- Białko w proszku 'Plant-based' - 100% roślinne - Odpowiedni dla wegan
- Kompletne białko o aminogramie wzbogaconym L-Leucyną i L-metioniną.
- Wykorzystanie niesyntetycznych - aminokwasów - z fermentacji roślinnej.
- Kompletne połączenie białek: Groch + Ryż + Konopie + Dynia. Bez ograniczających aminokwasów.
- Wzbogacony o kluczowe składniki odżywcze dla wegan: Żelazo (fumaran) i aktywna witamina B12 (metylowana).
- Białko słodzone sukralozą i naturalnymi glikozydami stewiolowymi ze Stevia rebaudiana.
- Z DigeZyme® - Kompleks enzymów do żywności (proteaza, laktaza, amylaza, lipaza, amylaza, celulaza i celulaza).
Evopro Vegan + Leucyna Extra - Kompletne i wzbogacone białko roślinne
Evopro Vegan (Mieszanka Białkowa Premium) + Leucyna Extra SportSeries to wegański preparat w proszku na bazie izolatu białka grochu, koncentratu białka ryżu, białka konopi i białka dyni; z L-Leucyną i L-Metioniną, Fumaranem żelaza, Metylokobalaminą i Enzymami DigeZyme®.
Połączenie różnych źródeł białka roślinnego zostało wykorzystane w celu uczynienia Evopro Vegan najbardziej kompletnym białkiem roślinnym z pełnym aminogramem bez ograniczania aminokwasów i z czterema różnymi szybkościami wchłaniania charakterystycznymi dla jego białek (Bilsborough i Mann, 2006)
Evopro Vegan to najwyższej jakości mieszanka białek pochodzenia roślinnego, wzbogacona o ważne składniki odżywcze dla osób, które nie spożywają pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Jest to idealny produkt dla wegan.
Evopro Vegan to flagowe białko 'plant-based' - Wyjaśniamy, co to oznacza
Wiele roślinnych źródeł białka jest niekompletnych, ponieważ mają:
- Niedobór aminokwasów.
- Niewystarczająca strawność białka.
Evopro Vegan posiada rozwiązanie na to ograniczenie dzięki suplementacji białka z różnych źródeł.
Pełnowartościowe białko, co to znaczy i dlaczego inne białka roślinne nimi nie są?
Evopro Vegan + Leucyna Extra zawiera połączenie białek pochodzących z:
Grochu + Ryżu + Konopii + Dyni
W ten sposób wszystkie niezbędne aminokwasy uzupełniają się wzajemnie, uzyskując stężenia podobne do wskaźnika chemicznego białka referencyjnego ustalonego przez FAO/WHO (1985).
Białka roślinne charakteryzują się brakiem niektórych ważnych aminokwasów:
- Zboża mają niską zawartość lizyny, treoniny i tryptofanu.
- Warzywa mają niską zawartość metioniny i izoleucyny.
- Rośliny strączkowe mają niską zawartość metioniny i tryptofanu.
- Nasiona i orzechy mają niską zawartość lizyny i izoleucyny.
Każde pojedyncze warzywo, zboże lub roślina strączkowa może mieć określone ograniczenia dotyczące aminokwasów. W HSN opracowaliśmy własną kombinację źródeł białka, aby uzyskać kompletny aminogram, który zapewnia odpowiednie ilości każdego z niezbędnych aminokwasów odżywczych, które musi dostarczać.
Dla porównania, smak Solony Karmel zapewnia następujące związki:
AMINOKWASY | ILOŚĆ / 100 g |
Leucyna | 8009 mg |
Izoleucyna | 3346 mg |
Walina: | 6360 mg |
Lizyna | 5169 mg |
Metionina | 1540 mg |
Treonina | 2336 mg |
Tryptofan | 677 mg |
Histydyna | 1458 mg |
Fenyloalanina | 3631 mg |
Każdego z 9 niezbędnych aminokwasów, które powinno zawierać pełnowartościowe białko.
Wysoka zawartość białka. 67-75% w zależności od smaku
Czy wiesz, że…
Białko przyczynia się do utrzymania i wzrostu masy mięśniowej
Jest to główny powód, dla którego osoby w każdym wieku, obu płci, a zwłaszcza sportowcy, są zainteresowani utrzymaniem spożycia białka odpowiedniego do ich celów; może to jednak stanowić problem dla osób, które nie spożywają żywności pochodzenia zwierzęcego.
Najbardziej skoncentrowane źródła białka w żywności są pochodzenia zwierzęcego, jest to na przykład mięso lub jaja, dzięki którym łatwo jest spożywać 200 lub 300 gramów żywności na porcję, a tym samym spożywać dużą ilość białka. Jest to bardziej skomplikowane, gdy próbujemy to zrobić tylko ze źródeł roślinnych, ponieważ wymaga to czasami bardzo dużej ilości jedzenia, co powoduje, że wielu wegan, w tym sportowców, nie spożywa wystarczającej ilości białka.
Z Evopro Vegan nie będziesz już miał tego problemu, ponieważ dzięki wysokiemu stężeniu „suchych” białek (w postaci proszku) jeden shake dostarcza do 25 gramów białka o niskim wskaźniku sytości, idealnym do zwiększenia spożycia białka przez wegan, którzy jedzą duże ilości żywności pochodzenia roślinnego.
Evopro Vegan + Leucyna Extra jest właśnie tym, czego szukasz!
Wzbogacony o kluczowe składniki odżywcze dla wegan: Żelazo i aktywna witamina B12 (metylowana).
Żelazo przyczynia się do prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz pomaga w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie.
Witamina B12 przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Co sprawia, że HSN Evopro Vegan + Leucyna Extra HSN jest wyjątkowym białkiem?
Evopro Vegan + Leucyna Extra to najbardziej kompletne białko dla wegan. Dowiedz się dlaczego!
Formuła wzbogacona o Leucynę - Ważny aminokwas, który nie występuje powszechnie w białkach roślinnych
Evopro połączyło kilka źródeł białka, które wzajemnie uzupełniają ograniczające aminokwasy w wyniku czego powstał preparat odżywczy o kompletnym aminogramie, idealny dla sportowców stosujących dietę wegańską.
Ponadto, aby zwiększyć Wartość Biologiczną białka, dodaliśmy L-Leucynę w proszku z fermentacji roślinnej, ponieważ jest to ważny aminokwas w składzie białek pochodzenia zwierzęcego i ma tendencję do niskiego stężenia w źródłach roślinnych.
Evopro Vegan + Leucyna Extra zawiera ponad 2 g (~30%) Leucyny w porcji.
Nowość! Z L-Metioniną - wyjaśniamy, dlaczego ją dodaliśmy
Ulepszyliśmy formułę Evopro Vegan dodając fermentowaną roślinnie L-Metioninę.
L-Metionina jest aminokwasem występującym w ryżu i innych zbożach, ale bardzo brakuje jej w roślinach strączkowych, takich jak soja.
Nasze Evopro vegan zawiera dodatek Metioniny, przez co ma najbardziej kompletny aminogram jak na wegańską formułę proteinową.
Żelazo i Witamina B12 u wegan - niezbędne składniki odżywcze o niskiej zawartości w roślinach
Wzmocniliśmy Evopro Vegan Fumaranem Żelaza, jako źródłem żelaza i Metylokobalaminą jako formą witaminy B12.
Po dogłębnej analizie literatury naukowej nasi eksperci ds. rozwoju i innowacji odkryli wysoką częstość występowania niewystarczającego spożycia tych dwóch składników odżywczych w diecie wegańskiej (Nebl i in., 2019).
Evopro Vegan to preparat spożywczy o wysokiej zawartości witaminy B12 i Żelaza.
Idealny do zaspokojenia zapotrzebowania na oba składniki odżywcze u wegańskich sportowców, którzy mają wysokie zapotrzebowanie na energię.
Nowość! Z DigeZyme® - Kompletny kompleks enzymatyczny
Evopro Vegan zawiera DigeZyme®:

Charakterystyczny preparat z enzymami, takimi jak:
- Proteaza.
- Laktaza.
- Amylaza.
- Lipaza.
- Celulaza.
Są idealnym uzupełnieniem każdej formuły wysokobiałkowej, aby zapewnić najlepszą strawność!
Słodzone Stewią - bez acesulfamu K i Aspartamu
Evopro Vegan + Leucyna Extra jest słodzony naturalną substancją słodzącą uzyskaną poprzez ekstrakcję glikozydów stewiolowych z liści Stevia rebaudiana.
Ponadto zawiera niewielką ilość sukralozy, która poprawia ogólny smak białka roślinnego, bez charakterystycznej goryczy stewii jako jedynej substancji słodzącej.
Niesamowite smaki - odkryj je wszystkie i delektuj się pysznym białkiem roślinnym
Evopro Vegan + Extra Leucyna jest dostępny w klasycznych smakach, takich jak: Truskawka, Czekolada i Solony Karmel.
Ale mamy też niespodzianki dla bardziej odważnych: Wanilia - Karmel, Speculoos i Matcha Mango.
Pyszne smaki opracowane specjalnie w celu idealnego połączenia z Evopro Vegan i dostępne dla wszystkich gustów.
Delektuj się nimi wszystkimi!
Doskonała konsystencja - Czy wiesz, że możesz przygotować go w formie musu?
Mieszanka białek grochu, ryżu, konopi i dyni zapewnia bardziej kremową i gęstszą konsystencję koktajlu niż inne dostępne opcje.
Pyszny, intensywny smak.
Wynik nie do pobicia!
Wymieszaj pełną miarkę (30 g) w 300 ml wody, aby przygotować jedną porcję.
Przygotuj tyle porcji dziennie, ile potrzebujesz, aby zaspokoić swoje potrzeby żywieniowe.
Wskazówka eksperta!
Evopro Vegan ma niezrównaną kremową konsystencję. Możesz go użyć do uzyskania kremowego musu, tak jak w przypadku Evocasein 2.0.
Aby to zrobić, wystarczy wsypać miarkę do miski i stopniowo dodawać wodę, energicznie mieszając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Z niesamowitym rezultatem!
Jak zwiększyć wartość odżywczą Evopro Vegan? Z czym łączyć?
Świetnie pasuje do:
Chcesz dowiedzieć się więcej?
- Bilsborough, S., & Mann, N. (2006). A review of issues of dietary protein intake in humans. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 16(2), 129–152.
- Hoffman, J. R., & Falvo, M. J. (2004). Protein - Which is best? International journal of food sciences and nutrition, 3(3), 118–130.
- Nebl, J., Schuchardt, J. P., Ströhle, A., Wasserfurth, P., Haufe, S., Eigendorf, J., … Hahn, A. (2019). Micronutrient status of recreational runners with vegetarian or non-vegetarian dietary patterns. Nutrients, 11(5).
- World Health Organization. (2007) Protein and Amino Acid Requirements in Human Nutrition: Report of a Joint WHO/FAO/UNU Expert Consultation (1.a ed.). Geneva, Switzerland: World Health Organization.