- Czysta L-Glutamina w kapsułkach roślinnych.
- 1000 mg czystego aminokwasu w kapsułce.
- Aminokwasy z fermentacji roślinnej.
- Bezglutenowa. Nie pochodzi z pszenicy ani produktów pszennych.
- Warunkowo niezbędny aminokwas.
- Ważne dla: diet wegetariańskich i wegańskich oraz intensywnych sportowców.
- Produkt odpowiedni dla wegan.

L-Glutamina 1000 mg HSN? Warunkowo niezbędny aminokwas w kapsułkach roślinnych
L-Glutamina 1000 mg EssentialSeries to suplement żywnościowy w kapsułkach roślinnych, oparty na L-glutaminie pochodzącej z fermentacji roślinnej.
L-glutamina jest najobficiej występującym aminokwasem w ludzkim organizmie. Stanowią one do 60% całego stężenia aminokwasów w mięśniach (Cruzat i in., 2018). Jest uważany za aminokwas nieistotny u osób prowadzących siedzący tryb życia i zdrowych, jednak istnieją przypadki, takie jak osoby starsze, sportowcy na wysokim poziomie lub ogólnie sytuacje, w których dochodzi do dużej utraty masy mięśniowej, w których literatura naukowa klasyfikuje ten aminokwas jako „warunkowo niezbędny” lub „pół-niezbędny”, ponieważ organizm nie jest w stanie wyprodukować wystarczających ilości, aby zaspokoić potrzeby.
Jego kapsułkowa forma jest wygodna do przenoszenia i używania, gdy jesteś poza domem lub w podróży. Jest to również idealny format proszku do przygotowywania własnych mieszanek aminokwasów lub do użytku domowego, bez konieczności transportu. Dostępna: Czysta L-Glutamina w proszku.
L-Glutamina w kapsułkach HSN. To nie jest kolejna glutamina!
W kapsułkach roślinnych. Jak i dlaczego?
Aminokwasy, podobnie jak inne składniki suplementów żywnościowych, mogą być prezentowane w różnych formatach, z których najpopularniejsze to: Kapsułki, Tabletki, Proszek i Płyn.
Aminokwasy takie jak glutamina nie występują w płynie, ponieważ są niestabilne w środowisku i szybko ulegają degradacji..
Tabletki są problematyczne, ponieważ wymagają wielu dodatków, en el caso de la glutamina, aby je skompresować, aby się nie rozpadły lub nie uwalniały kurzu co jest niepożądane i świadczy o niedbałości w procesie rozwoju.
Proszek jest popularną formą, a w HSN znajdziesz kilka opcji L-Glutaminy w postaci proszku. Możesz wybrać format, który najbardziej Ci odpowiada!
Glutamina w kapsułkach jest bardzo popularną formą tego aminokwasu, ponieważ można ją łatwo zabrać ze sobą po treningu, podczas posiłków poza domem lub w podróży, aby nie przegapić suplementacji.
Jednak większość firm na rynku stosuje kapsułki, które nie są odpowiednie dla wegetarian, ponieważ są wykonane z żelatyny pochodzenia zwierzęcego. Jaka szkoda!
W HSN zastanawialiśmy się, jak to możliwe, że związek taki jak L-Glutamina, który jest całkowicie odpowiedni dla wegan, przestaje być odpowiedni przez użycie żelatyny do produkcji kapsułek. Musi być jakieś rozwiązanie!
Są też takie, które wykorzystują celulozę roślinną poddaną obróbce w celu uzyskania konsystencji odpowiedniej do produkcji kapsułek, takie jak HPMC, pochodna celulozy, której używamy do kapsułkowania naszego aminokwasu glutaminy.
Odpowiedni dla każdego, ze wszystkimi zaletami tradycyjnych kapsułek.

Wysokie stężenie na sztukę
Aminokwasy stwarzają ogólny problem podczas spożywania kapsułek i tabletek, a mianowicie wymagają wysokich dziennych dawek, co oznacza, że jeśli produkt nie jest dobrze opracowany pod tym kątem, przyjmowanie ich może być niezwykle niewygodne.
Na przykład, typowa porcja glutaminy wynosząca 4 gramy to miarka produktu w proszku, którą przyjmuje się szybko i to wszystko, ale ¿czy można sobie wyobrazić konieczność spożywania glutaminy w kapsułkach 250 mg?
Aby tego uniknąć, wiele firm stosuje słynne (i przerażające) potrójne kapsułki 0 „000”, które są ogromne i utrudniają spożycie, ponieważ wiele osób uważa je za trudne do połknięcia, nawet popijając wodą.
W HSN pracujemy z surowcami o kontrolowanej gęstości, aby zoptymalizować produkcję naszych suplementów żywnościowych, dlatego nasze kapsułki L-glutaminy dostarczają nie mniej niż 1 gram czystego aminokwasu glutaminy na jednostkę bez użycia 000 kapsułek.
Dzięki temu przyjmowanie dziennej dawki jest wygodniejsze niż kiedykolwiek wcześniej.
Naturalna fermentacja roślinna. Bezglutenowy, certyfikowany
Czy wiesz, że wiele aminokwasów jest pochodzenia zwierzęcego?
Pióra kacze, a także sierść niektórych gatunków ssaków, są surowcami, które tradycyjnie były i nadal są wykorzystywane w przemyśle do produkcji aminokwasów.
To oczywiście czyni aminokwas związkiem nieodpowiednim dla wegan.
Synteza jest wyjściem z tej sytuacji, ale po co wytwarzać chemiczne składniki odżywcze, skoro można je uzyskać naturalnie?
Nasza L-glutamina jest odpowiednia dla wegan i nie jest syntetyczna: Pochodzi ze źródeł roślinnych i jest uzyskiwany w procesach fermentacji.
Proces jest złożony, ale zasadniczo szukamy warzyw o wysokiej zawartości węglowodanów, które służą jako substrat dla dobrych bakterii do fermentacji w kontrolowanych zbiornikach i oddzielania ich składników odżywczych. Następnie przeprowadzane są różne procesy sterylizacji, czyszczenia, filtrowania i separacji pompowej w celu oczyszczenia interesujących składników odżywczych, w tym przypadku glutaminy, uzyskując aminokwas tak czysty jak synteza. 100% L-glutaminy.
Substratem fermentacyjnym stosowanym do produkcji glutaminy nie jest pszenica, owies, żyto ani jęczmień; czyli surowiec roślinny pochodzenia roślinnego nie zawiera glutenu, dlatego nasza L-glutamina, oprócz tego, że jest aminokwasem o najwyższej czystości, nie zawiera glutenu. Gwarantujemy!
Opracowanie bez zbędnych dodatków
Nasze kapsułki L-glutaminy są opracowywane z możliwie najniższą zawartością dodatków, w HSN mamy jasny pomysł:
Nie stosujemy dodatków ze względów estetycznych lub z powodów, które nie są konieczne do zapewnienia, że produkt jest przechowywany w najlepszy możliwy sposób i z zachowaniem wszystkich gwarancji jakości.
Dlatego też znajdziesz w nim dobrze znane dodatki, takie jak leucyna, aminokwas występujący w białkach, lub fosforan wapnia, sól mineralna wapnia, która zapobiega zbrylaniu się glutaminy wewnątrz kapsułki w miarę upływu czasu..
Tworzymy nasze produkty z najwyższą jakością i wszystkimi gwarancjami bezpieczeństwa, tylko z tym, co jest niezbędne, abyś Ty i Twoja rodzina mogli z nich korzystać z całkowitym spokojem.
Kapsułki czy proszek?
Widzieliśmy już zalety i wady obu formatów. Którą z nich wybierasz?
Aminokwasy są często stosowane w postaci proszku, gdy mają być mieszane z koktajlami białkowymi, takimi jak Evowhey 2.0; lub z innymi związkami do przygotowania domowych preparatów na regenerację lub przed-treningówek.
Kapsułki są jednak doskonałym wyborem, ponieważ mogą być stosowane jako pojedynczy produkt:
- Pozwalają one na bezbłędne miarkowanie.
- Nie plamią
- Są wszechstronne, dzięki czemu mogą być wygodnie używane w domu lub w podróży.
W HSN mamy kolegów, którzy głosują na proszek i kolegów, którzy głosują na kapsułki!
A Ty na co głosujesz?
Zdradzamy wszystkie sekrety Glutaminy!

Źródło glutaminy w diecie
Być może zastanawiasz się, czy regularnie spożywasz glutaminę w swojej diecie. Odpowiedź jest prosta: tak!
Aminokwas ten występuje w postaci kwasu L-glutaminowego w wielu produktach spożywczych spożywanych na co dzień, w szczególności w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, (zwłaszcza wołowina) i produkty mleczne.
Około 5-6 gramów glutaminy jest zwykle spożywane regularnie w zachodniej diecie bez ograniczeń dietetycznych.
Jeśli stosujesz dietę wysokobiałkową lub używasz koktajli białkowych, takich jak białko serwatkowe lub albumina jaja, spożycie L-glutaminy będzie wyższe, ale jeśli spożywasz te koktajle, ponieważ jesteś sportowcem, postępujesz prawidłowo, ponieważ dzienne spożycie glutaminy powinno być wyższe.
Jeśli natomiast jesteś osobą, która stosuje dietę niskobiałkową lub nie spożywa mięsa lub nabiału, suplementacja diety czystą L-glutaminą może być dla Ciebie świetnym rozwiązaniem.
Zalecenia: Weganizm i Sport na wysokim poziomie
Glutamina bardzo rzadko występuje w pokarmach roślinnych, ponieważ głównym źródłem tego aminokwasu w diecie są mleko, jaja i mięso, czyli głównie pokarmy pochodzenia zwierzęcego.
Ścisli wegetarianie, zwłaszcza gdy są sportowcami a ich potrzeby żywieniowe są wyższe niż średnie potrzeby aktywnej populacji na normalnym poziomie, mogą odnieść korzyści ze spożywania suplementów żywnościowych opartych na tym aminokwasie.
Te dwie populacje są najbardziej zalecanymi osobami do stosowania L-glutaminy, a nie ma na to lepszego sposobu niż stosowanie EssentialSeries L-Glutaminę 1000 mg.
Zastosowanie w dietach o niskiej zawartości FODMAP
L-Glutamina jest powszechnie stosowanym aminokwasem w dietach o niskiej zawartości FODMAPS.
Diety te zyskały ostatnio rozgłos ze względu na częstość występowania zdarzeń trawiennych w populacji zachodniej, wynikających z nieodpowiedniej diety utrzymywanej przez długi czas. Dieta o niskiej zawartości FODMAPS oznacza niską obecność w diecie:
- Fruktozy.
- Oligosacharydy.
- Disacharydy.
- Monosacharydy.
- Polialkohole.
Oznacza to, że różnorodność pokarmów, które można spożywać w diecie, jest ograniczona,, a glutamina jest w takich przypadkach stosowana jako suplement diety.
Badania naukowe już wskazują na potencjalne zastosowanie tego aminokwasu w tego typu żywności:
- Rastgoo, S., Ebrahimi-Daryani, N., Agah, S., Karimi, S., Taher, M., Rashidkhani, B., … Hekmatdoost, A. (2021). Glutamine Supplementation Enhances the Effects of a Low FODMAP Diet in Irritable Bowel Syndrome Management. Frontiers in Nutrition, 8.
Nie przegap glutaminy w diecie o niskiej zawartości FODMAPs!
Na czczo lub z jedzeniem
Glutamina może być stosowana zarówno na czczo, jak i z jedzeniem.
W tym przypadku zalecamy stosowanie go z posiłkami, ponieważ występuje w postaci kapsułek, na pusty żołądek może powodować zgagę i dyskomfort trawienny u osób wrażliwych, które nie są przyzwyczajone do przyjmowania kapsułek na pusty żołądek.
Jeśli tak nie jest i jesteś przyzwyczajony do stosowania glutaminy na pusty żołądek, możesz nadal stosować ją na pusty żołądek bez żadnych problemów.
Aminokwas, który można łączyć z innymi aminokwasami
L-glutamina jest bardzo ważnym aminokwasem w kontekście żywieniowym i jest szeroko stosowana przez sportowców i osoby chcące regularnie uzupełniać swoją dietę w ten związek.
Zdarzają się jednak osoby, które uważają, że glutaminy nie można stosować w połączeniu z innymi aminokwasami – tak nie jest! ponieważ jest świetną opcją.
Nie zapomnij używać go razem z innymi produktami, takimi jak:
L-Glutamina 1000 mg to aminokwas, który może być stosowany w połączeniu z wieloma innymi suplementami diety w codziennej rutynie.
Z jakimi innymi produktami mogę łączyć L-Glutaminę 1000 mg oprócz aminokwasów?
Oprócz innych aminokwasów można go stosować razem z:
Referencje zewnętrzne dotyczące glutaminy
- Castell, L. M., & Newsholme, E. A. (2001). The relation between glutamine and the immunodepression observed in exercise. Amino Acids, 20(1), 49–61.
- Cruzat, V., Rogero, M. M., Keane, K. N., Curi, R., & Newsholme, P. (2018). Glutamine: Metabolism and immune function, supplementation and clinical translation. Nutrients, 10(11).
- Kim, M. H., & Kim, H. (2017). The roles of glutamine in the intestine and its implication in intestinal diseases. International Journal of Molecular Sciences, 18(5), 1051.