Olej z nasion lnu w proszku – zdrowy składnik
Olej z nasion lnu w proszku od Essentialseries to produkt opracowany z wykorzystaniem najnowszych technologii, pochodzący z naturalnego źródła najwyższej jakości: oleju lnianego uzyskanego metodą mechaniczną, z pierwszego tłoczenia na zimno.
Len to roślina bardzo ceniona w diecie, ponieważ jej nasiona są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA). Nasiona te stosuje się jako samodzielny składnik, dodatek do wielu przepisów i produktów, takich jak jogurty, ale także olej z nich pozyskiwany jest używany do gotowania, zwłaszcza na surowo, ponieważ nie nadaje się do podgrzewania.
Ten proszkowy format jest idealny, by wzbogacić wiele przepisów pod względem wartości odżywczych, oferując zalety optymalnej konserwacji oleju, braku degradacji oraz neutralnego smaku.
Wysokiej jakości olej w proszku, by zadbać o codzienną dietę!
Jak naturalny olej, ale bez smaku i bez degradacji
Wytłaczany z nasion lnu metodą pierwszego tłoczenia na zimno
Obróbka lnu jest delikatna, ponieważ ze względu na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, podgrzewanie lub traktowanie kwasami (praktyki często stosowane w przemyśle suplementów, by uzyskać jak najtańszą surową bazę) prowadzi do zepsucia oleju.
By naprawdę uzyskać wysokiej jakości olej z nasion lnu, trzeba stosować tłoczenie mechaniczną, czyli miażdżenie nasion, by naturalnie uwolniły olej; oraz procesy w niskiej temperaturze, co jest idealne.
Wiele firm tego nie gwarantuje, bo wiąże się to z kosztami i wysiłkiem, których nie chcą ponosić.
W HSN używamy tylko najlepszych surowców, dlatego zapewniamy, że nasz olej z nasion lnu pochodzi z pierwszego tłoczenia całych nasion, w warunkach niskiej temperatury, bez podgrzewania czy obróbki cieplnej.
Otrzymujemy czysty, virgin olej z nasion lnu, z pełnym naturalnym profilem omega o najwyższej wartości odżywczej.
Mikroenkapsulacja w niskiej temperaturze. Bez degradacji
Kolejnym delikatnym etapem przy produkcji olejów w proszku jest przejście z formy oleistej do proszku.
Wiele firm stosuje środki wiążące olej i suszenie rozpyłowe, tworząc coś na kształt liofilizacji. To bardzo źle wpływa na olej, powodując znaczne utlenianie omega-3 i więcej problemów niż korzyści przy stosowaniu jako składnik funkcjonalny.
W HSN mikroenkapsulujemy olej, czyli nie zmieniamy go, dzielimy na mikrokropelki pokryte drobnymi cząstkami, tak że w każdej z nich znajduje się oryginalny olej ze wszystkimi właściwościami.
W przeciwieństwie do innych producentów, nasz system mikroenkapsulacji odbywa się w zakładzie przetwarzania oleju, w pomieszczeniach o kontrolowanej temperaturze, stosując procedury, które nie podnoszą temperatury i nie wpływają negatywnie na jego właściwości.
Produkcja proszku bez alergenów. Nie zawiera laktozy ani glutenu
Wśród nielicznych dostępnych na rynku olejów mikroenkapsulowanych, najczęściej stosowane przez producentów są: kazeiny, mąki pszenne lub gluten do tworzenia mikropartykół. To oczywisty problem, bo są to alergeny.
Nasz olej powstaje z pochodnej kukurydzy, wolnej od organizmów modyfikowanych genetycznie, bez alergenów takich jak gluten czy laktoza.
Olej lniany odpowiedni dla diet wegańskich i bez alergenów.
Używaj go kiedy i jak chcesz, bez obaw!
Dostarczają szerokie spektrum wysoko skoncentrowanych niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 + omega-6 oraz zawiera omega-9
Len to nasiona bardzo bogate w kwasy tłuszczowe z serii n- (omega).
Choć znany jest z zawartości omega-3 roślinnego, zawiera nie tylko omega-3, ale także cenne kwasy omega-6 i omega-9.
| Kwasy tłuszczowe | Zawartość na 100 g produktu |
| Kwas alfa-linolenowy ALA (Omega-3) | 27700 mg |
| Kwas linolowy (Omega-6) | 7150 mg |
| Kwas oleinowy (Omega-9) | 9000 mg |
Olej z nasion lnu w proszku dostarcza 28% całkowitej zawartości ALA, 7% LA i 9% OA. Pełne spektrum kwasów omega o wysokiej wartości odżywczej!
Właściwości omega z oleju lnianego
Właściwości oleju lnianego wynikają z jego składu kwasów tłuszczowych:
- Kwas alfa-linolenowy pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Korzystny efekt uzyskuje się przy dziennym spożyciu 2 g tego kwasu tłuszczowego.
Kwas linolowy ma takie samo działanie przy spożyciu co najmniej 10 g dziennie.
A ogólnie:
- Zastąpienie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi w diecie pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Kwas oleinowy to tłuszcz nienasycony.
Pełne spektrum zdrowych tłuszczów dla kontroli cholesterolu we krwi!
Jak używać w kuchni?
Olej z nasion lnu w proszku można stosować do emulsji, nadaje się do przygotowywania sosów na bazie tłuszczów, bo miesza się lepiej niż zwykłe oleje, podobnie jak do vinaigrette, na przykład.
Jednak najczęściej używa się go na surowo, w zupach, kremach i purée.
Wystarczy dodać pełną łyżkę stołową na porcję, by dostarczyć znaczną ilość niezbędnych kwasów tłuszczowych.
Twoja wyobraźnia jest tu jedynym ograniczeniem. Ciasta z olejem lnianym? Dlaczego nie!
Dla kogo polecany jest olej lniany?
Ze względu na właściwości kwasów tłuszczowych z oleju lnianego w kontroli cholesterolu, jest to produkt odpowiedni dla osób na dietach ubogich w ryby, orzechy i nasiona.
Jest też bardzo polecany osobom spożywającym dużo tłuszczów zwierzęcych, np. gotującym na maśle lub jedzącym dużo czerwonego mięsa.
Inne fit składniki do Twoich przepisów. Polecane produkty
W HSN mamy mnóstwo produktów do zdrowych przepisów. Nie przegap:
I wiele więcej! Wpadnij do kategorii zdrowa żywność, by zobaczyć wszystkie nasze propozycje.
Badania naukowe na temat lnu:
- Parikh, M., Maddaford, T. G., Austria, J. A., Aliani, M., Netticadan, T., & Pierce, G. N. (2019). Dietary flaxseed as a strategy for improving human health. Nutrients, 11(5).
- Jamilian, M., Tabassi, Z., Reiner, Ž., Panahandeh, I., Naderi, F., Aghadavod, E., … Asemi, Z. (2020). The effects of n-3 fatty acids from flaxseed oil on genetic and metabolic profiles in patients with gestational diabetes mellitus: A randomised, double-blind, placebo-controlled trial. British Journal of Nutrition, 123(7), 792–799.
- Morshedzadeh, N., Shahrokh, S., Aghdaei, H. A., Amin Pourhoseingholi, M., Chaleshi, V., Hekmatdoost, A., … Mirmiran, P. (2019). Effects of flaxseed and flaxseed oil supplement on serum levels of inflammatory markers, metabolic parameters and severity of disease in patients with ulcerative colitis. Complementary Therapies in Medicine, 46, 36–43.