- Witamina C w formie soli sodowej - jonowa wersja kwasu askorbinowego (askorbinian).
- Czysty proszek - Idealny do precyzyjnego dozowania.
- Wysoka zawartość witaminy C - 88% całkowitej kompozycji.
- Bardziej odporna na degradację niż czysta witamina C - Wersja niekwasowa.
- Łatwy do rozpuszczenia w wodzie - Mniej kwaśny smak niż kwas askorbinowy - Można łączyć z innymi suplementami.
- 100% czysta linia - RAW | Wyłącznie czysta substancja | Bez dodatków i wypełniaczy.
Askorbinian sodu - stabilna witamina C
Askorbinian sodu (Witamina C) w proszku RawSeries to suplement żywnościowy w formie proszku, opracowany jako stabilizowana i niekwasowa forma witaminy C, w wersji jonowej i połączona z sodem, znana jako askorbinian sodu.
Witamina C jest niezbędnym składnikiem odżywczym w diecie człowieka, a jej niewystarczające spożycie może prowadzić do chorób niedoborowych, takich jak szkorbut. Jej korzystne właściwości wynikają z silnego działania przeciwutleniającego. Jednak jednym z problemów jest jej wysoka reaktywność, która powoduje szybką degradację. Askorbinian sodu stabilizuje witaminę C, chroniąc ją lepiej przed szkodliwymi warunkami otoczenia i przekształcając w wersję alkaliczną, niekwasową. Z naszym produktem „100% Pure” RawSeries masz gwarancję 100% czystego askorbinianu sodu, bez żadnych dodatków.
Askorbinian sodu to doskonały sposób na uzupełnienie witaminy C w diecie.
Askorbinian sodu - bez żadnych dodatków
Czym jest askorbinian sodu
Askorbinian sodu to forma witaminy C, która nie jest kwasowa, lecz ma formę alkaliczną.
Uzyskuje się to poprzez połączenie czystej witaminy C, która występuje w formie kwasu L-askorbinowego, z sodą oczyszczoną, związkiem o charakterystycznie zasadowym odczynie (w odniesieniu do pH), który alkalizuje i stabilizuje witaminę.
Askorbinian sodu to wynik procesu podgrzewania sody oczyszczonej w połączeniu z czystą witaminą C. Proces ten obejmuje różne etapy filtracji i wirowania, aby uzyskać wysokiej jakości, stabilny surowiec, który dostarcza niezbędny składnik odżywczy.
Jakie są różnice między askorbinianem sodu a czystą witaminą C?
Askorbinian sodu jest formą witaminy C, która traci swoje kwasowe właściwości, ponieważ łączy się z zasadowym związkiem, takim jak soda oczyszczona (w tym przypadku sodowa).
Z punktu widzenia żywieniowego zaletą askorbinianu sodu jest to, że jest to stabilizowana forma witaminy C. Dzięki obecności sodu i konwersji witaminy C do postaci jonowej askorbinianu zapewnia lepszą ochronę przed szkodliwymi warunkami otoczenia.
I nie jest kwaśny, co w przypadku formy proszkowej ma znaczenie, ponieważ kwasy mogą powodować problemy z zębami u wrażliwszych osób. Askorbinian sodu, dzięki równoważeniu przez sodę oczyszczoną, nie jest tak agresywny dla szkliwa, jak kwasy, w tym czysta witamina C.
HSN Raw i 100% Pure - koncepcja czystego surowca
W naszym katalogu znajdziesz różne linie produktów w zależności od celu, z jakim opracowywana jest formuła.
Wśród marek HSN znajdziesz RAWseries, jedną z naszych klasycznych marek, która zrewolucjonizowała rynek suplementów żywnościowych w Europie, ponieważ byliśmy jednymi z pierwszych, oferującymi produkty 100% czyste, bez dodatków, w formie proszku.
„100% Pure” to hasło, które podkreśla autentyczność naszych produktów RAW, ponieważ sprzedaż naszego „100% Pure” otworzyło nowy wymiar produktów RAW: Suplementy kapsułkowane bez dodatków, bez wypełniaczy, zawierające wyłącznie czystą substancję + kapsułkę roślinną:
Korzystaj z najlepszych suplementów żywnościowych opracowanych wyłącznie z tym, czego potrzebujesz, w najlepszej cenie w HSN.
Bez dodatków, wolny od GMO, alergenów i innych substancji
Nasz askorbinian sodu to 100% autentyczny askorbinian sodu i nie zawiera żadnych innych składników w swojej formule: ani odżywczych, ani technologicznych. 100% czysty.
Jedna dawka zaspokaja dzienne zapotrzebowanie
Każdy człowiek potrzebuje witaminy C, niezależnie od warunków indywidualnych, ponieważ jest to niezbędny składnik odżywczy, a jego niedobór prowadzi do chorób, takich jak szkorbut.
Średnia osoba potrzebuje około 80 mg witaminy C dziennie, aby uniknąć chorób niedoborowych, co stanowi minimalne zapotrzebowanie; optymalne dawki mogą być wyższe, szczególnie u sportowców.
Askorbinian sodu dostarcza 530 mg witaminy C dziennie (po odjęciu frakcji sodowej). Ilość ta jest całkowicie bezpieczna do codziennego spożycia i zaspokaja przeciętne zapotrzebowanie każdej osoby, zarówno sportowców, jak i osób nieaktywnych fizycznie.
Łatwy do rozpuszczenia w wodzie i łączenia z innymi suplementami
Jednym z głównych problemów witaminy C w postaci kwasu askorbinowego jest jej intensywny, kwaśny smak, co utrudnia jej łączenie z innymi produktami, ponieważ dominuje nad ich smakiem.
Askorbinian sodu to alternatywa dla tradycyjnej witaminy C, ponieważ jego smak jest znacznie bardziej neutralny i łatwiejszy do łączenia z innymi suplementami, bez potrzeby maskowania jego smaku.
Oprócz korzystnych efektów fizjologicznych wynikających z połączenia z żelazem, askorbinian sodu można łączyć z każdym suplementem żywnościowym, ponieważ witamina C, a co za tym idzie askorbinian sodu, nie ma przeciwwskazań w połączeniu z aminokwasami, ekstraktami roślinnymi, związkami przeciwutleniającymi ani innymi substancjami.
Askorbinian sodu i witamina C - Właściwości
Witamina C to doskonały przeciwutleniacz, który pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Witamina C często łączy się z kolagenem, ponieważ pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w organizmie człowieka oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, dlatego sportowcy potrzebują jej w większych ilościach.
Który jest lepszy: askorbinian sodu czy kwas askorbinowy?
To często zadawane pytanie: który jest lepszy: kwas askorbinowy czy askorbinian sodu.
Żadna z opcji nie jest lepsza od drugiej, wybór zależy od celów użytkownika. Kwas askorbinowy to 100% witamina C, podczas gdy askorbinian sodu zawiera 88% witaminy C i jest mniej „czysty”. Jednak kwas askorbinowy jest kwaśny, więc osoby wrażliwe na kwas mogą preferować askorbinian sodu, który jest łagodniejszy dla szkliwa.
Obie formy są doskonałym źródłem witaminy C w diecie.
Bibliografia
- Schleicher, R. L., Carroll, M. D., Ford, E. S., & Lacher, D. A. (2009). Serum vitamin C and the prevalence of vitamin C deficiency in the United States: 2003-2004 National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES).
- Hemilä, H., & Chalker, E. (2013). Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews, 2013(1).
- Pullar, J. M., Carr, A. C., & Vissers, M. C. M. (2017). The roles of vitamin C in skin health. Nutrients, 9(8). American Journal of Clinical Nutrition, 90(5), 1252–1263.
- Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and immune function. Nutrients, 9(11).
- Wilkinson, M., Hart, A., Milan, S. J., & Sugumar, K. (2014). Vitamins C and E for asthma and exercise-induced bronchoconstriction. Cochrane Database of Systematic Reviews, 2014(6), CD010749.