- Oryginalny olej lniany w proszku z obróbką mechaniczną bez wysokich temperatur.
- Olej lniany z pierwszego tłoczenia w niskich temperaturach. Najwyższa jakość odżywcza.
- Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega o szerokim spektrum działania. Omega 3 + Omega 6 + Omega 9.
- Olej mikrokapsułkowany bez mleka i glutenu. Z wegańską substancją glazurującą wolną od alergenów.
- Idealny do użytku funkcjonalnego: Poprawia poziom cholesterolu. I zastosowanie kulinarne: Idealny do gotowania fit przepisów.
- Żywność w proszku | Wysoko skoncentrowany | Bez alergenów | Odpowiedni dla wegan.
Olej z Nasion Lnu w proszku – zdrowy składnik na przepisy fitness
Olej z Nasion Lnu w Proszku Essentialseries to żywność opracowana z wykorzystaniem największych osiągnięć technologicznych, z naturalnego źródła najwyższej jakości: oleju lnianego uzyskanego w wyniku procesów mechanicznych, pierwszego tłoczenia na zimno.
Len jest dobrze znaną rośliną w przemyśle spożywczym, ponieważ jego nasiona są bardzo bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA). Stosują się jako żywność sama w sobie – są dodawane do wielu przepisów i preparatów, takich jak na przykład jogurty. Olej jest również ekstrahowany do przygotowywania różnych dań zwłaszcza do użytku na surowo, ponieważ nie nadaje się do podgrzewania.
Format proszku jest idealny do wzbogacania wielu przepisów, z zaletami optymalnej konserwacji oleju, braku degradacji i faktu, że nie ma smaku.
Wysokiej jakości olej w proszku do codziennego odżywiania!
Jak zwykle naturalny olej lniany, ale bez smaku i degradacji. HSN dba o szczegóły
Naturalny olej lniany z kontrolowanych upraw
Nasiona lnu są zwykle pozyskiwane z dużych plantacji rolnych opartych na masowych zbiorach. Jest to negatywne, ponieważ generuje ogromny wpływ na środowisko poprzez zmianę naturalnego ekosystemu danego obszaru.
Nie wspominając już o tym, że plantacje te są zwykle oparte na wykorzystaniu genetycznie zmodyfikowanych organizmów, aby rośliny rosły większe i szybciej. Może to mieć negatywny wpływ na zdrowie środowiska i styl życia ludzi, ponieważ badania nad GMO są wciąż przedwczesne.
Nasze siemię lniane pochodzi z tradycyjnych plantacji regionalnych rolników w miejscu pochodzenia lnu.
W HSN szanujemy oryginalne warunki uprawy i rozwoju lnu oraz promujemy lokalną działalność małych i średnich rolników których styl życia opiera się na sprzedaży sezonowych upraw, a nie dużych rocznych upraw wszelkiego rodzaju gatunków, ponieważ modyfikacje genetyczne, które przeprowadzają, oznaczają, że występuje brak sezonowości.
Nasz surowiec jest naturalny, uprawiany i zbierany w sposób, który szanuje roślinę i ekosystem regionu. Mamy zaangażowanie społeczne dzięki któremu chcemy być lepsi i pomagać nam żyć w lepszym świecie.
Ekstrahowany z nasion lnu przez pierwsze tłoczenie na zimno
Obróbka lnu jest delikatna, ponieważ biorąc pod uwagę jego wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, jeśli zostanie podgrzany lub potraktowany środkami kwasowymi (bardzo powszechna praktyka w branży suplementacyjnej w celu uzyskania jak najtańszego surowca), zepsuje się.
Aby uzyskać naprawdę wysokiej jakości olej lniany, należy wziąć pod uwagę, że mechaniczna obróbka tłoczenia, czyli, taka, która miażdży nasiona lnu, aby naturalnie uwalniały olej; wraz z warunkami przetwarzania opartymi na zimnym środowisku, jest idealna.
Wiele firm nie gwarantuje tego, ponieważ wiąże się to z kosztami finansowymi i zasobami związanymi z wysiłkiem i opieką nad zakładem, których nie są skłonni przyjąć.
W HSN używamy tylko najlepszych możliwych surowców. Gwarantujemy, że nasz olej lniany pochodzi z pierwszego tłoczenia całych nasion, w zimnym środowisku, bez podgrzewania lub obróbki cieplnej.
Uzyskujemy czysty, dziewiczy olej z siemienia lnianego, z całą jego naturalną zawartością kwasów omega o najwyższej jakości odżywczej.
Obróbka mikrokapsułkowania w niskiej temperaturze. Brak degradacji
Kolejnym delikatnym etapem przetwarzania olejów w proszku jest konwersja oleju w proszek.
W tym celu wiele firm stosuje środki wychwytujące olej i suszenie rozpyłowe, przygotowując rodzaj liofilizacji. Jest to bardzo niekorzystne dla oleju, ponieważ zawartość kwasów omega-3 ulega znacznemu utlenieniu, co powoduje więcej problemów niż korzyści, jeśli chodzi o jego zastosowanie jako żywności funkcjonalnej.
W HSN mikrokapsułkujemy olej, czyli go nie modyfikujemy, dzielimy olej na mikrokropelki, które są otoczone małymi cząsteczkami, tak aby w każdej z nich znajdował się oryginalny olej ze wszystkimi jego właściwościami.
W przeciwieństwie do innych producentów, nasz system mikrokapsułkowania jest przeprowadzany w zakładzie obróbki oleju, w pomieszczeniach o kontrolowanej temperaturze, zgodnie z procedurami, które nie zwiększają temperatury, a zatem nie wpływają negatywnie na jej pozytywne właściwości.
Format proszku wolny od alergenów. Nie zawiera nabiału i mąk kleistych
Spośród kilku opcji mikrokapsułkowanych olejów dostępnych na rynku, najczęściej wybieranymi przez producentów są: Wykorzystanie kazein lub mąki pszennej lub bezpośrednio glutenu, do opracowania mikrocząstek. Wiąże się to z oczywistym problemem: Są to składniki alergenne.
Nasz olej jest wytwarzany z pochodnej kukurydzy, wolnej od Organizmów Modyfikowanych Genetycznie, która nie zawiera alergenów, takich jak gluten czy nabiał.
Olej lniany odpowiedni dla wegan i bez alergenów.
Korzystaj z niego kiedy chcesz i jak chcesz, zachowując całkowity spokój ducha!
Zapewnia szerokie spektrum wysokiego stężenia niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 + omega-6 i zawiera omega-9
Len to nasiona bogate w kwasy tłuszczowe z serii n- (omega).
Chociaż jest znany z zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, zawiera nie tylko roślinne omega-3, ale także niezbędne kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-9, które są bardzo cenione.
Kwas tłuszczowy | Zawartość na 100 g produktu |
Kwas alfa linolenowy ALA (Omega-3) | 27700 mg |
Kwas linolowy (Omega-6) | 7150 mg |
Kwas oleinowy (Omega-9) | 9000 mg |
Olej z nasion lnu w proszku dostarcza 28% całkowitej zawartości ALA, 7% LA i 9% OA. Pełne spektrum kwasów tłuszczowych omega o wysokiej jakości odżywczej!
Właściwości oleju lnianego wynikają z jego składu kwasów tłuszczowych
- Kwas alfa-linolenowy pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g dziennie tego kwasu.
Kwas linolowy ma takie same właściwości, gdy jest spożywany codziennie co najmniej 10 g ilości.
I ogólnie:
- Zastąpienie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Kwas oleinowy jest tłuszczem nienasyconym.
Pełne spektrum zdrowych tłuszczów dla kontroli poziomu cholesterolu we krwi!
Jakie są zastosowania oleju lnianego w proszku, jak go używać w kuchni?
Olej z nasion lnu w proszku może być stosowany do emulsji, nadaje się do przygotowywania sosów na bazie tłuszczów, ponieważ łatwiej jest go wymieszać niż zwykłe oleje, jak ma to miejsce na przykład w przypadku przygotowywania winegretów.
Mimo to, jednym z najczęstszych zastosowań jest stosowanie go na surowo w zupach, kremach i puree.
Wystarczy dodać czubatą łyżkę stołową do porcji, aby dostarczyć znaczną ilość niezbędnych kwasów tłuszczowych.
Ograniczeniem jest tylko wyobraźnia. Pieczenie z olejem z nasion lnu? Czemu nie!
Dla kogo zalecany jest olej lniany w proszku?
Ze względu na właściwości na cholesterol, które mają kwasy tłuszczowe z nasion lnu, jest odpowiednim pożywieniem dla osób stosujących dietę ubogą w ryby, orzechy i nasiona.
Jest również wysoce zalecany dla osób spożywających duże ilości tłuszczów zwierzęcych, na przykład poprzez masło lub spożywanie dużych ilości czerwonego mięsa.
Inne składniki fitness dla Twoich przepisów. Rekomendacje HSN
W HSN mamy szeroką gamę produktów spożywczych do zdrowych przepisów. Nie przegap tego:
I wiele więcej! Sprawdź kategorię de zdrowie odżywanie na wszystkie nasze opcje.
Badania naukowe dotyczące lnu:
- Parikh, M., Maddaford, T. G., Austria, J. A., Aliani, M., Netticadan, T., & Pierce, G. N. (2019). Dietary flaxseed as a strategy for improving human health. Nutrients, 11(5).
- Jamilian, M., Tabassi, Z., Reiner, Ž., Panahandeh, I., Naderi, F., Aghadavod, E., … Asemi, Z. (2020). The effects of n-3 fatty acids from flaxseed oil on genetic and metabolic profiles in patients with gestational diabetes mellitus: A randomised, double-blind, placebo-controlled trial. British Journal of Nutrition, 123(7), 792–799.
- Morshedzadeh, N., Shahrokh, S., Aghdaei, H. A., Amin Pourhoseingholi, M., Chaleshi, V., Hekmatdoost, A., … Mirmiran, P. (2019). Effects of flaxseed and flaxseed oil supplement on serum levels of inflammatory markers, metabolic parameters and severity of disease in patients with ulcerative colitis. Complementary Therapies in Medicine, 46, 36–43.