Koenzym Q10 100mg + BioPerine® - Poznaj go
Koenzym Q10 100mg + BioPerine® od EssentialSeries to suplement w kapsułkach roślinnych, stworzony na bazie koenzymu Q10 w formie ubichinonu, ekstraktu z czarnego pieprzu standaryzowanego na 98,5% piperyny (BioPerine®), witaminy B2 i L-selenometioniny.
Koenzym Q10, znany też jako ubichinon, to cząsteczka obecna w niemal wszystkich komórkach ciała człowieka. Najwięcej jej jest w tkankach wymagających dużych ilości energii, takich jak serce, nerki, wątroba i mięśnie. Choć organizm produkuje ją naturalnie, jej produkcja spada z wiekiem (de Barcelos & Haas, 2019).
Koenzym Q10 to klasyczny suplement diety dla wielu osób, zwłaszcza tych, które nie jedzą dużo czerwonego mięsa ani podrobów.
Odkryj klasyczną formułę CoQ10 od HSN
Co to jest CoQ10?
Koenzym Q10, czyli CoQ10, to substancja rozpuszczalna w tłuszczach, naturalnie rozłożona praktycznie w całym organizmie. Jego budowa chemiczna przypomina witaminy, a dzięki szerokiemu rozmieszczeniu w tkankach, nazywany jest też ubichinonem (pochodzi od łacińskiego 'ubique', czyli 'wszędzie', oraz przyrostka '-chinon', odnoszącego się do jego chemicznej struktury podobnej do chinonów, grupy związków organicznych). Nazwa 'ubichinon' wynika z jego powszechnego występowania w ciele.
Chociaż organizm sam go syntetyzuje i może go pozyskiwać w pewnych ilościach z diety, wiele osób, zwłaszcza starszych, stosujących związki blokujące syntezę CoQ10 (jak monakolina K czy inne statyny), lub jedzących mało czerwonego mięsa; często uzupełnia go suplementami.
Z upływem czasu naturalna produkcja CoQ10 w organizmie maleje. Badania nad jego obecnością w różnych etapach starzenia pokazują, że choć nie jest witaminą, bo organizm nadal go wytwarza, uznaje się go za 'półniezbędny'. Czynniki takie jak wiek, stres oksydacyjny czy konkretne stany zdrowotne mogą wpływać na jego poziom, dlatego suplementacja tym związkiem jest ważna.
Dawka 100mg: standard
Dawka 100mg ubichinonu w suplementach jest uważana za standardową, ponieważ badania wykazały, że zapewnia optymalną równowagę między skutecznością a wygodą.
Ta dawka wystarcza, by znacząco podnieść poziom CoQ10 w organizmie, zwłaszcza u osób z niskim poziomem z powodu wieku lub innych czynników, bez ryzyka skutków ubocznych. 100mg to idealny punkt odniesienia dla wielu użytkowników.
Według Bhagavana i Chopry (2006), ta dawka jest szeroko stosowana w badaniach klinicznych i udowodniła skuteczność w podnoszeniu poziomu ubichinonu w organizmie bez efektów ubocznych.
Forma ubichinonu
Koenzym Q10, czyli ubichinon, to cząsteczka obecna w komórkach, szczególnie w dużej ilości w mitochondriach, i pełni w organizmie kluczową rolę w produkcji energii. Ta cząsteczka występuje w dwóch formach wzajemnie przekształcalnych: ubichinon (forma utleniona) i ubichinol (forma zredukowana). Obie formy biorą udział w procesach biologicznych, różni je budowa chemiczna.
Ubichinon to utleniona forma koenzymu Q10. Jego struktura pozwala mu przyjmować elektrony od innych cząsteczek podczas procesów komórkowych, co umożliwia przejście do formy zredukowanej, czyli ubichinolu. Ubichinon jest bardziej stabilny w formie utlenionej i to właśnie tę formę najczęściej spotyka się w organizmie na tym etapie przemian. Przemiana między ubichinonem a ubichinolem jest odwracalna i zachodzi nieustannie w ciele, zależnie od potrzeb energetycznych i środowiska komórkowego.
Ubichinon to najczęściej stosowana forma w suplementach ze względu na stabilność związku oraz wygodę w użytkowaniu i przechowywaniu po otrzymaniu produktu w domu.
Formuła z witaminą B2 i selenem – dlaczego?
Obecność ryboflawiny i selenometioniny w produkcie Koenzym Q10 100mg + BioPerine® wynika z synergistycznego działania tych mikroelementów z koenzymem Q10. Ryboflawina, czyli witamina B2, wspiera prawidłowy metabolizm energetyczny i pomaga zmniejszyć uczucie zmęczenia i znużenia. Z kolei selenomethionina, źródło selenu, przyczynia się do prawidłowej spermatogenezy oraz chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Te mikroelementy współpracują z koenzymem Q10, by go optymalizować.
Z BioPerine® – maksymalna biodostępność
Piperyna, alkaloid obecny w czarnym pieprzu, zwiększa biodostępność koenzymu Q10 poprzez hamowanie enzymów odpowiedzialnych za jego metabolizm oraz ułatwianie wchłaniania składników rozpuszczalnych w tłuszczach, co pozwala na większą ilość koenzymu Q10 dostępną do absorpcji. Według badania Badmaeva i in. (2000), połączenie piperyny z koenzymem Q10 znacząco zwiększyło jego wchłanianie u ludzi w porównaniu do stosowania samego koenzymu Q10.
Jako źródło piperyny wybraliśmy klasyk z naszego katalogu: BioPerine®.

BioPerine® to zastrzeżony patent Sabinsa Corporation, stanowiący ekstrakt z owoców czarnego pieprzu o wysokim stężeniu i gwarantowanej zawartości 98,5% piperyny, najlepszy sposób na naturalne dostarczenie tego alkaloidu, który pozytywnie wpływa na metabolizm CoQ10.
Jak wybrać koenzym Q10? Dawka i forma
Ubichinon to standardowa forma koenzymu Q10, jeśli szukasz czegoś lepszego, możesz sięgnąć po ubichinol, również dostępny w naszym katalogu, z najlepszym surowcem na świecie: Kaneka Ubiquinol™. Pamiętaj, że ubichinol wymaga większej troski przy przechowywaniu po otwarciu w domu – choć powinien być przechowywany jak ubichinon, każde zaniedbanie (otwarte opakowanie, światło słoneczne, wilgotne miejsce) może znacznie obniżyć jego jakość.
Możesz kupić: Ubiquinol (Kaneka Ubiquinol™) 100mg w HSN.
Jeśli wolisz tradycyjną formę ubichinonu, wybierz spośród:
- 100mg (ten produkt): jako dawka standardowa, idealna do uzupełnienia diety w koenzym Q10, także dla osób starszych.
- 200mg: wersja o wyższym stężeniu, najlepszy wybór dla osób potrzebujących większej dawki CoQ10, np. z powodu znacznego obniżenia syntezy (np. przy stosowaniu monakolin) lub na diecie wegańskiej, gdzie spożycie koenzymu Q10 jest znikome. Znajdź koenzym Q10 200mg tutaj.
Inne antyoksydanty – odkryj nowe opcje
Możesz uzupełnić suplementację koenzymem Q10 innymi związkami, takimi jak:
Więcej produktów o podobnym działaniu
Jeśli szukasz innych produktów z kategorii 'serce-krążenie', możesz wybrać:
Wartościowa bibliografia
- Badmaev, V., Majeed, M., & Prakash, L. (2000). Piperyna z czarnego pieprzu zwiększa poziom koenzymu Q10 we krwi po doustnej suplementacji. The Journal of nutritional biochemistry, 11(2), 109–113
- Drug and Therapeutics Bulletin. (2015). Koenzym Q10 i miopatia związana ze statynami. BMJ: British Medical Journal, 53(5), 54–56.
- Qu, H., Guo, M., Chai, H., Wang, W. T., Ga, Z. Y., & Shi, D. Z. (2018). Wpływ koenzymu Q10 na miopatię wywołaną statynami: zaktualizowana metaanaliza randomizowanych badań kontrolowanych. Journal of the American Heart Association, 7(19), e009835.
- Barcelos, I. P., & Haas, R. H. (2019). CoQ10 i starzenie się. Biology, 8(2), 28.
- Bhagavan, H. N., & Chopra, R. K. (2006). Koenzym Q10: wchłanianie, pobieranie przez tkanki, metabolizm i farmakokinetyka. Free radical research, 40(5), 445–453.
- Sarmiento, A., Diaz-Castro, J., Pulido-Moran, M., Kajarabille, N., Guisado, R., & J. Ochoa, J. (2016). Suplementacja koenzymem Q10 i ćwiczenia u zdrowych ludzi: przegląd systematyczny. Current Drug Metabolism, 17(4), 345–358.
- Tabrizi, R., Akbari, M., Sharifi, N., Lankarani, K. B., Moosazadeh, M., Kolahdooz, F., … Asemi, Z. (2018). Wpływ suplementacji koenzymem Q10 na ciśnienie krwi u pacjentów z chorobami metabolicznymi: przegląd systematyczny i metaanaliza randomizowanych badań kontrolowanych. High Blood Pressure and Cardiovascular Prevention, 25(1), 41–50.
- Zeng, Z. Y., Li, Y. P., Lu, S. Y., Huang, W. S., & Di, W. (2019). Skuteczność CoQ10 jako suplementu na migrenę: metaanaliza. Acta Neurologica Scandinavica, 139(3), 284–293.