
Evobcaa's 2.0 - BCAA's 12:1:1 + Glutamina od HSN
Evobcaa's 2.0 (BCAA's 12:1:1 + Glutamina) od SportSeries to najbardziej ikoniczny produkt HSN, reprezentujący opcje oparte na aminokwasach rozgałęzionych z substancjami słodzącymi. Zawiera kombinację 3 aminokwasów rozgałęzionych i glutaminy w proporcji 12-1-1 + 5.
Aminokwasy rozgałęzione, czyli BCAA, to grupa niezbędnych aminokwasów, które mają specyficzne cechy chemiczne, dzięki którym są bardzo poszukiwane ze względu na swoje właściwości odżywcze, zwłaszcza wśród sportowców, osób z konkretnymi potrzebami aminokwasowymi, pracowników narażonych na duże zapotrzebowanie energetyczne oraz osób starszych.
Evobcaa's 2.0 to „pewniak” jeśli chodzi o aminokwasy rozgałęzione; jeśli nie wiesz, które aminokwasy wybrać, by uzupełnić trening, z Evobcaa's 2.0 na pewno trafisz w dziesiątkę.
Odkryj ostateczną kombinację aminokwasów rozgałęzionych
L-Leucyna + L-Izoleucyna + L-Walina. Te 3 aminokwasy rozgałęzione
Aminokwasy niezbędne składają się z 9 aminokwasów: leucyna, izoleucyna, walina, lizyna, metionina, treonina, tryptofan, histydyna i fenyloalanina. Pewnie zauważyłeś, że pierwsze 3 to właśnie BCAA.
Tak właśnie jest, BCAA to konkretna grupa aminokwasów o własnej tożsamości, bo są rozgałęzione, czyli ich grupa R (zmienna część aminokwasu) ma rozgałęzienie węglowe. Ta cecha nadaje im unikalne właściwości, jak ważną rolę w różnych procesach biologicznych organizmu.

Czasem wiele produktów „na bazie BCAA” w rzeczywistości nie zawiera tylko BCAA, lecz są one zmieszane z różnymi innymi aminokwasami, które są tańsze i mniej specyficzne niż aminokwasy rozgałęzione.
Evobcaa's 2.0 od HSN zawiera kombinację 3 aminokwasów rozgałęzionych w znaczących proporcjach, transparentnie i bez „cięcia” czy ukrywania zawartości.
Dodana glutamina – dlaczego jest w Evobcaa's 2.0?
Możesz się zastanawiać, dlaczego produkt na bazie BCAA zawiera glutaminę, skoro to nie aminokwas rozgałęziony ani nawet nie jest aminokwasem niezbędnym.
Prawda jest taka, że glutamina to aminokwas, który u sportowców lub osób z dużym zużyciem mięśni, niezależnie od przyczyny, staje się warunkowo niezbędny; jest to aminokwas obecny w największej ilości w tkance mięśniowej, a gdy ta jest obciążona, organizm zużywa dużo glutaminy.
Dlatego po przeanalizowaniu badań i opinii użytkowników zauważyliśmy, że ponad 80% z nich łączy BCAA z glutaminą, kupując je osobno, by korzystać z właściwości aminokwasów razem.
Postanowiliśmy więc stworzyć nasz najbardziej uniwersalny produkt BCAA z mieszanką aminokwasów rozgałęzionych i glutaminy, aby osoby szukające łatwo kompletnej i dopasowanej mieszanki mogły ją szybko znaleźć. Ale w HSN masz też BCAA bez dodatku glutaminy, np.:

Proporcja 12:1:1 – dlaczego wybraliśmy właśnie tę mieszankę?
Mówiąc o BCAA zawsze mamy na myśli obecność 3 aminokwasów rozgałęzionych, ale ważne jest, by mieszanka miała odpowiednią proporcję, ale... która jest najlepsza?
Nie ma jednoznacznej naukowej odpowiedzi na to pytanie, dlatego w HSN znajdziesz produkty BCAA z różnymi proporcjami leucyny:izoleucyny:waliny.
W przypadku Evobcaa's 2.0 proporcja to 12:1:1, znacznie przesunięta na korzyść leucyny, co jest celowym zabiegiem, bo leucyna to najlepiej przebadany aminokwas z grupy BCAA i dlatego jest uważana za gwiazdę tej grupy aminokwasów.
Kyowa® – patent na glutaminę – poznaj ją bliżej
Kyowa Quality® to zastrzeżona marka Kyowa Hakko Bio Co., Ltd., która reprezentuje linię ultrapurystycznych aminokwasów, w tym L-Glutaminę, aminokwas z Evobcaa's 2.0 z zastrzeżoną marką. Aminokwasy, których używamy, pozyskiwane są przez fermentację roślinną, co gwarantuje wysoką jakość i czystość.
L-Glutamina Kyowa® jest znana ze swojej skuteczności i bezpieczeństwa, będąc jedną z najczęściej stosowanych w badaniach naukowych na całym świecie.
Kyowa Hakko Bio Co., Ltd. to japońska firma lider w biotechnologii i fermentacji. Jej misją jest przyczynianie się do zdrowia i dobrostanu na świecie poprzez tworzenie nowych wartości dzięki postępom w naukach o życiu i technologiach. Firma opracowała innowacyjne technologie fermentacji do produkcji aminokwasów, nukleotydów i innych bioaktywnych związków. Produkty pochodzące z roślinnych źródeł są wykorzystywane w różnych branżach przez czołowe firmy, takie jak HSN, gdzie użycie Kyowa® wyróżnia się jakością.
Smaki Evobcaa's 2.0 – co warto wiedzieć?
Jeśli nie masz doświadczenia z suplementami w proszku, zwłaszcza w formacie RAW, musisz wiedzieć, że naturalny smak ultra-czystych aminokwasów, szczególnie leucyny, jest charakterystycznie gorzki; nie jest nieprzyjemny dla znających ten smak, ale jest wyraźnie wyczuwalny.
To powoduje różne sytuacje na rynku:
- Z jednej strony, wiele firm nie przykładało uwagi do opracowania smaków swoich BCAA, kończąc na produktach z intensywnie gorzkim smakiem aminokwasów bazowych.
- Inne firmy przesadnie maskowały smak BCAA, używając ogromnej ilości dodatków, aromatów, substancji słodzących i innych składników, co znacznie obniża zawartość aminokwasów w produkcie.

W HSN wybraliśmy własne rozwiązanie: nie chcieliśmy wypuszczać produktu BCAA z tak wyraźnym smakiem aminokwasów, bo masz już BCAA w formacie RAW bez maskowania smaku; ale też nie chcieliśmy dodawać ogromnych ilości aromatów i słodzików tylko po to, by ukryć naturalny smak aminokwasów.
W Evobcaa's 2.0 znajdziesz produkt zrównoważony: Przy przygotowaniu BCAA poczujesz lekko gorzkie tło aminokwasów, ale jest ono bardzo słabo wyczuwalne, bo jest dobrze zamaskowane przez własne opracowania smakowe, które idealnie uzupełniają naturalny smak aminokwasów i zostały stworzone bez dodawania dużych ilości dodatków, nie poświęcając tym samym zawartości ani jakości odżywczej produktu.
Dostępne w świeżych i łagodnych smakach owocowych (jak jabłko czy wiśnia) lub typu napoju gazowanego (cola czy napój energetyczny); masz też inne opcje, jak mrożona herbata brzoskwiniowa o głębszym i bardziej złożonym smaku.
Sportowe zastosowanie BCAA – kiedy je brać?
BCAA to aminokwasy mocno związane ze sportem, bo sportowcy to główna grupa zainteresowana tymi aminokwasami; jednak wokół momentu ich stosowania narosło wiele mitów.
BCAA można stosować o każdej porze dnia, by korzystać z ich efektów, bo w organizmie istnieje „pulka” aminokwasów, do której trafiają, a ich działanie nie jest natychmiastowe, chyba że w wyjątkowych sytuacjach.
Jednak wielu sportowców wciąż szuka idealnego momentu na BCAA – czy lepiej przed, w trakcie czy po treningu?
Standardowa rekomendacja to użycie Evobcaa's zaraz po przebudzeniu, by przerwać nocny post, przed śniadaniem. Druga dawka aminokwasów podczas treningu. To świetnie uzupełnia zwykłe spożycie białka przed i/lub po treningu.
Jeśli nie stosujesz białka jako pre- lub post-trening, możesz rozpuścić całą dzienną dawkę Evobcaa's w większej ilości wody i zacząć pić przed treningiem, kontynuując podczas całego treningu aż do jego końca.

Łącz Evobcaa's 2.0 z innymi produktami
Evobcaa's 2.0 nie wymaga łączenia z innymi produktami, bo sam w sobie stanowi kompletną mieszankę aminokwasów dla swojego zastosowania.
Jednak sam nie ma żadnych konkretnych przeciwwskazań, więc można go bez problemu (i wiele osób tak robi) stosować w połączeniu z różnymi izolowanymi aminokwasami lub bezsmakowymi węglowodanami.
Bibliografia
- Castell, L. M., & Newsholme, E. A. (2001). The relation between glutamine and the immunodepression observed in exercise. Amino Acids, 20(1), 49–61.
- Castell, L. M., Poortmans, J. R., & Newsholme, E. A. (1996). Does glutamine have a role in reducing infections in athletes? European Journal of Applied Physiology and Occupational Physiology, 73(5), 488–490.
- Coqueiro, A. Y., Rogero, M. M., & Tirapegui, J. (2019). Glutamine as an Anti-Fatigue Amino Acid in Sports Nutrition. Nutrients, 11(4).
- Cruzat, V., Macedo Rogero, M., Noel Keane, K., Curi, R., & Newsholme, P. (2018). Glutamine: Metabolism and Immune Function, Supplementation and Clinical Translation. Nutrients, 10(11), 1564.
- Fouré, A., & Bendahan, D. (2017). Is Branched-Chain Amino Acids Supplementation an Efficient Nutritional Strategy to Alleviate Skeletal Muscle Damage? A Systematic Review. Nutrients, 9(10), 1047.
- Gil, A. (2010). Tratado de Nutrición. Nutrición Humana en el Estado de Salud. (Coord. Martínez, E & Maldonado, J.). Madrid: Editorial Médica Panamericana.
- Hormoznejad, R., Zare Javid, A., & Mansoori, A. (2019). Effect of BCAA supplementation on central fatigue, energy metabolism substrate and muscle damage to the exercise: a systematic review with meta-analysis. Sport Sciences for Health, 15(2), 265–279.
- Jackman, S. R., Witard, O. C., Philp, A., Wallis, G. A., Baar, K., & Tipton, K. D. (2017). Branched-Chain Amino Acid Ingestion Stimulates Muscle Myofibrillar Protein Synthesis following Resistance Exercise in Humans. Frontiers in Physiology , Vol. 8, p. 390.