- Lecytyna sojowa ekstrahowana w procesach mechanicznych.
- Naturalny kompleks fosfolipidowy lecytyny sojowej w wysoce skoncentrowanych perełkach.
- Z roślinnymi substancjami glazurującymi - Bez żelatyny zwierzęcej | Odpowiedni dla wegan.
- Wysoka zawartość fosfatydylocholiny. Z fasfatydyloinozytolem, fosfatydyloetanoloaminą i kwasem fosfatydowym.
- Pochodzi ze zrównoważonych plantacji soi. Wolny od Organizmów Modyfikowanych Genetycznie - Bez transgeników.
Lecytyna sojowa 1200 mg - naturalne fosfolipidy w perełkach wegańskich
Lecytyna sojowa 1200 mg EssentialSeries to suplement żywnościowy w wegańskich perełkach zawierający wysokie stężenie naturalnych fosfolipidów z lecytyny sojowej otrzymywanej z naturalnego mechanicznego tłoczenia ziaren soi w celu ekstrakcji ich surowych olejów z pierwszego tłoczenia.
Lecytyna sojowa jest produktem stosowanym na całym świecie ze względów kulinarnych, ponieważ jest doskonałym emulgatorem, jednak ze względu na jej unikalne właściwości odżywcze, które wiele osób stara się wykorzystać, jej fosfolipidy zostały wyekstrahowane w postaci olejowej, aby wykorzystać jej zalety.
Perły fosfolipidowe z lecytyny sojowej HSN są powlekane wegetariańskim i niezwierzęcym środkiem, dzięki czemu są całkowicie odpowiednie dla wegetarian.
Naturalna mieszanka fosfolipidów - Ekstrahowana z zachowaniem najlepszej kontroli jakości
Jesteśmy zaangażowani w ochronę środowiska i zrównoważony rozwój.
Soja jest obecnie najczęściej modyfikowanym genetycznie gatunkiem roślin uprawnych, odpornym na herbicydy i szkodniki. Ponad 75% soi uprawianej na świecie to soja transgeniczna, czyli genetycznie modyfikowana (ISAAA, 2019).
W HSN jesteśmy świadomi obaw klientów związanych z konsumpcją produktów wytwarzanych z organizmów modyfikowanych genetycznie, nie wspominając o wpływie inżynierii genetycznej na środowisko.
Z tych wszystkich powodów oraz w celu utrzymania naszego zaangażowania na rzecz konsumentów i zrównoważonej produkcji:
Wybraliśmy surowiec, który wykorzystuje naturalne, niemodyfikowane genetycznie ziarna soi.
Większość dostępnych na rynku produktów zawierających lecytynę sojową jest wytwarzana z soi modyfikowanej genetycznie, ponieważ jest ona tańsza. Nie jest to dla nas najważniejsze - wolimy dostarczać produkt z naturalnego surowca, który został wyhodowany zgodnie z tradycyjnymi procedurami.
Wydobywany w procesach mechanicznych
Lecytyna sojowa w postaci oleju, ze względu na wysoką zawartość ekstrahowanych fosfolipidów, może być przetwarzana na wiele sposobów, przy czym preferowanym przez firmy procesem jest stosowanie rozpuszczalników chemicznych, takich jak heksan, aceton, eter naftowy lub benzen.
W HSN stosujemy mechaniczne procesy ekstrakcji naturalnego oleju sojowego, które zasadniczo polegają na tłoczeniu uprawianych ziaren soi w celu uzyskania ich oleistej zawartości, bogatej w lecytynę, która jest oddzielana poprzez podgrzanie naturalnego oleju wodą, a następnie fosfolipidów, skoncentrowanych po obróbce lecytyny.
Delektuj się suplementem z lecytyny sojowej o wysokim stężeniu wyprodukowanym przy użyciu najlepszych procesów ekstrakcji z naturalnego źródła ziaren soi.
Wysokie stężenie 1200 mg czystych fosfolipidów na perełkę
Zalecamy stosowanie 2 perełek warzywnych dziennie, aby uzyskać dawkę netto 2400 mg fosfolipidów lecytyny sojowej.
Ta wysoka dawka jest skutecznie osiągana przy użyciu tak niewielu perełek, dzięki wysokiemu stężeniu jednostkowemu fosfolipidów lecytyny sojowej w każdej z nich – aż 1200 mg.
W HSN nie tylko pracujemy nad poszukiwaniem najlepszych surowców i opracowywaniem najlepszych formuł, ale także staramy się przestrzegać najlepszych procedur, aby uzyskać produkty o najwyższej jakości, stężeniu i skuteczności.
Nie przegap naszych perełek lecytyny sojowej o wysokim stężeniu (1200 mg).
Zalety lecytyny sojowej w porównaniu z innymi źródłami lecytyny
Lecytyny są obecne nie tylko w soi, są one elementami błon komórkowych wielu roślin i są również obecne u zwierząt i ludzi, zwłaszcza, w komórkach układu nerwowego gdzie stanowią część ścian komórkowych neuronów.
Inne produkty zawierające lecytyny w wysokich stężeniach to oleje roślinne, zwłaszcza olej bawełniany lub słonecznikowy oraz żółtka jaj.
Jednak lecytyna sojowa ma pewne zalety w porównaniu z innymi źródłami, na przykład zawartość fosfoinozytolu wynosi 15% całkowitej zawartości fosfolipidów, co jest znacznie wyższe niż w przypadku innych źródeł, takich jak jaja lub słonecznik.
HSN i rozwój produktów dla wszystkich
W HSN wiemy, że część populacji jest weganamii że nie powinno to być czynnikiem ograniczającym spożycie suplementów diety, dlatego przy opracowywaniu naszych produktów zwracamy dużą uwagę na dobór składników, aby wykluczyć stosowanie źródeł żywności pochodzenia zwierzęcego.
Lecytyna sojowa jest źródłem roślinnym, odpowiednim dla wegan, ale dzięki zawartości fosfolipidów ma postać oleistą.
Oznacza to, że musi być otoczona w perełkach, aby zapobiec wylaniu się zawartości a większość konkurencyjnych kulek jest wykonana z żelatyny, która pochodzi ze struktur tworzących chrząstkę stawową zwierząt, takich jak krowy i świnie.
Dlaczego produkt, który może doskonale nadawać się do diet wegańskich, miałby być nieodpowiedni ze względu na zastosowanie substancji pomocniczych?
W HSN zdecydowanie się temu sprzeciwiamy!
Korzystamy z najnowszych osiągnięć technologicznych w dziedzinie produkcji suplementów żywnościowych, aby opracować perełki z roślinnymi substancjami glazurującymi.
Nasze perełki są wytwarzane ze skrobi, substancji glazurującej pochodzącej ze zbóż i są całkowicie odpowiednie do spożycia przez wegan.
Właściwości lecytyny sojowej, których szukasz
Lecytyna sojowa jest bardzo bogata w fosfolipidy, z których najobficiej występuje fosfatydylocholina. Ten fosfolipid zawiera udział choliny, który zgodnie z obliczeniami oszacowanymi w badaniach naukowych byłby uwalniany w regionie 1,67 - 2,2% całkowitego składu, będąc wyższym w naszym produkcie, ponieważ jest to czysty fosfolipid.
Cholina jest składnikiem odżywczym, który ma właściwości odżywcze, takie jak przyczynianie się do prawidłowego metabolizmu homocysteiny, prawidłowego metabolizmu lipidów i utrzymania prawidłowego funkcjonowania wątroby.
Typowy skład lecytyny sojowej. Bogata w ważne składniki odżywcze
Według badań naukowych, skład płynnej lecytyny sojowej (w postaci oleistej) jest następujący:
- Fosfatydylocholina: 12,69-16,7%
- Fosfatydyloinozytol: 6,47-11,84%
- Fosfatydyloetanoloamina: 6,45-13,57%
- Kwas fosfatydowy: 2,28-5,96%
Szerokie spektrum fosfolipidów ważnych dla naturalnego składu tej struktury roślinnej, ze znaczną porcją kwasu fosfatydowego, składnika odżywczego, którego brakuje w diecie, a który sportowcy starają się wykorzystać, stąd powszechne spożycie lecytyny sojowej wśród kulturystów.
Zalecane połączenia z lecytyną sojową - optymalizacja suplementacji żywnościowej
Według wielu badań naukowych, lecytyna sojowa została wykorzystana ze względu na swoje właściwości nośnika lipidowego, z innymi środkami w celu zwiększenia jej biodostępności. Obejmują one:
Dlatego zaleca się, aby lecytyna sojowa była stosowana razem z jednym lub kilkoma z tych suplementów żywnościowych, aby zoptymalizować ich łączne stosowanie.
Czy lecytyna sojowa jest dla mnie? Zalecenia HSN
Lecytyna sojowa jest szeroko stosowana przez osoby zainteresowane utrzymaniem zróżnicowanej i zdrowej diety, a także przez sportowców, zwłaszcza w kulturystyce i sportach siłowych.
Dostępny również w granulkach - Oto kilka pomysłów na przepisy
Nie przegap lecytyny sojowej w granulkach FoodSeries. Bogata w naturalne fosfolipidy, idealny do użytku kulinarnego.
- Wypieki: Jako częściowy zamiennik tłuszczów, takich jak masło lub oleje, na przykład w ciastach.
- Zupy i sosy: Aby zwiększyć gęstość, stosuje się go jako „teksturyzator”, aby uczynić go bardziej kremowym.
- Dressingi: Pomaga emulgować fazę olejową i wodną dressingów (np. olej i ocet).
- Napoje: Idealny do koktajli, milkshaków i smoothies owocowych lub mlecznych, pomaga zwiększyć bogactwo składników odżywczych i poprawić zarówno konsystencję, jak i smak.
- Desery: Jest stosowany jako emulgator w produkcji lodów i czekolady, na przykład pomagając ustabilizować chłodzenie produktów mlecznych izmniejszając tworzenie się kryształów podczas zamrażania.
Referencje bibliograficzne
- Knuiman, J. T., Beynen, A. C., & Katan, M. B. (1989). Lecithin intake and serum cholesterol. American Journal of Clinical Nutrition, 49(2), 266–268.
- Gauss, A., Ehehalt, R., Lehmann, W. D., Erben, G., Weiss, K. H., Schaefer, Y., … Gotthardt, D. N. (2013). Biliary phosphatidylcholine and lysophosphatidylcholine profiles in sclerosing cholangitis. World Journal of Gastroenterology, 19(33), 5454–5463.
- International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications (2019). Biotech crop annual updates - Soybeans.