycznie lub pozyskiwana z fermentowanych roślin, choć warto wziąć pod uwagę pewne kwestie.
Najczęściej kwasy tłuszczowe używane w systemach ochrony, takich jak ten, pochodzą z źródeł zwierzęcych, ponieważ przemysł jest przyzwyczajony do pracy z takimi źródłami, a ich użycie jest tańsze.
Jednak stosowanie kwasów tłuszczowych pochodzenia zwierzęcego, oprócz kwestii etycznych, zmienia produkt taki jak witamina C, który jest z natury odpowiedni dla wegan w opcję niedostępną dla wegan.
Dlaczego mielibyśmy tego chcieć? W HSN propagujemy zdrowe odżywianie dostępne dla wszystkich, niezależnie od preferencji dietetycznych. Dlatego, gdy tylko jest to możliwe, wybieramy surowce odpowiednie dla wegan i wolne od alergenów. Z tego powodu zdecydowaliśmy się na patent PureWay-C®, ponieważ jego kwasy tłuszczowe pochodzą z ryżu, a nie ze źródeł zwierzęcych.
Również dlatego substancja glazurująca, z której produkowane są nasze kapsułki, to hypromeloza, a nie żelatyna, ponieważ preferujemy składniki roślinne zamiast zwierzęcych, aby zapewnić zgodność z różnymi preferencjami dietetycznymi.
Witamina C pełna korzyści dla Ciebie
Czy wiesz, że...
Witamina C jest jednym z najczęściej stosowanych suplementów żywnościowych w celu wzmocnienia zdrowia układu odpornościowego? Jest popularna zimą, przy zmianach pór roku lub wśród sportowców narażonych na trudne warunki środowiskowe. Dzieje się tak głównie dlatego, że witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich1.
Co więcej, witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego również u osób, które nie uprawiają sportu.
Oprócz tego, witamina C to jeden z najbardziej znanych przeciwutleniaczy historycznych, który pomaga w ochronie komórek przed uszkodzeniem oksydacyjnym i wspiera regenerację innych przeciwutleniaczy w organizmie, ponieważ pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E .
Czy wiesz, kiedy odkryto ogromne znaczenie witaminy C?
Znaczenie witaminy C odkryto w kontekście żeglarzy cierpiących na szkorbut, chorobę, która dotykała marynarzy na długich podróżach morskich, szczególnie w XVI i XVII wieku. Mimo że symptomy szkorbutu i jego związek z dietą były znane od starożytności, przez wieki nie rozumiano jego przyczyny. Wiedziano, że marynarze bez dostępu do świeżej żywności byli szczególnie podatni na tę chorobę, ale nie zidentyfikowano składnika zapobiegającego jej wystąpieniu.
Punkt zwrotny nastąpił w 1747 roku, kiedy szkocki lekarz James Lind przeprowadził eksperyment na pokładzie HMS Salisbury. Lind wybrał dwunastu marynarzy cierpiących na szkorbut i podzielił ich na sześć grup, którym podawał różne środki zaradcze. Odkrył, że ci, którzy dostawali cytrusy, jak cytryny i pomarańcze, szybko dochodzili do zdrowia. Jego odkrycia zostały jednak systematycznie wdrożone dopiero kilka dekad później. Mimo sukcesu, marynarka brytyjska wprowadziła regularne dostawy soku z cytryny dopiero w 1795 roku, co znacznie zmniejszyło przypadki szkorbutu.
Odkrycie witaminy C nastąpiło w XX wieku, gdy węgierski chemik Albert Szent-Györgyi wyizolował kwas askorbinowy w 1928 roku, a w 1932 roku potwierdzono, że zapobiega szkorbutowi. To odkrycie pozwoliło zrozumieć, dlaczego cytrusy i inne świeże produkty były skuteczne w walce z tą chorobą. Tak uznano witaminę C za niezbędny składnik odżywczy dla zdrowia człowieka, o wysokim potencjale antyoksydacyjnym, który wspiera prawidłową produkcję kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania różnych struktur.
Zastanawiasz się, którą witaminę C wybrać?
Witamina C w swojej podstawowej formie jako kwas askorbinowy charakteryzuje się dobrą biodostępnością przy podaniu doustnym. Dlatego już w swojej najprostszej postaci jest skuteczna, tak jak ta, którą możesz znaleźć w:
Jest skuteczna.
Istnieje alternatywa dla tej kwaśnej formy, mianowicie askorbiniany, które są mniej kwaśne i mają dostosowane pH, co jest szczególnie przydatne dla osób unikających kwasowych substancji, np. dla ochrony szkliwa. Dostępne są:
PureWay-C® to witamina C o wyższej biodostępności, więc jest uważana za lepszą alternatywę w porównaniu do standardowego kwasu askorbinowego, i staje się idealną opcją dla osób spożywających mniej świeżej żywności, owoców i warzyw, a przez to mających prawdopodobnie niedobory witaminy C.
Bibliografia
- Doseděl, M., Jirkovský, E., Macáková, K., Krčmová, L. K., Javorská, L., Pourová, J., … Mladěnka, P. (2021). Vitamin c—sources, physiological role, kinetics, deficiency, use, toxicity, and determination. Nutrients, 13(2), 1–36.
- Chambial, S., Dwivedi, S., Shukla, K. K., John, P. J., & Sharma, P. (2013). Vitamin C in disease prevention and cure: An overview. Indian Journal of Clinical Biochemistry, 28(4), 314–328.
- Pancorbo, D., Vazquez, C., & Fletcher, M. A. (2008). Vitamin C-lipid metabolites: Uptake and retention and effect on plasma C-reactive protein and oxidized LDL levels in healthy volunteers. Medical Science Monitor, 14(11), CR547-51.
- Weeks, B. S., & Perez, P. P. (2007). Absorption rates and free radical scavenging values of vitamin C-lipid metabolites in human lymphoblastic cells. Medical Science Monitor, 13(10), BR205-10.
1Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg witaminy C dziennie powyżej zalecanej dziennej dawki witaminy C.