- Modyfikowana pektyna z cytryny (cytrusowa) - Hydrolizowana dla lepszej strawności.
- Rozpuszczalna w wodzie pektyna - Forma w proszku - Nie zagęszcza.
- Standaryzowana na 65% kwasu galakturonowego. Maksymalna skuteczność!
- Kontrolowana masa cząsteczkowa i niski stopień estryfikacji dla najwyższej efektywności.
- Bez smaku. Nie zawiera cukrów, substancji słodzących ani aromatów.
Modyfikowana pektyna cytrusowa - To nie jest zwykła pektyna
Modyfikowana pektyna cytrusowa w proszku EssentialSeries to suplement żywnościowy w drobnym proszku, produkowany ze skórek i miąższu cytrusów, konkretnie z cytryny, z których pozyskiwana jest pektyna natywna, która następnie jest modyfikowana, aby uzyskać tak zwaną „MCP” lub „Modyfikowaną Pektynę Cytrusową”, o właściwościach odżywczych różnych od pektyny natywnej. Produkt HSN jest standaryzowany na 65% kwasu galakturonowego, będącego charakterystycznym monomerem pektyny o funkcjonalnym znaczeniu.
Pektyny to grupa złożonych polisacharydów o wysokiej masie cząsteczkowej, występujących w roślinach, składających się głównie z jednostek kwasu poligalakturonowego, częściowo metylowanych. Pektyna jest produkowana komercyjnie poprzez ekstrakcję skórek cytrusów, wytłoków jabłkowych lub pulpy buraczanej za pomocą kwasu i ciepła. Ekstrakt jest filtrowany, a następnie pektyna jest wytrącana. Czasami kwaśny ekstrakt jest suszony metodą natryskową lub walcową. Pektyna ekstrahowana z roślin jest modyfikowana poprzez zmianę warunków takich jak pH, temperatura lub ekspozycja na enzymy, co skraca jej cząsteczki, przekształcając ją w wersję mniej lepką, bardziej strawialną, o innych właściwościach odżywczych i funkcjonalnych niż pektyna natywna.
Modyfikowana pektyna cytrusowa to doskonała, rozpuszczalna w wodzie alternatywa, pozwalająca wykorzystać właściwości odżywcze hydrolizowanych polisacharydów bogatych w D-poligalakturonaty.
Zalety „modyfikacji pektyny”
Pektyna o niższej lepkości
Hydroliza pektyny, będąca procesem modyfikacji, zmienia „water-binding affinity” czyli zdolność wiązania wody, co oznacza, że mieszanie jej z cieczą tworzy „napój” a nie żel, nie ma zdolności żelujących i z tego powodu rzadziej stosuje się ją do celów kulinarnych, np. w dżemach.
Jednakże, ta cecha wynika z uproszczenia złożonych struktur włókien do łańcuchów polisacharydowych, które są łatwiej przyswajalne, przekształcając ją w błonnik rozpuszczalny, o unikalnych właściwościach odżywczych włókien rozpuszczalnych w porównaniu z pektyną natywną.
Maksymalna kontrola masy cząsteczkowej i estryfikacji
Kontrola cech składających się na polimery jest kluczowa dla oceny wartości odżywczej modyfikowanej pektyny cytrusowej.
Pektyna w stanie natywnym ma masę cząsteczkową od 100 do 200 kilodaltonów, co nadaje jej charakterystyczne właściwości tego polimeru o wysokiej zdolności żelującej, natomiast masa cząsteczkowa modyfikowanej pektyny jest znacznie mniejsza.
Ważne jest jej kontrolowanie, ponieważ jeśli hydroliza pektyny jest minimalna, a jej masa cząsteczkowa nadal wynosi kilkadziesiąt kilodaltonów, jej przyswajalność byłaby nadal minimalna, jak w przypadku pektyny natywnej. Nasza modyfikowana pektyna cytrusowa została poddana szczegółowej kontroli procesu produkcji, aby uzyskać pektynę modyfikowaną o jak najmniejszej masie cząsteczkowej.
Jej stopień estryfikacji jest mniejszy, co pozwala maksymalnie wykorzystać jej przyswajalność i właściwości funkcjonalne.
65% kwasu galakturonowego - Gwarantowana standaryzacja
Kwas galakturonowy (D-galakturonowy) jest głównym monomerem, który tworzy łańcuchy polimerowe D-poligalakturonatów, składające się na modyfikację pektyny natywnej.
Znajomość zawartości kwasu galakturonowego jest kluczowa dla określenia cech związku, jednakże ze względu na koszty standaryzacji tego wskaźnika jakości, wiele firm tego nie robi, natomiast HSN pracuje tylko z najlepszymi surowcami, standaryzowanymi i o gwarantowanej zawartości głównych bioaktywnych składników, aby zapewnić optymalną skuteczność.
Pektyna jabłkowa vs modyfikowana pektyna cytrusowa
W całym przedstawionym materiale ciągle odnosiliśmy się do różnicy między „pektyną natywną” a modyfikowaną pektyną.
Pektyna jabłkowa HSN to pektyna natywna, która odpowiada naturalnej strukturze pektyny występującej w skórkach owoców, w tym przypadku jabłka jako głównego źródła pektyny o wysokiej zawartości metylu.
Natomiast ta modyfikowana pektyna ze skórek cytryny jest uproszczoną wersją cząsteczki pektyny zawartej również w skórce jabłka, aby móc wykorzystać różne właściwości odżywcze wynikające z lepszej przyswajalności.
Bez smaku – proszek bez aromatów
Modyfikowana pektyna cytrusowa ma lekko kwaśny posmak, charakterystyczny dla niej smak.
Nasza modyfikowana pektyna cytrynowa w proszku nie ma smaku, ponieważ nie dodaliśmy składników słodzących ani zmieniających jej naturalny smak. Możesz dodać ją do soków lub koktajli bez zmiany ich naturalnego smaku, nadając jedynie lekką kwasowość, ponieważ nic nie jest bardziej naturalne niż prostota.
Możliwe zastosowania kulinarne
Pektyna stosowana do celów kulinarnych to głównie pektyna natywna, ponieważ posiada ona większą zdolność żelującą, idealną do przygotowywania na przykład dżemów.
Modyfikowaną pektynę można stosować jako emulgator, będąc doskonałą opcją do przygotowywania kremów i sosów, poprawiając ich teksturę.
Inne produkty dla twojego zdrowia
Modyfikowaną pektynę cytrusową można łączyć z różnymi napojami, ale jest doskonałym dodatkiem do koktajli białkowych każdego rodzaju.
Ciesz się najlepszymi suplementami w HSN!
Źródła
- Hassler, S. N., Ahmad, S., Halvorson, K. G., Seefeldt, T., Nemzek, J. A., & Taylor, B. K. (2000). Modified
Citrus Pectin - Monograph. Alternative Medicine Review, 5(6), 573-585. - U.S. Food and Drug Administration. (2024). Title 21: Food and drugs. Electronic Code of Federal Regulations.
- Naturopathic Foundations. (2024). Modified citrus pectin. ND Health Facts.
- National Cancer Institute. (2024). Modified citrus pectin supplement. NCI Drug Dictionary.
- Zhou, S., Chen, Y., Fang, L., Yuan, Z., Lu, H., Wang, T., & Zhou, W. (2021). Modified Citrus Pectin Treatment in Non-Metastatic Biochemically Relapsed Prostate Cancer: Results of a Prospective Phase II Study. Nutrients, 13(12), 4295.