- Najbardziej klasyczna mieszanka BCAA HSN - Odkryj Evobcaa's 2.0 Najlepszy wybór dla Ciebie!
- Połączenie aminokwasów rozgałęzionych z wysoką zawartością L-Leucyny. Kluczowy aminokwas.
- Stosunek 12 jednostek leucyny : 1 jednostka waliny : 1 jednostka izoleucyny = 12:1:1.
- Z dodatkiem L-Glutaminy, aby uzupełnić ogólne działanie produktu. Do 5,5 g na dzienną dawkę.
- Surowiec Kyowa® - glutamina najwyższej jakości międzynarodowej, od Kyowa Hakko Bio Co., LTD.
- Wszystkie aminokwasy zawarte w Evobcaa's 2.0 pochodzą z fermentacji roślinnej. 100% wegańskie.

Evobcaa's 2.0 - BCAA's 12:1:1 + Glutamina HSN
Evobcaa's 2.0 (BCAA's 12:1:1 + Glutamina) SportSeries to najbardziej reprezentatywny produkt HSN jako opcja na bazie aminokwasów rozgałęzionych. Zawiera połączenie 3 aminokwasów rozgałęzionych i glutaminy, w proporcji 12-1-1 + 5.
Aminokwasy rozgałęzione, czyli BCAA's, to grupa niezbędnych aminokwasów o specyficznych właściwościach chemicznych, które czynią je bardzo poszukiwanymi ze względu na ich właściwości odżywcze, szczególnie wśród sportowców, osób z konkretnymi potrzebami białkowymi oraz pracowników wykonujących intensywną pracę fizyczną, a także osób starszych.
Evobcaa's 2.0 to „pewny wybór” w zakresie aminokwasów rozgałęzionych; jeśli nie wiesz, jakie aminokwasy wybrać, aby uzupełnić swój trening, Evobcaa's 2.0 będzie idealnym wyborem.
Odkryj doskonałą kombinację aminokwasów rozgałęzionych
L-Leucyna + L-Izoleucyna + L-Walina. 3 aminokwasy rozgałęzione
Aminokwasy egzogenne składają się łącznie z 9 aminokwasów: Leucyna, Izoleucyna, Walina, Lizyna, Metionina, Treonina, Tryptofan, Histydyna i Fenyloalanina. Z pewnością zauważyłeś, że 3 pierwsze to właśnie BCAA's.
Tak jest, BCAA's to konkretna grupa aminokwasów o charakterystycznym rozgałęzionym łańcuchu, czyli ich grupa R (zmienny fragment aminokwasu) zawiera rozgałęzienie węglowe. Ta cecha nadaje im unikalne właściwości, takie jak kluczowa rola w różnych procesach biologicznych organizmu.

Często produkty, które teoretycznie są „na bazie BCAA's”, zawierają nie tylko BCAA's, ale także szeroką gamę innych aminokwasów, które są tańsze i mniej specyficzne w działaniu niż ich rozgałęzione odpowiedniki.
Evobcaa's 2.0 HSN posiada połączenie 3 aminokwasów rozgałęzionych w znaczących proporcjach, w sposób przejrzysty, bez „przycinania” czy maskowania ich zawartości.
Z dodatkiem Glutaminy – dlaczego jest obecna w Evobcaa's 2.0?
Możliwe, że zastanawiasz się, dlaczego produkt na bazie BCAA's zawiera glutaminę, skoro ten aminokwas nie jest rozgałęzionym ani nawet egzogennym aminokwasem.
Glutamina to aminokwas, który u sportowców lub osób z dużym zużyciem mięśni, niezależnie od jego przyczyny, staje się warunkowo niezbędny. Glutamina jest najobficiej występującym aminokwasem w tkance mięśniowej, a kiedy jest ona nadmiernie wykorzystywana, organizm intensywnie ją zużywa.
Dlatego, analizując badania i opinie klientów, zauważyliśmy, że ponad 80% z nich łączy BCAA's z glutaminą, kupując je osobno, aby skorzystać z właściwości, jakie te aminokwasy oferują w połączeniu.
Chcieliśmy więc stworzyć nasz najbardziej uniwersalny produkt BCAA's, łączący aminokwasy rozgałęzione z glutaminą, aby osoby poszukujące kompletnego i uniwersalnego rozwiązania mogły je łatwo znaleźć. Ale znajdziesz w HSN także produkty BCAA's bez dodatku glutaminy, na przykład:

Stosunek 12:1:1 – dlaczego wybraliśmy właśnie tę mieszankę?
Mówiąc o BCAA's, zawsze odnosimy się do obecności 3 aminokwasów z grupy aminokwasów rozgałęzionych, ale ważne jest, aby ich proporcje były odpowiednio dobrane. Pytanie brzmi – która proporcja jest najlepsza?
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi naukowej na to pytanie, dlatego w HSN znajdziesz produkty BCAA's o różnych proporcjach Leucyna:Izoleucyna:Walina.
W przypadku Evobcaa's 2.0 stosunek wynosi 12:1:1, z wyraźnym przechyleniem na korzyść leucyny. Zostało to zrobione celowo, ponieważ leucyna jest najlepiej przebadanym aminokwasem z grupy BCAA's i otrzymała szczególną uwagę jako gwiazda tej grupy aminokwasów.
Kyowa® – opatentowana glutamina – Dowiedz się więcej
Kyowa Quality® to zarejestrowana marka Kyowa Hakko Bio Co., Ltd., reprezentująca linię ultraczystych aminokwasów, w tym L-Glutaminę, aminokwas w Evobcaa's 2.0 z marką zastrzeżoną. Używane przez nas aminokwasy są pozyskiwane w procesach fermentacji roślinnej, co gwarantuje wysoką jakość i czystość.
L-Glutamina Kyowa® jest uznawana za skuteczną i bezpieczną, co czyni ją jedną z najczęściej stosowanych w badaniach naukowych na całym świecie.

Kyowa Hakko Bio Co., Ltd. to japońska firma lider w biotechnologii i fermentacji. Jej misją jest wspieranie zdrowia i dobrostanu na całym świecie poprzez tworzenie nowych wartości dzięki postępom w naukach o życiu i technologiach. Firma opracowała innowacyjne technologie fermentacji, które pozwalają na produkcję aminokwasów, nukleotydów i innych bioaktywnych związków. Produkty pozyskiwane z surowców roślinnych są wykorzystywane w różnych branżach przez wiodące firmy, takie jak HSN, gdzie wykorzystanie Kyowa® wyróżnia się jakością.
Smaki Evobcaa's 2.0 – co powinieneś wiedzieć?
Jeśli nie masz doświadczenia w stosowaniu suplementów żywnościowych w proszku, szczególnie w formacie RAW, musisz wiedzieć, że naturalny smak ultraczystych aminokwasów, zwłaszcza leucyny, charakteryzuje się gorzkim posmakiem. Nie jest on nieprzyjemny dla osób, które go znają, ale jest wyraźnie wyczuwalny.
To wywołało różne sytuacje na rynku:
- Z jednej strony, wiele firm nie zwracało szczególnej uwagi na rozwój smaków swoich BCAA's, kończąc na produktach, które nadal mają intensywnie gorzki posmak bazowych aminokwasów.
- Inne firmy przesadnie skupiły się na całkowitym zamaskowaniu smaku BCAA's, używając ogromnych ilości dodatków, aromatów, substancji słodzących i innych związków, które ostatecznie zmniejszają zawartość aminokwasów w produkcie.

W HSN postawiliśmy na własne rozwiązanie: Nie chcieliśmy oferować BCAA o intensywnym smaku typowym dla aminokwasów – do tego mamy BCAA RAW, bez maskowania ich smaku; jednocześnie nie chcieliśmy dodawać dużych ilości aromatów i substancji słodzących tylko po to, aby ukryć naturalny smak naszych aminokwasów.
W Evobcaa's 2.0 znajdziesz produkt zrównoważony: Przygotowując BCAA's, poczujesz delikatnie gorzki posmak aminokwasów, ale jest on bardzo słabo wyczuwalny, ponieważ został odpowiednio zamaskowany dzięki naszym autorskim rozwiązaniom smakowym, które idealnie współgrają z naturalnym smakiem aminokwasów. Zostały one opracowane bez dodawania dużych ilości dodatków, nie obniżając w ten sposób zawartości ani wartości odżywczej produktu.
Dostępne w świeżych i delikatnych smakach owocowych (np. jabłko lub wiśnia), napojów typu cola czy energetyków; a także w bardziej wyrafinowanych opcjach, jak mrożona herbata brzoskwiniowa o głębszym, bardziej złożonym smaku.
Sportowe zastosowania BCAA's – kiedy je stosować?
BCAA's to aminokwasy silnie powiązane z zastosowaniami sportowymi, ponieważ sportowcy stanowią główną grupę osób zainteresowanych tym typem aminokwasów; jednak wokół pytania, kiedy je stosować, narosło wiele mitów.
BCAA's można stosować o dowolnej porze dnia, aby wykorzystać ich działanie, ponieważ w organizmie istnieje „pul aminokwasów”, do którego trafiają, a ich działanie nie jest natychmiastowe, z wyjątkiem szczególnych przypadków ekstremalnej potrzeby.
Jednak wielu sportowców nadal szuka idealnego momentu na stosowanie BCAA's. Czy lepiej przed, w trakcie, czy po treningu?
Standardowa rekomendacja to stosowanie Evobcaa's zaraz po przebudzeniu, aby przerwać nocny post, przed śniadaniem. Kolejna dawka aminokwasów może być przyjęta podczas treningu. Idealnie uzupełnia to tradycyjną porcję białka przed i/lub po treningu.
Jeśli nie stosujesz białka przed lub po treningu, możesz wymieszać całą dzienną dawkę Evobcaa's z większą ilością wody i zacząć pić przed treningiem, kontynuując podczas jego trwania aż do zakończenia.

Połącz Evobcaa's 2.0 z innymi produktami
Evobcaa's 2.0 nie wymaga łączenia z innymi elementami, ponieważ sam w sobie stanowi kompletny produkt aminokwasowy.
Niemniej jednak nie ma przeciwwskazań, aby łączyć produkt (wiele osób tak robi) z różnymi aminokwasami izolowanymi lub węglowodanami bez smaku.
Bibliografia
- Castell, L. M., & Newsholme, E. A. (2001). The relation between glutamine and the immunodepression observed in exercise. Amino Acids, 20(1), 49–61.
- Castell, L. M., Poortmans, J. R., & Newsholme, E. A. (1996). Does glutamine have a role in reducing infections in athletes? European Journal of Applied Physiology and Occupational Physiology, 73(5), 488–490.
- Coqueiro, A. Y., Rogero, M. M., & Tirapegui, J. (2019). Glutamine as an Anti-Fatigue Amino Acid in Sports Nutrition. Nutrients, 11(4).
- Cruzat, V., Macedo Rogero, M., Noel Keane, K., Curi, R., & Newsholme, P. (2018). Glutamine: Metabolism and Immune Function, Supplementation and Clinical Translation. Nutrients, 10(11), 1564.
- Fouré, A., & Bendahan, D. (2017). Is Branched-Chain Amino Acids Supplementation an Efficient Nutritional Strategy to Alleviate Skeletal Muscle Damage? A Systematic Review. Nutrients, 9(10), 1047.
- Gil, A. (2010). Tratado de Nutrición. Nutrición Humana en el Estado de Salud. (Coord. Martínez, E & Maldonado, J.). Madrid: Editorial Médica Panamericana.
- Hormoznejad, R., Zare Javid, A., & Mansoori, A. (2019). Effect of BCAA supplementation on central fatigue, energy metabolism substrate and muscle damage to the exercise: a systematic review with meta-analysis. Sport Sciences for Health, 15(2), 265–279.
- Jackman, S. R., Witard, O. C., Philp, A., Wallis, G. A., Baar, K., & Tipton, K. D. (2017). Branched-Chain Amino Acid Ingestion Stimulates Muscle Myofibrillar Protein Synthesis following Resistance Exercise in Humans. Frontiers in Physiology , Vol. 8, p. 390.