- Guma ksantanowa w proszku.
- Substancja zagęszczająca spożywcza.
- Żródło Błonnika.
- Idealny do nadawania konsystencji sosom, kremom, deserom itp.
- Idealny do dodawania gęstości sokom owocowym.
- Pomaga zapobiegać pojawianiu się kryształków lodu w lodach.
- Syci.
- Produkt pochodzenia roślinnego.
Co to jest Guma Ksantanowa?
Guma Ksantanowa FoodSeries jest dodatkiem przeznaczonym do żywności, E-415, na bazie Ksantany w proszku.
Guma Ksantanowa (także nazwana ksantanem) jest wysokocząsteczkowym polisacharydem wytwarzanym w wyniku fermentacji bakterii Xanthomonas Campestris w węglowodanach (takich jak kukurydza). Stosowany jest głównie jako substancja zagęszczająca do żywności.
Produkt jest odpowiedni dla wegan i jest w 100% wolny od GMO.
Właściwości Gumy Ksantanowej
Fizycznie guma ksantanowa występuje w postaci białego/kremowego proszku.
Pod względem odżywczym nie dostarcza tłuszczu ani białka. Jest czystym węglowodanem w formie rozpuszczalnego i niestrawnego błonnika, który wchłania wodę przechodząc przez układ pokarmowy.
Dlatego wiele osób stosuje gumę ksantanową, aby zwiększyć spożycie błonnika w swojej diecie.
Ponadto guma ksantanowa ma wiele zastosowań.
Do czego służy Guma Ksantanowa?
Głównym zastosowaniem jest modyfikacja pierwotnej konsystencji cieczy dodając lepkość i gęstość.
Może działać jako substancja zagęszczająca, stabilizator, emulgator lub substancja zawieszająca.
W przemyśle spożywczym jest szeroko stosowany do nadawania konsystencji produktom mlecznym, sosom, produktom instant, deserom, ciastkom czy sokom owocowym. Guma ksantanowa ma wiele zalet w porównaniu z innymi emulgatorami, ponieważ nie zmienia smaku, zapachu ani koloru żywności, do której jest dodawana.
Wiele osób używa gumy ksantanowej, aby zwiększyć spożycie błonnika pokarmowego.
Przepisy z Gumą Ksantanową
Może być stosowana w wielu daniach, ponieważ nie ma wpływu na gotowanie lub wysokie stężenie soli. Także nie ma wpływu na pH, nie zmienia temperatury cieczy i nie dodaje kalorii do dania.
Różni się od innych substancji zagęszczających tym, że może być stosowany na zimno. Nie trzebab jej podgrzać, aby działała.
Guma ksantanowa jest rozpuszczalna zarówno w ciepłej, jak i zimnej wodzie, bardzo szybko hydratyzuje się po zdyspergowaniu i ułatwia zatrzymywanie wody, co skutkuje bardzo lepkimi roztworami w niskich stężeniach. Ponadto, jego roztwory mają jednolitą lepkość w zakresie temperatur od zamarzania do temperatury bliskiej wrzenia, z niesamowitą stabilnością termiczną.
Zastosowanie Gumy Ksantanowej
Napoje
Guma ksantanowa jest szeroko stosowana w celu dodania konsystencji napojom i sokom owocowo-warzywnych.
Jeśli w tych napojach znajdują się kawałki owoców lub miąższ, użycie gumy ksantanowej pomaga utrzymać je w postaci zawiesiny i nadać im lepszy wygląd.
Guma ksantanowa jest często stosowana w koktajlach, aby zwiększyć gęstość i sprawić, że cząstki lub owoce pozostaną w stabilnej zawiesinie.
Wyroby mleczne
Bardzo często miesza się gumę ksantanową z gumą guar i stosowana jest jako stabilizator do lodów, sorbetów i shaków czekoladowych.
Dzięki jego dodaniu znacznie poprawia się kremowość lodów, unikając tłuszczu, który by był potrzebny do nadania równoważnej konsystencji, a tym samym tworząc mniej kaloryczne lody niskotłuszczowe.
W lodach guma ksantanowa zapobiega również pojawianiu się kryształków lodu, dzięki czemu są one bardziej kremowe, a także sprzyja tworzeniu się mikropęcherzyków powietrza. To nadaje lodom objętości i lekkości.
Jest stosowany do przygotowania także deserów mlecznych, takich jak budyń, zwłaszcza jako substytut jaj, symulując żółtko.
Sosy i dressingi
Do wielu sosów i dressingów dodaje się ksantan, aby dodać większej stabilności emulsji i nadania gęstszej, bardziej kremowej konsystencji.
Sosy zagęszczone ksantanem można bez problemu zamrozić, ponieważ po odmrożeniu nie tracą swoich właściwości.
wyroby piekarnicze i cukiernictwo
W przemyśle piekarniczym guma ksantanowa jest szeroko stosowanym składnikiem, głównie ze względu na jej zdolność do zwiększania retencji wody podczas pieczenia oraz przedłużania trwałości gotowych wyrobów piekarniczych i ciast chłodzonych.
W wielu chlebach guma ksantanowa jest stosowana jako substytut jaj. W szczególności może zmniejszyć zawartość białka jaj, bez żadnego wpływu na wygląd i smak produktu końcowego.
Sosy, polewy, dodatki
Wspaniałe właściwości mieszanek opartych na gumie ksantanowej pozwalają na zastosowanie ich w sosach, polewach i dodatkach.
Kremy maślane i polewy czekoladowy wzbogacone gumą ksantanową mają doskonałą konsystencję i płynność. Wysoka lepkość w stanie spoczynku nadaje gęsty i apetyczny wygląd.
Uwaga!
Jeśli dodasz gumę ksantanową do swoich przepisów, prawdopodobnie będziesz musiał zmniejszyć ilość suchych składników lub nieznacznie zwiększyć ilość płynnych.
Działania niepożądane Gumy Ksantanowej
Spożywanie gumy ksantanowej przez dłuższy czas nie ma działań nie podążanych.
Zawsze zaleca się picie wody podczas spożywania jakiegokolwiek produktu, do którego dodano gumę ksantanową, aby uniknąć odwodnienia.
Kto może stosować Gumę Ksantanową?
- Osoby poszukujące substancji zagęszczającej do swoich preparatów spożywczych (sosy, dressingi itp.)
- Poprawić konsystencję produktów, takich jak chleb, ciasta, makarony, wypieki cukiernicze...
Jak smakuje Guma Ksantanowa?
Guma Ksantanowa w proszku ma smak neutralny.

Z jakimi produktami łączyć Gumę Ksantanową?
Świetnie pasuje do: